Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

København, den 13. februar 2006

Sagsnr.:  6442

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. januar 2006 (Alm. del - bilag 212) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 166:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. januar 2006 fra Landdistrikternes Fællesråd vedrørende Landdistriktsprogrammet ikke når ud i landdistrikterne, jf. FLF alm. del – bilag 212.”

 

 

Svar:

 

Med hensyn til de generelle spørgsmål, som henvendelsen rejser, vil jeg gerne som udgangspunkt henvise til de drøftelser, vi havde i udvalget den 18. januar om netop tilrettelæggelsen af landdistriktspolitikken. Som opfølgning på henvendelsen fra Landdistrikternes Fællesråd af 17. januar, vil jeg desuden gerne præcisere følgende:

 

Jeg har ved forberedelsen af landdistriktsprogrammet for perioden 2007-2013 lagt vægt på at etablere et bredt samarbejde med mange parter, og den omfattende idé og debatfase blev afsluttet med en national konference i september, baseret på et debatoplæg udsendt af Fødevareministeriet. Jeg har selv deltaget aktivt i disse drøftelser, og jeg vil gerne understrege, at det er min klare holdning, at der skal lægges stor vægt på den lokale og regionale medinddragelse i landdistriktspolitikken. Vi vil gerne mobilisere de lokale kræfter, og derfor vil vi gerne så vidt muligt understøtte oprettelsen af lokale aktionsgrupper.

 

For mig er det centralt, at lokale aktionsgrupper, kommuner, regioner og vækstfora spiller sammen om den bedst mulige koordinering af landdistriktspolitikken. Der skal ikke være tvivl om, at målet er en enkel, gennemskuelig og fleksibel administration af landdistriktsprogrammet 2007-13.

 

Som bekendt, blev der i december 2006 indgået aftale om EU´s finansielle perspektiver 2007-2013, og der blev i den forbindelse afsat midler til EU´s landdistriktspolitik for den samme periode.

 

Den endelige fordeling af EU’s landdistriktsmidler mellem medlemsstaterne udestår, men det forventes, at det samlede budget for det nye danske landdistriktsprogram vil ligge på godt 5 mia. kr., inkl. den nødvendige nationale medfinansiering hvilket er noget mindre end oprindeligt forventet. Det er derfor nødvendigt med en meget nøje prioritering af programmets indsatsområder.

 

Prioriteringen vil fremgå af den strategi for landdistriktspolitikken, som skal fremsendelsen til Europa-kommissionen. Strategien vil  vil blive drøftet med en bred kreds af interessenter, herunder Fødevareudvalget, relevante ministerier, regionale og lokale myndigheder og interesseorganisationer, inden den fremsendes.

 

Med hensyn til spørgsmålet om beskatning af kursusdeltagere, der deltager i kurser med støtte fra Fødevareministeriets tilskudsordning for kompetenceudvikling, kan jeg oplyse, at alle tilskudsordninger, der administreres af Fødevareministeriet, som udgangspunkt er skattepligtige, med mindre ligningsloven fastsætter andre regler.

 

Hvorvidt det tilskud, som frivillige deltagerere modtager, når de deltager i kompetenceforbedrende aktiviteter, skal beskattes, afgøres således af Skatteministeriet efter ligningslovens regler. Fødevareministeriet har derfor bedt Skatteministeriet om oplysninger om, hvorvidt tilskuddet til kompetenceudvikling skal beskattes.

 

Når svaret fra Skatteministeriet foreligger, vil Fødevareministeriet orientere såvel udvalget som Landdistrikternes Fællesråd.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

                                                                                                        /Søren Sørensen