Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 40 af 21. april 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 40:

 

          ”Ministeren bedes redegøre for, hvilke spørgsmål der kan blive tale om at forlange besvaret af flyselskaber, rejsebureauer m.v.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet kan henvise til pkt. 8.3. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget. Som det fremgår heraf, forudsættes det, at der ved bekendtgørelse fastsættes nærmere regler om, hvilke typer oplysninger der omfattes af luftfartsselskabernes forpligtelse til at registrere, opbevare og udlevere passageroplysninger (og oplysninger om besætningsmedlemmer), jf. forslaget til en ny § 148 a i luftfartsloven (lovforslagets § 4, nr. 1).

 

Der kan endvidere henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 30, hvoraf det fremgår, at den samlede ordning først vil ligge fast, når transport- og energiministeren efter forhandling med justitsministeren – og efter forhandling med bl.a. luftfartsselskaberne – udsteder de nævnte administrative regler. 

 

Det kan i øvrigt oplyses, at det i pkt. 8.3. i bemærkningerne til lovforslaget er anført, at Politiets Efterretningstjeneste over for Justitsministeriet har oplyst, at navnlig følgende mere standardiserede passageroplysninger kan have væsentlig betydning for varetagelsen af tjenestens opgaver:

 

·        Navn (efternavn, fornavn)

·        Fødselsdato (dag, mÃ¥ned, Ã¥r)

·        Rejselegitimation (herunder type og nummer pÃ¥ pas eller anden rejselegitimation)

·        Nationalitet

·        Passagerens oprindelige ombordstigning (fuldstændig rute)

·        Grænseovergangssteder i Danmark

·        Luftfartøjets transportkode

·        Afgangs- og ankomsttidspunkter

·        Betalingssted

·        Betalingsform

·        Billetudsteder

·        Medrejsende

·        Telefonnummer

·        E-mail adresse