133. møde
Onsdag den 28. september 2022 kl. 10.15
Dagsorden
1) Eventuelt: 1. behandling af lovforslag nr. L 212:
Forslag til lov om en indefrysningsordning for høje energiregninger.
Af klima-, energi- og forsyningsministeren (Dan Jørgensen).
(Fremsættelse 28.09.2022).
2) Eventuelt: 1. behandling af lovforslag nr. L 213:
Forslag til lov om likviditetslån m.v. i forbindelse med indefrysningsordning for høje energiregninger og til energiintensive virksomheder m.v.
Af erhvervsministeren (Simon Kollerup).
(Fremsættelse 28.09.2022).
3) Eventuelt: 1. behandling af lovforslag nr. L 214:
Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om en børne- og ungeydelse, pensionsbeskatningsloven og selskabsskatteloven. (Nedsættelse af den almindelige elafgift i første halvår 2023, forhøjelse af børne- og ungeydelsen i 2023, fremrykning af forhøjelse af aldersopsparingens lave loft, udvidelse af perioden for aldersopsparingens høje loft og indførelse af skattepligt på udbytter til udenlandske stater og deres institutioner).
Af skatteministeren (Jeppe Bruus).
(Fremsættelse 28.09.2022).
Kl. 10:15
Den fg. formand (Annette Lind):
Mødet er åbnet.
Kl. 10:15
Samtykke til behandling
Den fg. formand (Annette Lind):
De punkter, der er opført under pkt. 1, 2 og 3 på dagsordenen, kan kun med Tingets samtykke behandles i dette møde.
Kl. 10:15
Afstemning
Den fg. formand (Annette Lind):
Der stemmes om samtykke til behandling af disse punkter. Der skal, jævnfør forretningsordenens § 42, tre fjerdedeles flertal til et sådant samtykke. Der kan stemmes.
Afstemningen slutter.
For stemte 95 (S, V, SF, RV, EL, KF, DD, DF, LA, ALT og Liselott Blixt (UFG)), imod stemte 3 (NB), hverken for eller imod stemte 0.
Samtykket er givet.
Jeg kan, hvis der er nogen, der vil forlade salen, sige, at der så ikke er flere afstemninger.
Det første punkt på dagsordenen er:
1) 1. behandling af lovforslag nr. L 212:
Forslag til lov om en indefrysningsordning for høje energiregninger.
Af klima-, energi- og forsyningsministeren (Dan Jørgensen).
(Fremsættelse 28.09.2022).
Kl. 10:17
Forhandling
Den fg. formand (Annette Lind):
Forhandlingen er åbnet. Den første, jeg gerne vil sige velkommen til, er Socialdemokratiets ordfører. Værsgo, hr. Malte Larsen.
Kl. 10:18
(Ordfører)
Malte Larsen (S):
Tak for ordet. Lige nu oplever vi de største prisstigninger i næsten 40 år. I august måned lå inflationen på 8,9 pct. Det er blevet markant dyrere at varme hjemmet op, at tanke bilen eller at købe ind til familien. I sidste uge blev der indgået en vinterhjælpepakke, og det er den, vi behandler i tre forslag i dag, og den indeholder f.eks. indefrysning, sænkelse af elafgiften, forhøjelse af børnepenge og flere andre gode ting. For der er ingen tvivl om, at den høje inflation er dansk økonomis største udfordring. Prisen på gas og almindeligt elforbrug er mere end fordoblet i løbet af 2022, og det er desværre noget, som rammer danskerne hårdt på pengepungen. Frygten for at få en regning, som sprænger budgettet, giver ondt i maven i både danske husholdninger, virksomheder og kultur- og foreningsliv. Det er regeringens fokus, at inflationshjælp ikke skubber unødigt til inflationen, men vi ser ind i en tid, hvor energipriserne er ekstraordinært høje, og derfor er vi nødsaget til at sætte ind, så vi kan skabe ro om de høje energiregninger.
