Bilag til udenrigsministerens                                                                                                                                 Forsvarsudvalget

skrivelse af 22.maj 2006                                                                                                                                 (B 63 – spørgsmål 25)

                                                                                                                                                                                                   (offentligt)

 

Spørgsmål nr. 25:

 

Hvordan mener regeringen perspektivet er for en tilbagetrækning af koalitionsstyrkerne, nÃ¥r general Peter Pace i en kongreshøring, hvor han sad ved siden af forsvarsminister Rumsfeld, siger, at amerikanske og andre koalitionsstyrker ikke kan trækkes tilbage fra Irak pÃ¥ grund af sikkerhedssituationen, og dette ogsÃ¥ gælder for de mest stabile irakiske provinser, som han udtrykker det?

 

Svar:

 

Den internationale militære tilstedeværelse i Irak er dynamisk. Den vil også fremover afspejle udviklingen i landet, herunder fremskridtene i den politiske proces, den økonomiske genopbygning og udviklingen i ikke mindst de irakiske væbnede styrkers og politistyrkers kapacitet og evne til selvstændigt at varetage sikkerhedsopgaverne.

 

De betydelige regionale forskelle i sikkerhedssituationen indebærer, at den multinationale sikringsstyrkes varetagelse af sine opgaver, herunder uddannelse af de irakiske væbnede styrker og politi, udvikles i forskellige tempi. Behovet for den multinationale sikringsstyrkes aktive deltagelse i direkte sikkerhedsopgaver må derfor forventes at aftage i forskellige tempi fra område til område.

 

Grundlæggende er ændringer i den internationale militære tilstedeværelse i Irak betingelsesbaseret. Først når sikkerhedsstyrkerne gennem uddannelse og træning har nået et niveau, der gør dem i stand til selvstændigt at gennemføre sikkerhedsoperationer, vil ansvaret gradvist blive overdraget. De irakiske sikkerhedsstyrker og de irakiske civile myndigheder er således i løbende udvikling og får i stigende grad ansvar for sikkerhedsoperationer. Irakerne har nu selv ansvaret for hen ved 30 pct. af Iraks territorium.