Det Udenrigspolitiske Nævn 2004-05 (1. samling), Udenrigsudvalget 2004-05 (1. samling)
Bilag 21, URU Alm.del Bilag 94
Offentligt
137387_0001.png
137387_0002.png
137387_0003.png
137387_0004.png
137387_0005.png

NOTITS

Til:CC:
SydchefenSP, HUM, UDV, FNV, BFT, ERH,FMN, Rigspolitiet, amb. i Bagdad,styringsenheden i Basra.MELARapport fra samtænkningsmission tilIrak, samt status for genoptagelse afden danske polititræningsindsats iBasra
J.nr.:Bilag:
104.Irak.2/104.Irak.1.MRD.3
Fra:Emne:
Dato:
6. december 2004
Resumé: Den anden samtænkningsmission til Irak mellem Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet blev af-holdt den 29. november – 1. december 2004. Der var tale om en meget vellykket mission, som blev gennemført ien god og konstruktiv atmosfære. Delegationen besøgte en række projekter, som er blevet eller vil blive gennemførtaf DANBAT med midler fra Udenrigsministeriet. Der var desuden enighed om indplaceringen af en civil råd-giver med genopbygningserfaring hos DANBAT, samt mulighederne for at øge monitoreringen af bistandsaktivi-teterne i det danske operationsområde.I tilknytning til samtænkningsmissionen gennemførte Udenrigsministeriet og Rigspolitiet en fælles fact-findingmission for at undersøge mulighederne for at genoptage den danske polititræning i det sydlige Irak. Det fore-kommer realistisk at starte op igen i begyndelsen af januar 2005 med fokus på monitorering af politistationer iBasra Provinsen og mellemlederuddannelse ved træningsakademiet i As Zubayr. En forudsætning for genopta-gelse af den danske indsats vil være en godkendelse af planerne på nationalt niveau.

1. Samtænkningsmission

Den anden samtænkningsmission til Irak mellem Udenrigsministeriet (UM) og Forsvarsministe-riet (FMN) blev afholdt den 29. november – 1. december 2004. Der var tale om en meget vel-lykket mission, som blev gennemført i en god og konstruktiv atmosfære. Delegationen bestodaf repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Forsvarskommandoen, Hærens Operative Komman-do og Beredskabsstyrelsen. Derudover deltog en repræsentant fra Rigspolitiet. Fra Udenrigsmi-nisteriet deltog ambassadør Gettermann og Anders Tang Friborg, MELA.Delegationen var indkvarteret hos den danske bataljon i Basra (DANBAT), som ligeledes varansvarlig for tilrettelæggelse af programmet. Der blev gennemført besøg til en række projekter idet danske operationsområde, som finansieres eller forventes finansieret via midler fra Uden-
rigsministeriet, herunder hospitalet i al-Qurnah, vandprojekter omkring al-Qurnah og Huwayr,samt hospitalet i al-Faw.Sikkerhedssituationen i det sydlige Irak er fortsat ustabil. Under missionen var der tre vejbom-ber i Basra provinsen, hvoraf to ramte danske militærkøretøjer på patrulje (ingen tilskadekomneog kun begrænset materiel skade), mens den tredje blev detoneret af de britiske styrker. Disseanslag indtraf efter en længere forholdsvis rolig periode i det danske operationsområde, og deto vejbomber mod de danske køretøjer har sandsynligvis været relateret til en række arrestatio-ner foretaget tidligere på ugen, men der eksisterer en generel sikkerhedsrisiko, som ikke kannegligeres. De ustabile forhold gør det påkrævet for civile at benytte pansrede køretøjer og harværet medvirkende til, at FN og mange internationale NGO’er fortsat ikke er permanent tilste-de i det sydlige Irak. Al transport under missionen foregik i pansrede køretøjer.Konklusioner fra samtænkningsmissionen:

Indplacering af civil rådgiver hos DANBAT

– Det er mellem UM og FMN blevet aftalt,at der skal placeres en civil rådgiver hos DANBAT, som kan rådgive bataljonens ledelse omgennemførelse af genopbygningsaktiviteter, herunder tilrettelæggelse af konkrete projekter. Isamarbejde med FMN har UM igangsat rekrutteringsprocessen. Rådgiveren skal også væremed til at styrke kontakten til den danske ambassade i Bagdad og styringsenheden i Basra.På missionen var der enighed om at stile mod en fleksibel stillingsbeskrivelse for rådgiveren,som gør det muligt at tilpasse arbejdsopgaverne til de skiftende behov. Der vil snarest bliveudarbejdet mere specifikke ToR med input fra DANBAT. Desuden vil der blive indgået enformel aftale mellem UM og FMN om rådgiverens indplacering i DANBAT.

