Bilag til udenrigsministerens                                                                                                                                 Forsvarsudvalget

skrivelse af 22.maj 2006                                                                                                                                 (B 139 – spørgsmål 9)

                                                                                                                                                                                                   (offentligt)

 

Spørgsmål nr. 9:

 

Ministeren bedes redegøre for udviklingen i antallet af bortførelser i Irak fra 2003 til dags dato jf. artikel i "International Herald Tribune" 18/5/2006.

 

Svar:

 

Siden 2003 har man fra amerikansk side fået kendskab til 439 bortførelser af udenlandske statsborgere i Irak. Det kan dog ikke udelukkes, at der har fundet gidseltagninger sted, som de amerikanske myndigheder ikke har fået kendskab til.

 

Bortførelser af irakiske statsborgere tegner sig for langt størstedelen af det samlede antal kidnapninger i Irak. Det præcise tal er ukendt. Den amerikanske ambassade i Bagdad estimerer, at 5-30 irakere bortføres dagligt. Det oplyses, at de fleste bortførelser af irakere afsluttes med betaling af løsepenge.