Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den  1. februar 2005 ./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 24. januar 2005. Med venlig hilsen Agnete Sigurd
2 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 8. kontor / LMJ Den 28.januar 2005 FVM 249 Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 2 4.januar 2005 1. Formandskabets arbejdsprogram Formandskabet redegjorde for arbejdsprogrammet for Rådet i 1. halvår 2005  . Forslaget om ny landdistriktspolitik blev fremhævet som den væsentligste prioritet. Hertil kom forslaget om administration og finansiering af den fælles landbrugspolitik, en række mindre ændringer i di- verse markedsordninger, afslutning af forhandlinger med 3. lande om ris, vin og bananer, fort- sat arbejde med den økologiske aktionsplan m.v. På fiskeriområdet   ville vægten blive lagt på bæredygtigt fiskeri, forenkling af lovgivningen og bedre kontrol samt Den Europæiske Fiske- rifond. 2.  Aftale med USA og Thailand om ris i henhold til GATT-aftalen 1994 Punktet var udgået af dagsordnen . 3. Balkan-sukker Punktet var udgået af dagsordnen . 4. Orientering om mødet med ministrene fra de sukkerproducerende AVS/LDC - lande Formandskabet orienterede om det planlagte møde i forlængelse af selve rådsmødet, jf. nede n- for. Kommissionen oplyste blandt andet, at resultatet af WTO-panelsagen om sukker forventes den 28. april. Kommissionens forslag til en sukkerreform kunne derfor være klar i juni/juli med henblik på vedtagelse i november, således at reformen af EU’s markedsordning for su  k- ker var afklaret forud for forhandlingerne på WTO -ministerkonferencen i Hong Kong 13. – 18. december 2005.
3 5. Situationen i de lande i Sydøstasien, der er berørt af naturkatastroferne den 26. de- cember 2004 – særligt i forhold til fiskeriet Kommissionen og formandskabet orienterede om situationen i de enkelte lande, der var berørt af katastrofen, herunder særligt om problemerne i forhold til fiskeri og akvakultur. Man un- derstregede betydningen af, at der fandt en overordnet koordination sted af indsatsen fra de enkelte medlemslande og EU. Efter formandskabets og Kommissionens opfattelse var det FAO, der havde den største ekspertise på området. Kommissi  onen havde derfor bedt FAO om at behandle sagen på det kommende møde i FAO’s fiskerikomité. FAO havde l  igeledes givet tilsagn om at sætte sagen på dagsordenen i  landbrugs- og skovbrugsregi. Det var vigtigt, at man via FAO fik klarhed over behovene i området, således at EU og medlemslandene kunne være med til at sikre et bæredygtigt fiskeri med respekt for de lokale forhold. Konkret havde Kommissionen til hensigt hurtigt at fremlægge et forslag til ændring af forordningen om struk turforanstaltninger i fiskeriet, således at man via  FIUF-støtte kunne give mulighed for at eksportere EU-fartøjer, bestemt til ophugning, til de ramte områder.  Det var hensigten at be- handle forslaget på rådsmødet (landbrug og fiskeri) 28. februar, idet E  uropa-Parlamentet ville blive anmodet om hasteprocedure. 6. Forlængelse af kvoteordningen for kartoffelstivelse. Punktet var ikke på dagsordnen . Mødet med de sukkerproducerende AVS/LDC - lande Mødets primære formål var, at  AVS/LDC-landene havde mulighed for at fremføre deres syns- punkter vedr. konsekvenserne af en reform af EU's sukkermarkedsordning i forhold til de so- cioøkonomiske, handelsmæssige og juridiske aspekter i AVS/LDC-landene, der har præferen- ceaftaler med EU.Hovedbudskabet var, at man ønskede mere tid   til at omstille sig til en re- form, og at man gerne så mindre prisfald, end der var lagt op til i Kommissionens meddelelse. Formandskabet og Kommissionen (landbrugs-, udviklings- og handelskommissærerne) rede- gjorde for Rådets og  Kommissionens målsætninger p å området.   Det blev fremhævet, at re- form var uundgåelig.  Kommissionen præsenterede sit udkast til en handlingsplan og forslag til økonomiske partnerskabsaftaler med AVS/LDC-landene. Der blev givet tilsagn om fortsat di- alog.