Lovforslaget, som vi behandler i dag, løser ikke alle udfordringer, men det er en vigtig brik i en række af afbødende tiltag, som aftalen om vinterhjælp indeholder, og indefrysningsordningen er et godt værktøj både til husholdningerne og til virksomhederne, for den indeholder et stort incitament til fortsat at spare på energien, da regningen fortsat skal betales. Med lovforslaget foreslås det at indføre en midlertidig og frivillig indefrysningsordning for husholdninger, virksomheder og kultur- og foreningsliv. Med lovforslaget vil husholdninger få mulighed for at udskyde den del af deres energiregninger for el, gas og fjernvarme, som overstiger priserne pr. fjerde kvartal 2021. Det betyder helt konkret, at de husholdninger, som vælger at benytte ordningen, får 1 års afdragspause for den del af deres energiregning, som er højere end sidste års. Herefter har husholdningerne op til 4 år til at tilbagebetale lånet.
På samme vis vil lovforslaget give virksomheder samt kultur- og foreningsliv mulighed for at benytte en midlertidig og frivillig indefrysningsordning. Ordningen bygger på de samme principper, som gør sig gældende for husholdningerne. Men modsat af, hvad der foreslås for husholdninger, vil der for virksomhedernes ordning blive indført et EU-fastsat loft over de enkelte virksomheders samlede indefrysning. Loftet indføres, da nogle virksomheder har et meget stort energiforbrug – de såkaldt energiintensive virksomheder. Derfor etableres der med lovforslaget to ordninger: en generel virksomhedsordning og en ordning for energiintensive virksomheder. Gennemførelsen af indefrysningsordningen for både husholdninger og virksomheder forudsætter, at ordningen statsstøttegodkendes af EU-Kommissionen.
På den baggrund har partierne bag aftalen vurderet, at lovforslaget bør hastebehandles, således at de danske husholdninger, de danske virksomheder og vores kultur- og foreningsliv, som vælger at benytte sig af indefrysningsordningen, snarest kan få ro i maven. Med lovforslaget ønsker vi at hjælpe danskere godt igennem vinterkulden og afbøde risikoen for, at de ikke kan betale deres energiregninger. Derfor støtter Socialdemokratiet lovforslaget.
Kl. 10:21
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Der er et par korte bemærkninger, og jeg vil først gerne give ordet til hr. Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 10:21
Søren Egge Rasmussen (EL):
Tak. Det er jo et lovforslag, der er bredt ud til både at være for husholdningerne, erhvervslivet og kultur- og foreningslivet, og det er fint, at kultur- og foreningslivet er kommet med. Det må der jo være en grund til. Så kunne vi fra Enhedslistens side godt tænke os, at listen havde været længere, for der er også kommuner, der bliver hårdt ramt af stigende energipriser. Vi har jo nogle kommuner, der f.eks. har gasfyr til opvarmning – hvis man f.eks. tager Viborg, Holbæk og Svendborg, er det nogle steder, hvor de virkelig bliver hårdt ramt. Og man har altså ikke fundet frem til en løsning for kommunerne i den aftale, der er landet, altså vinterpakken. Det synes jeg er en stor fejl. Der er nogle, der mener, det drejer sig om 1,5 mia. kr., som kommunerne burde have som kompensation.
Det, jeg godt kunne tænke mig at spørge ordføreren om, er: Hvad er perspektiverne for Socialdemokratiet i forhold til at komme frem til en løsning, hvor man også hjælper kommunerne og ikke kun kultur- og foreningslivet, altså at man laver listen længere?
Kl. 10:22
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren.
Kl. 10:22
Malte Larsen (S):
Det her er jo en aftale, som næsten alle folketingspartierne har indgået. Det er korrekt, som ordføreren siger, at faktisk op imod to tredjedele af de danske kommuner bruger naturgas, og dermed er det måske også oppe i en størrelsesorden, så man må sige, at det måske reelt ligger i et andet regi end det her.
Vores tilgang til hele det her område er jo, at det hele tiden kræver, at vi kigger på, hvor vi er henne, og hvor behovene er størst. I den aftale, der ligger her, har vi så løst de umiddelbare problemer for de helt almindelige danskere, men har altså også undtaget offentlige virksomheder.
