KONTOR FOR DYREVELFÆ   RD, KVALITET OG MARKEDSFØRING Mørkhøj Bygade 19 T 33 95 60 00 www.fvst.dk 2860 Søbo rg F 33 95 60 01 [email protected] Fødevarestyrelsen J.nr.: 2005-20 - 261 - 00426/SKPE 11.10.2005 Deres ref. nr.: 436-61 Samrådstale til d. 13. oktober 2005 i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Spørgsmål C (FLF alm. Del): ”Vil ministeren  redegøre for sagen om dispensation til Danish Crown til omlæsning og ove   r- natning for slagtesøer, jf. vedlagte artikel ”Slagteri piner tunge svin” fra B.T. af 4. oktober 2005, herunder oplyse om ministeren vil sikre, at der ikke gives dispensation ud over d. 1. ja- nuar 2006 ?”
Side 2/6 Indledning: Søer slagtes pr. 1/9 -05 i Skæ  rbæk: Hidtidig praksis for transport af søer efter 1/9-05: Veterinærkontrollen f  o- retager syn af søerne på slagteriet: Jeg skal kort redegøre for situationen vedrørende tran sport og slagtning af søer i relation til Danish Crowns slagterier i Ringsted og Skæ  rbæk. I den konkrete sag har slagteriet Danish Crown i Ringsted standset slagtning af søer pr. 1. september 2005, hvilket ind e- bærer, at søer fra bl.a. Sjælland i stedet bliver slagtet på koncernens soslagteri i Skærbæk i Sønde rjylland. Søerne er derfor  blevet samlet op i be- sætninger på Sjælland og transporteret sammen med slagtesvin til slagteriet i Ringsted. På slagteriet er søerne blevet synet af Fødevareregionernes veterinærkontrol og opstaldet natten over. Herefter er søerne blevet transporteret til Skærbæk næste
Side 3/6 Kontrol af dyrenes transportegnethed: Efter anmodning og til- ladelse kan søer flyttes mellem slagterier: morgen, efter at de er blevet synet af ve- terinærkontrollen og fundet egnet til transporten. Efter ankomst til Skærbæk er de blevet slagtet samme dag. Det er embedsdyrlægens opgave at fr  a- sortere dyr, som ikke vurderes egnede til den påtæn   kte transport. Syge og tilska- dekomne dyr må ikke transport eres. Transporterne er foregået i overen s- stemmelse med bekendtgørelse om fo r- anstaltninger mod smitsomme sygdom- me hos husdyrene, hvorefter Fødevar e- styrelsen på en række betingelser og e   fter anmodning kan tillade, at f.eks. søer fjernes fra slagterier. En sådan ti lladelse er givet Danish Crown efter ansøgning frem til udgangen af året.  
Side 4/6 Nye EU-regler  hindrer fjernelse af levende dyr fra slagterier pr. 1. janu- ar 2006: Ophør af transport af   søer til Skærbæk via slagteriet i Ringsted: Med ikrafttrædelsen 1. januar 2006 af ”Hygiejnepakken”, der består bl. a. af Rådets og Eurpoaparlamentets foror d- ning om særlige bestemmelser for tilre  t- telæggelse af den offentlige kontrol af animalske produkter til konsum vil en ordning med videretransport af søer fra et slagteri til et andet ikke væ  re forenelig med ”hygiejnepakkens” b  estemmelser om fjernelse af levende dyr fra slagterier. Slagteriet i Ringsted har derfor fået a f- slag fra Fødevarestyrelsen på en ansø   g- ning om godkendelse som et samlested   på grund af dyresundhedsmæssige ove   r- vejelser. Fødevareregion Ringsted har d. 7. okt o- ber 2005 meddelt Fødevares tyrelsen, at Danish Crown agter at ophøre med transporten af søer til Skærbæk via sla g- teriet i Ringsted.
Side 5/6 Fremover ønsker slagt e- riet at omlade søer u n- dervejs til Skærbæk: Sjællandske søer tran   s- porteres nu længere: Fremover vil der ske opsamling af søer i besætningerne, hvorefter dyrene omlades til større lastbiler på et særskilt område adskilt fra selve slagteriet for derefter at blive kørt direkte til slagteriet i Skæ   r- bæk. En sådan aktivitet skal a   nmeldes til den lokale fødevarer egion. Situationen er derfor den, at der ikke længere slagtes søer i Ringsted. Søer fra Sjælland vil fremover skulle transport  e- res til soslagteriet i Skærbæk.   For søerne betyder det en væsentlig fo   r- kortelse af den samlede transport ved at de spares for opholdet på slagteriet i Ringsted.
Side 6/6