DANBAT monitorering af danske bistandsaktiviteter i det sydlige Irak

– Fra UM’sside blev den manglende evne til at monitorere projekter fremhævet som en væsentlig hæm-sko for genopbygningsprocessen. På grund af sikkerhedssituationen var det vanskeligt forcivile rådgivere at bevæge sig rundt i området. I det omfang varetagelsen af DANBAT’skernefunktioner tillader det, vil bataljonen forsøge at bistå med monitorering af de danskebistandsaktiviteter, inklusiv projekter som ikke finansieres via FMN. Der vil være tale omsimpel monitorering, hvor soldaterne under den almindelige patruljering kan besigtige pro-jekter. Der var enighed om at udarbejde en kort tjekliste for de relevante projekter, som pa-truljerne kunne anvende i forbindelse med besøgene.

Støtte til midlertidige civile eksperter

– Som led i gennemførelsen af de danske bistands-aktiviteter kan der også være behov for at udsende midlertidige civile eksperter til formule-ring af projekter, monitorering eller evaluering. Hvis kapaciteten hos styringsenheden i Bas-ra – og deres kørehold – er fuldt opbrugt, vil disse civile eksperter kunne blive indkvarterethos DANBAT, som ligeledes vil kunne bistå med transport rundt i området. Mulighedernefor indkvartering og transport vil dog afhænge af den aktuelle belastning hos DANBAT ogvil skulle indpasses i bataljonens daglige aktiviteter.
- 2-

Øget informationsudveksling om projekter under Local Governance Fund

– Formå-let med den dansk finansierede Local Governance Fund (LGF) er at støtte projekter formu-leret og prioriteret af lokalrådene i Basra provinsen. Der vil være tale om små eller middel-store projekter, som kommer lokalsamfundene til gavn. De første aktiviteter under LGFforventes igangsat i løbet af december. Der var på missionen enighed om at koordinere tætpå dette område, således at DANBAT vil være bekendt med de konkrete projekter og lokal-rådenes lister over projektforslag. Den kommende civile rådgiver hos DANBAT vil spille encentral rolle i den koordination. DANBAT’s erfaringer m.h.t. kontrol af CIMIC projektervil endvidere være nyttige i forbindelse med udarbejdelse af kontrakter under LGF – nær-mere opfølgning er blevet aftalt.

Konkrete projektaktiviteter

– De forskellige vandprojekter omkring al-Qurnah og rehabi-literingen af hospitalet i al-Qurnah by – alle finansieret via midler fra den humanitære bevil-ling – forekom at være kommet godt i gang. CIMIC-enheden hos DANBAT synes at haveopbygget et solidt kendskab til vandprojekter i området, og der forekommer at være en re-gelmæssig monitorering af hospitalsbyggeriet. Delegationen fik endvidere fremvist al-Fawhospitalet, hvor der netop er blevet afsat midler til rehabilitering via den humanitære bevil-ling.Derimod har DANBAT ikke været i stand til at igangsætte de to projekter, som er blevet fi-nansieret af UM via genopbygningsmidlerne. Både m.h.t. istandsættelsen af den tekniskeskole i al-Qurnah og indkøb af køretøjer til elforsyningsvæsnet i Basra provins havde ennærmere teknisk gennemgang af projektforslagene vist, at budgetterne ikke kunne overhol-des. I relation til den tekniske skole skyldtes det bl.a., at andre forventede donorbidrag ikkevar fremkommet. DANBAT vil via FMN fremsende nye projektforslag til UM (MELA),hvor disse skal godkendes. Der vil sandsynligvis være tale om to store vandprojekter vedhenholdsvis Huwayr og Abu Qasim, som blev besøgt under missionen.Spørgsmålet om projekternes lokale forankring og vedligeholdelse blev indgående drøftetunder missionen. Fra UM’s side understregede man behovet for at indregne den fremtidigevedligeholdelse i projektforløbet. Der bør ideelt set indgås en aftale med de lokale myndig-heder om de løbende driftsudgifter. Denne forpligtigelse vil på nuværende tidspunkt liggemest naturligt på provinsniveau enten ved Basra provinsråd eller de administrative direkto-rater. Det er endnu meget begrænsede midler, som overføres fra Bagdad til provinsniveau,men der bør alligevel allerede i dag stiles mod mere formelle aftaler med de lokale myndig-heder, som med tiden kan effektueres. Dette spørgsmål vil blive undersøgt nærmere af bådeDANBAT og den danske styringsenhed i Basra.Indtil videre har den danske styrke i Irak fået bevilliget 10,1 mio. kr. fra Udenrigsministeriettil projektaktiviteter (8,34 mio. kr. fra den humanitære bevilling og 1,76 mio. kr. fra genop-bygningsbistanden). En række projekter er blevet afsluttet, men størstedelen af projekterneer under gennemførelse eller skal igangsættes inden for de kommende måneder. Hovedprio-riteten i den nærmeste fremtid bliver at sikre gennemførelsen af den eksisterende projekt-
- 3-
portefølje, hvilket vil give et bedre grundlag for at vurdere eventuelle nye projekter, der kanigangsættes som led i samtænkningsstrategien.

