Talepapir DE TALTE ORD GÆLDER VEDRØRENDE ISAFS STØTTE TIL DEN AFGHANSKE REGERINGS ANTINARKOTIKAPROGRAM 24. januar 2006 - Som jeg sagde under 1. behandlingen, som jeg skrev i mine svar til Forsvarsudvalget, og som det fremgår af ISAFs operationsplan er det ikke en opgave for ISAF at: o    Deltage i anti-terrorisme operationer, og o    at afbrænde opiumsmarker. - Indsatsen mod narkotikaproduktionen er en opgave for den afghanske regering med støtte fra det internationale samfund, herunder især G8 landene med England i spidsen. - Det er ikke en opgave for ISAF at bekæmpe opiumsproduktionen, men at støtte den afghanske regerings antinarkotikaprogram, ligesom ISAF vil støtte andre internationale organisationers indsats i relation hertil. - ISAF skal således ikke deltage i afbrænding af opiumsmarker, ødelæggelse af produktionsfaciliteter eller gennemførelse af militære operationer mod narkotikaproducenter. - Hvis ISAF under den normale opgaveløsning støder forhold i relation til eksempelvis narkotikasmugling, vil ISAF kunne beslaglægge narkoen, tilbageholde smuglerne og overdrage dem til de afghanske myndigheder. - ISAFs støtte til de afghanske myndigheder vil blandt andet kunne omfatte: o    Udveksling af informationer, samt o    logistisk støtte - ISAFs enheder vil gennem deres opgaveløsning kunne kendskab til områder, hvor opium dyrkes og eventuelt, hvor det forarbejdes. - Og det kan være sådanne informationer, ISAF kan formidle til de afghanske myndigheder.
Side 2/3 - Logistisk støtte vil eksempelvis kunne omfatte: o    Midlertidig indkvarterings- og forplejningsstøtte, samt o    transportstøtte, herunder specielt transport mellem regionerne. - Herudover er det en opgave for ISAF at støtte uddannelsen af den afghanske hær, hvilket indirekte vil være en støtte til de afghanske myndigheders narkotikabekæmpelse. spørgsmålet om ikke ISAF støtte til den afghanske regerings antinarkotikaprogram øger r truslen mod det danske bidrag - At ISAF skal operere i et område, hvor der foregår opiumsproduktion, og som er dækket af den afghanske regerings antinarkotikaprogram, er ikke noget nyt. - I Badaskhahan provinsen i det nordøstlige Afghanistan, hvor det danske bidrag ved det tyske Provincial Reconstructions Team (PRT) i Feyzabad har opereret i ét år, er der ligeledes en produktion af opium. - Men som Forsvarets Efterretningstjeneste skriver i trusselsvurderingen er truslen fra organiseret kriminalitet LAV. - Hvis de danske styrker bliver mere involveret i narkotikabekæmpelsen, vil truslen kunne stige markant. spørgsmålet om hvorfor ISAF skal støtte den afghanske regering ering og det internationale samfund i opiumsbekæmpelsen? ? - Narkotika er en trussel mod Afghanistans sikkerhed og økonomi, da overskuddet fra produktion og salg af narkotika kun går til en lille del af befolkningen. - Det er således af betydning for den afghanske regering og mulighederne for en fortsat positiv udvikling i Afghanistan, at narkotikaproduktionen bekæmpes. - Herudover vil en bekæmpelse af opiumsproduktionen i Afghanistan nedbringe mængden af opium, der indsmugles til Europa. spørgsmålet om den afghanskeghanske regerings antinarkotikaprogram? - Den afghanske regering har i samarbejde med det internationale samfund udviklet en 10- års strategi for bekæmpelse af narkotikaproblemerne i Afghanistan. - Hovedformålet med denne strategi er at forhindre produktion, anvendelse og smugling af narkotika til og fra Afghanistan. Strategien består af følgende fem hovedelementer: o    At give de afghanske opiumsdyrkere et alternativt til produktion af opium, o    sikre at myndighedsudøvelsen gennemføres i hele Afghanistan, o    implementere narkotikabekæmpelsen i landets lovgivning, o    opbygge et effektivt regeringsapparat og afghanske myndigheder, samt o    introducere behandlingstilbud til narkomaner og lave programmer, der forhindrer yderligere narkomani. - Det internationale samfund har en nøglerolle heri, da indsatsen især skal støtte den afghanske økonomi.
Side 3/3 Det afghanske anti---narkotikaprogramprogram. - Jeg vil kort referere den afghanske anti-narkotikaminister Dr. Qaderi fra et interview, der blev givet i forbindelse med et besøg i NATO i januar i år. - Efter Dr. Qaderi opfattelse er produktion af narkotika en trussel mod landets sikkerhed og økonomi, da overskuddet fra produktion og salg af narkotika, kun går til en lille del af befolkningen. - I dag er Afghanistans økonomi afhængig af bidrag fra donornationer, da Afghanistan ikke selv har mulighed for at opbygge landets økonomi. Produktionen af opium bidrager således ikke til at løse dette problem. - Samtidig ødelægges hele landbrugssystemet, hvis der ikke i højere grad fokuseres på, at dyrke andre landbrugsprodukter end opium. sammenhængen mellem disse faktorer er en trussel mod Afghanistans sikkerhed. - Det er derfor den afghanske regerings plan, at de som dyrker opium skal gives et alternativ til denne produktion, for at give dem en ny indtægtskilde. - kort sigt vil den afghanske regering give tilskud i form af gødning og frø, samt subsidiere i forbindelse med opkøb af de alternative produkter, eksempelvis bomuld, hvede eller ris. - længere sigt er det væsentligt, at der etableres udviklingsprojekter, Afghanistan kan økonomien fode igen. - Der er derfor ingen tvivl om, at produktionen af opium er et stort problem for Afghanistan, som ikke bidrager til udviklingen af et velfungerende Afghanistan. - Den afghanske regering har i samarbejde med det internationale samfund udviklet en 10- års strategi for bekæmpelse af narkotikaproblemerne i Afghanistan. Hovedformålet med denne strategi er at forhindre produktion, anvendelse og smugling af illegal narkotika til og fra Afghanistan. - Strategien består af følgende 5 hovedelementer: o    At give de afghanske opiumsdyrkere et alternativt til produktion af opium, o    sikre at myndighedsudøvelsen gennemføres i hele Afghanistan, o    implementere narkotikabekæmpelsen i landets lovgivning, o    opbygge et effektivt regeringsapparat og afghanske myndigheder, samt o    introducere behandlingstilbud til narkomaner og lave programmer, der forhindrer yderligere narkomani. - Samtidig vil jeg ikke undlade at påpege, at et sted mellem 70% og 90% af den heroin, der er i Europa, kommer fra opium produceret i Afghanistan. - Det er derfor et helt centralt problem, som vi bliver nødt til at adressere.