Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 26. april 2006

Betænkning

over

Forslag til folketingsbeslutning om etablering af et nordisk institut til forskning i den kolde krig

[af Ole Sohn (SF), Henrik Sass Larsen (S), Margrethe Vestager (RV) og Per Clausen (EL) m.fl.]

 

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 10. februar 2006 og var til 1. behandling den 3. marts 2006. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Videnskab og Teknologi.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, DF og KF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. behandling.

Et mindretal i udvalget (S, RV, SF og EL) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Socialdemokratiets, Det Radikale Venstres, Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens medlemmer af udvalget vil gerne være med til at etablere et nordisk institut til forskning vedrørende Danmarks og Nordens rolle i den nyere historiske periode fra 1945 til 1995 med særlig vægt på Danmarks og Nordens placering under den kolde krig.

Partierne lægger stor vægt på, at instituttets oprettelse og placering udbydes via enten Det Strategiske Forskningsråd eller Grundforskningsfonden, således at det bedst kvalificerede forskningsmiljø får tilført opgaven. Det er helt afgørende, at man ikke bryder med princippet om en fri, reel og uvildig forskning.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten vurderer, at Danmark i lighed med andre europæiske lande og USA har brug for et institut, der samler forskningen på dette område. Et nyt nordisk institut med udgangspunkt i beslutningsforslaget vil kunne bidrage til at samle de dynamiske kræfter, der for tiden befinder sig i Danmark og de øvrige nordiske lande på dette område.

Alt i alt er det en langt mere rimelig og lødig beslutning at oprette et nordisk koldkrigsinstitut som foreskrevet i beslutningsforslaget end at støtte regeringens planer om et politisk styret projekt placeret på Forsvarsakademiet.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Troels Lund Poulsen (V) Â  Britta Schall Holberg (V) Â  Tina Nedergaard (V) Â  Torsten Schack Pedersen (V) Â  Hanne Severinsen (V) fmd.  Jesper Langballe (DF) Â  Jørn Dohrmann (DF) Â  Per Ã˜rum Jørgensen (KF) Â  Carina Christensen (KF) Â  Rasmus Prehn (S) Â  Magnus Heunicke (S) nfmd.  Christine Antorini (S) Â  Pia Gjellerup (S) Â  Margrethe Vestager (RV) Â  Charlotte Fischer (RV) Â  Anne Grete Holmsgaard (SF) Â  Per Clausen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 77

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget

2

Tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget

3

1. udkast til betænkning