Styrkelse af DANBAT’s funktionelle kapacitet

– DANBAT udtrykte ønske om i højeregrad at kunne trække på kortvarig teknisk ekspertise, herunder de funktionelle specialistersom er blevet identificeret af forsvaret som en del af NATO samarbejdet. Korte udsendel-ser af specialister kan styrke DANBAT’s faglige kapacitet inden for en række områder. Detbør endvidere undersøges, hvilken kapacitet der kan fremskaffes via Beredskabsstyrelsen.Styrelsen tilbød endvidere at fungere som brobygger mellem de militære institutioner og dedanske NGO’er, hvis der var behov for at styrke samarbejdet.

2. Genoptagelse af den danske polititræning i det sydlige Irak

I tilknytning til samtænkningsmissionen gennemførte UM og Rigspolitiet (VicepolitikommissærStig Ødorf) en fælles fact-finding mission for at undersøge mulighederne for at genoptage dendanske polititræning i det sydlige Irak. I overensstemmelse med den eksisterende projektplanblev den danske træningsindsats indstillet i juni 2004, men ikke genoptaget i august som forven-tet. I den mellemliggende periode har især britiske instruktører gennemført dele af træningsak-tiviteterne ved politiakademiet i As Zubayr.Efter samtaler med DANBAT og ledende britiske politiinstruktører, samt et besøg ved politi-akademiet, forekommer en genoptagelse af den danske indsats realistisk. Der blev identificeretet stort behov for at gennemføre monitorering af det daglige politiarbejde på stationerne i desydlige provinser, ikke mindst med fokus på de nyuddannede politiofficerer. Monitoreringen vilmed fordel kunne udføres af de udsendte medarbejdere fra Rigspolitiet i samarbejde med mili-tærpolitiet tilknyttet DANBAT, som allerede gennemfører basal monitorering ved politistatio-nerne.Ifølge de britiske instruktører ved politiakademiet i As Zabayr vil dansk input i forbindelse meduddannelsesforløbene på akademiet blive værdsat. UK har i vid udstrækning været nødsaget tilat fokusere på uddannelse af nye politirekrutter, og der er behov for at igangsætte grundlæg-gende management kurser for mellemlaget af politiofficerer og styrke den organisatoriske struk-tur på akademiet. Disse elementer indgår som prioritetsområder i det eksisterende projektdo-kument for den danske indsats (den specifikke vægtning af den danske træningsindsats vil skullefastlægges i samarbejde med den irakiske ledelse af akademiet og de britiske instruktører). Denstærke danske fokusering på opbygning af de irakiske strukturer og anvendelse af nationale in-struktører blev værdsat fra britisk side.Planlægningen af polititræningen i Irak er dog fortsat forankret inden for den internationalemilitære struktur i koordination med det irakiske indenrigsministerium. En forudsætning forgenoptagelsen af den danske politiindsats vil være en godkendelse af planerne på nationalt ni-veau, hvilket vil blive forsøgt udvirket gennem den danske ambassade i Bagdad. En komplice-
- 4-
rende faktor kan i den forbindelse være den stærke fokusering i Bagdad på en styrket uddannel-se af nye politirekrutter.Hvis der ikke vil være ledige træningsfaciliteter til rådighed ved akademiet i As Zubayr på grundaf uddannelsen af rekrutter, blev det foreslået, at de dansk ledede kurser eventuelt vil kunnehenlægges til militærlejren i Shaiba, hvor også DANBAT er placeret. Tjekkiske politiinstruktø-rer har tidligere gennemført enkelte kurser i tilknyttet til det tjekkiske kontingent i lejren. Mu-lighederne for at gennemføre den danske polititræning inden for Shaiba vil blive undersøgt.Hvis der inden midten af december foreligger en formel godkendelse af de danske planer fraBagdad, samt en aftale mellem Rigspolitiet og Udenrigsministeriet, vil de danske politiinstruktø-rer kunne være tilbage i Basra-området i begyndelsen af januar.De danske politiinstruktører vil i givet fald blive indkvarteret hos DANBAT.MELA/Anders Tang Friborg
- 5-