Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 96 af 28. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 96:

 

          ”Ministeren bedes oplyse, om der er andre formål med forslaget til § 783, stk. 2, end at forenkle proceduren for at indhente retskendelser.”

 

Svar:

 

Den nærmere baggrund for den foreslåede nye bestemmelse i retsplejelovens § 783, stk. 2, (lovforslagets § 2, nr. 4) – herunder navnlig den teknologiske udvikling og de vanskeligheder af ressourcemæssig karakter, som udviklingen medfører for politiet – er udførligt beskrevet i pkt. 4.2. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.

 

Som det fremgår heraf, sker der med lovforslaget ikke nogen ændring af de gældende betingelser for at foretage telefonaflytning mv., men alene en forenkling af proceduren, så politiet kun behøver at indhente én forudgående retskendelse i sager om overtrædelse af straffelovens kapitel 12 og 13.

 

Dette skal ses i lyset af, at der i de godt 20 år, der er forløbet, siden de gældende bestemmelser om telefonaflytning trådte i kraft, er sket en voldsom teknologisk udvikling inden for tele- og internetkommunikation. Politiet må således i dag ofte indhente et større antal retskendelser vedrørende samme mistænkte person, herunder kendelser på andre personers – f.eks. familiemedlemmers eller arbejdsgiveres – telefonnumre, som den mistænkte har adgang til.

 

Det er i den forbindelse politiets erfaring, at mange mistænkte forsøger at sløre deres handlinger ved at anvende flere forskellige kommunikationsmidler og f.eks. løbende udskifte mobiltelefoner eller SIM-kort. Særligt med hensyn til terrorområdet er det Politiets Efterretningstjenestes erfaring, at de kredse, der mistænkes for forbindelse med mulig terrorvirksomhed, i væsentlig grad søger at udnytte den teknologiske udvikling inden for tele- og internetkommunikation til at undgå overvågning fra myndighedernes side.

 

Den gældende ordning kan således efter omstændighederne medføre en meget væsentlig ressourcemæssig belastning af såvel politiet som domstolene.

 

Der ligger ikke andre hensyn end de anførte bag den foreslåede bestemmelse.

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 13.