Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 17. juli 2006

 

 

 

 

 

/

 

Sagsnr.: 2011

 

 

 


Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. juni 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 420:

 

Spørgsmål 420:

”Hvad kan ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål FLF alm. del – samrådsspm. BQ og BR om campylobacter-inficeret fjerkræ oplyse om sammenhængen mellem belægningsgrad, besætningsstørrelse og niveauet for campylobacter-inficering af fjerkræ?”

 

Svar:

Det er Danmarks Fødevareforskning, der har ekspertisen omkring sammenhænge mellem belægningsgrad, besætningsstørrelse og forekomst af Campylobacter. Jeg kan derfor henvise til den indhentede udtalelse fra Danmarks Fødevareforskning:

 

”Fjerkræ inficeres meget nemt med Campylobacter-bakterier, der findes udbredt både blandt tamme og vilde fugle. Indsatsen mod Campylobacter  i den danske fjerkræproduktion er derfor fokuseret på at bryde kontakten mellem fjerkræ og det omgivende miljø.

 

Der foreligger ingen videnskabelig dokumentation for, at belægningsgraden har sammenhæng med niveauet for Campylobacter-infektion hos fjerkræ; den afgørende faktor for smitte af fjerkræ er kontakt til det omgivende miljø/indslæbning af smitte fra det omgivende miljø, hvilket illustreres af, at f.eks. økologiske slagtekyllinger har en højere forekomst af Campylobacter på trods af en lavere belægnings­grad.

 

Der foreligger heller ingen videnskabelig dokumentation for, at besætningsstørrelsen (forstået som flere dyr/flere huse på samme farm) har indflydelse på niveauet for Campylobacter-infektion hos fjerkræ.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø