Â
Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K
|
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 113 og 114 (Alm. del) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 22. september 2006.
Med venlig hilsen
Helge Sander
Â
Spørgsmål nr. 113 og 114 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 22. september 2006 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm. del).
Spørgsmål 113
Vil ministeren uddybe sine tilkendegivelser på samrådet i Udvalget for Videnskab og Teknologi den 20. september 2006 om, at institutionerne i Børsting-kernen næppe vil være samlet efter fusionen?
Svar:
Regeringen har den 4. oktober 2006 truffet beslutning om det nye danmarkskort for universitets- og forskningsomrÃ¥det. Danmarkskortet indebærer, at de tre fødevareinstitutioner i â€Børstingkernenâ€, dvs. Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, Danmarks Jordbrugsforskning og Danmarks Fødevareforskning, er placeret pÃ¥ henholdsvis Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet.Â
Baggrunden for den valgte model fremgår af det materiale, der samme dag er fremsendt til Udvalget for Videnskab og Teknologi.
Spørgsmål 114
Er ministeren enig i, at det vil være paradoksalt, hvis det eneste helt klare og veldokumenterede bud på, hvor en fusion ville give synergi og større kvalitet, nemlig en samling af de centrale institutioner Børsting-udvalget pegede på, vil komme ud af regeringens fusionsproces spredt ud på flere forskellige enheder, hvilket må formodes at betyde mindre samarbejde i fødevareforskningen end i dag?
Svar:
I forbindelse med fusionsarbejdet er der på fødevareområdet gennemført et grundigt analysearbejde af de mulige placeringer af de tre institutioner: Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, Danmarks Jordbrugsforskning og Danmarks Fødevareforskning.
Børsting-udvalgets hovedformål var at belyse, hvordan forskningsunderstøttelsen af en enkelt sektor, fødevaresektoren, kunne styrkes. Vurderer man forsknings- og uddannelsesområdet i Danmark som en helhed, er den valgte løsning for placering af institutionerne den bedst mulige. De tre fødevareinstitutioner indgår hver i et stærkt universitet, der dækker hver sit led i produktionskæden på jordbrugs- og fødevareområdet. De tre fødevareinstitutioner kan hver især udnytte de faglige synergier, der opstår i brudfladerne mellem de forskellige fagdiscipliner i de nye fusionskonstellationer.
Placeringen af fødevareinstitutionerne i det nye danmarkskort for universitets- og forskningsområdet forventes ikke at medføre mindre samarbejde om fødevareforskningen end i dag, hvor institutionerne heller ikke er en del af samme institution. Danmarkskortet betyder, at den forskning på området, der i dag er spredt på 10 institutioner, koncentreres på tre store universiteter.
Regeringen og de tre universiteter er samtidig enige om, at der bør være et tæt samarbejde på jordbrugs-, fødevare- og ernæringsområdet. Derfor etableres et nyt forum – Det Nationale Fødevareforum.
Det Nationale Fødevareforum skal være et mødested for de tre universiteter og andre centrale aktører på fødevareområdet. Det Nationale Fødevareforum skal blandt andet fungere som indgang til drøftelse af forskning, uddannelse, innovation og sammentænkning af myndighedsbetjening på jordbrugs-, fødevare- og ernæringsområdet for offentlige myndigheder, jordbrugs- og fødevarevirksomheder, forbrugere, konsulenter, organisationer, internationale aktører mv.
Det Nationale Fødevareforum vil få en bred sammensætning med repræsentanter fra både erhvervsliv, forbrugere og universiteter. Formandskabet skal på skift varetages af ét af de tre universiteter.