Skatteministeriet J.nr. 2005-231-0044   Den Til Folketingets Skatteudvalg L 96-  Forslag  til  Lov  om  Forslag  til  lov  om  ændring  af  visse  skatte-  og  afgiftslove, arbejdsmarkedsfondsloven, opkrævningsloven og miljøbeskyttelsesloven.(Indsats mod skatte- og afgiftsunddragelse). Hermed fremsendes i 5 eksemplarer Skatteministeriets bemærkninger til henvendelsen af 1. marts 2005 fra Rejsearbejdere for Retfærdig skattelovgivning. (Bilag 3) Kristian Jensen /  John Fuhrmann
Side 2 Spørgsmål:  I forbindelse med behandlingen af fair play-lovforslaget (L 129) forud for  folketingsvalget den 7. februar 2005  henvendte Foreningen af Rejsearbejdere for Retfærdig Skattelovgivning sig til Folketingets Skatteudvalg med et ønske om, at der blev skabt pligt til at indberette udstationerede til ToldSkat samt ønske om, at lovforslaget om logbogen blev udvidet til også at omfatte udstationerede. Skatteministeriet blev på baggrund af denne henvendelse af Folketingets Skatteudvalg anmodet om at yde lovteknisk bistand til udarbejdelsen af et lovforslag om at indberetning af udstationerede til de danske  skattemyndigheder,  samt  ændring  af  forslaget  om  indførelse  af  en  logbog,  således  at  også udstationerede skal registreres i logbogen. Et sådant udkast til lovforslag blev udarbejdet (L 129  - besvarelse af spørgsmål 8). Yderligere  kommenterede  Skatteministeriet  mere  generelt  henvendelsen  (L  129  –  bilag  6),  idet ministeriet bemærkede, at lovforslaget ikke tager sigte på problematikken vedrørende udstationerede. Der blev henvist til, at der er nedsat en følgegruppe med repræsentanter fra forskellige ministerier og fra Politiet,  som  har  til  opgave  at  følge  udviklingen  vedrørende  udenlandsk  arbejdskraft,  herunder udstationerede, og at komme med eventuelle forslag til løsning af de problemer, der kan opstå. Rejsearbejdere for Retfærdig skattelovgivning spørger på baggrund heraf i den seneste henvendelse, hvornår Skatteministeren vil indsætte ovennævnte udkast til lovforslag som en del af loven. Yderligere spørges der om, hvor mange sager ToldSkat har kontrolleret samt indberettet til Politiet, som følge af anmeldelse fra den nedsatte følgegruppe. Svar:    Vedrørende  eventuel  fremsættelse  af  det  udkast  til  lovforslag,  som  Skatteministeriet,  på foranledning  af  Folketingets  Skatteudvalg,  har  udarbejdet  om  indberetning  af  udstationerede,  skal Skatteministeriet henvise til besvarelsen af spørgsmål 8 og 9 vedrørende L 129. I besvarelsen af spørgsmål 8 fremgik det, at: ”Når der ikke i L 129 er indeholdt et forslag som det overfor skitserede vedrørende udstationer ede skyldes dette, at L 129 ikke tager sigte på kontrol af udstationerede. Skattemyndighedernes opgave er, at kontrollere om personer, der er udstationerede til Danmark er skattepligtige samt om den virksomhed, som de er ansat i, har ladet sig momsregistrere i Danmark.” I   besvarelsen   af   spørgsmål   9   fremgik   det   om   skattemyndighedernes   mulighed   for   kontrol   af udstationerede, at: ”L  129  er  ikke  udformet  med  særligt  sigte  på  at  foretage  kontrol  over  for  udstationerede.  Skattemyndighedernes ”interesse” i udstationerede er at kontrollere, hvorvidt de er skattepligtige til DK, samt om den virksomhed, som de er ansat i, har ladet sig momsregistrere i Danmark.
Side 3 Det er Skatteministeriets opfattelse, at skattemyndighederne allerede - evt. med politiets bistand - har mulighed for at foretage en kontrol af disse spørgsmål. De foreslåede udvidelser af skattemyndighedernes mulighed for at gennemføre kontrol  ude  på  de  fysiske  arbejdssteder  vil skærpe muligheden for ved forespørgsel hos de personer, der udfører arbejdet,  at ”opdage”, hvis der anvendes udstationeret arbejdskraft. Såfremt skattemyndighederne i forbindelse med et kontrolbesøg støder på personer, der oplyser at være udstationerede, og hvor der kan være tvivl om, hvorvidt de pågældende opfylder betingelserne h erfor, lader skattemyndighederne naturligvis sådanne oplysninger gå videre til Politiet.” For så vidt angår den nedsatte omgåelsesfølgegruppe kan det oplyses, at det ikke er hensigten med denne  gruppe,  at  den  skal  foretage  konkrete  anmeldelser  af  mulige  omgåelser.  Hensigten  med følgegruppen er derimod generelt at vurdere mulighederne for at forebygge omgåelser af den nationale overgangsordningen vedr. arbejdskraftens frie bevægelighed fra de 8 nye østeuropæiske EU-lande. Omgåelsesfølgegruppen  skal  endvider e  vurdere  behovet  for  nye  initiativer  på  området  herunder  i relation til udstationering.