Kl. 10:22
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren, værsgo.
Kl. 10:22
Søren Egge Rasmussen (EL):
Der var ikke meget tilsagn i det, i forhold til at man skal gå videre og lave flere pakker. Det synes jeg altså er nødvendigt, for vi kommer jo til at undergrave vores velfærd, hvis det er sådan, at man ikke hjælper de kommuner, der er hårdt ramt. Det kunne være interessant at få et overblik over, hvordan det ser ud ud over landet. Det er muligt, at der er nogle kommuner, der ikke har en stor økonomisk belastning, men der må være nogle kommuner med gasopvarmede institutioner, som er hårdt ramt, og hvad skal de gøre? Skal de skrue ned for temperaturen i vuggestuerne og på plejehjemmene? Hvor er løsningen på det her? Det kan altså kun være at kompensere for det.
Kl. 10:23
Den fg. formand (Annette Lind):
Hr. Malte Larsen, værsgo.
Kl. 10:23
Malte Larsen (S):
Jeg deler sådan set den bekymring for, hvordan det her vil komme til at virke ude i de enkelte institutioner. Der vil være en kæmpestor forskel på, om det er naturgasopvarmning eller opvarmning med pillefyr. Der er jo heldigvis rigtig mange steder med fjernvarme, hvor de ikke har de prisstigninger. Jeg føler mig også helt rolig ved, at ordføreren vil stille de nødvendige spørgsmål til ministeriet, som vil give grobund for at få det overblik, som ordføreren efterlyser.
Kl. 10:24
Den fg. formand (Annette Lind):
Så vil jeg gerne give ordet til hr. René Christensen fra Dansk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 10:24
René Christensen (DF):
Tak for det. Når man skal hastebehandle noget på den her hurtige måde, må det være, fordi det virkelig er noget, der hjælper. Mener ordføreren virkelig, at det, at man får udskudt en regning, man ikke kan betale, hjælper danskerne rigtig meget? Man skal huske, at dem, man taler om her, er dem, der har de laveste indkomster. Jeg har selv været ude at besøge en borger i Faxe, som sad og kiggede på sine regninger, og som sagde: Jeg har min husleje, jeg har min elregning, og jeg har min varmeregning. De oversteg langt hans indkomst. Nu kan han så få lov til at udskyde sin regning. Mener ordføreren, at det er den rigtige måde at hjælpe på? Er ordføreren ikke bange for, at der er rigtig mange af de her familier, der simpelt hen kommer til at give op? Så står vi ikke bare lige pludselig med en energikrise og en økonomisk krise; så står vi med en social krise. Det her ender jo med, at der er folk, der bliver sat på gaden. De har ikke det beløb til rådighed til at betale deres regninger med.
Kl. 10:24
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren, værsgo.
Kl. 10:25
Malte Larsen (S):
Jeg deler fuldstændig hr. René Christensens bekymring og har selvfølgelig også haft kontakt med rigtig mange mennesker, som enten er på piller, gas eller el til opvarmning. Vi har jo allerede med forskellige hjælpepakker forsøgt at tilgodese dem, der er hårdest stillet. Det er nogle af de svar, der er.
Det, der umiddelbart er brug for her, er en tryghed for lige nu at kunne betale regningen og kunne blive siddende i sit hus – at man altså ikke er nødt til at sende mennesker fra hus og hjem – ved at energiregningen lige nu ikke kan blive højere end det, den var for et år siden. Men det skal selvfølgelig være på den måde, at man stadig væk har et incitament til at spare på energien, og at man ikke bare får resten som en gave, men får udskudt betalingen via en indefrysningsordning i første omgang. Det løser problemet lige nu, men det er jo ikke svaret til tid og evighed.
Kl. 10:25
Den fg. formand (Annette Lind):
Det er måske ikke menneskerne, der er på piller, men fyret, der er på piller.
Værsgo til hr. René Christensen.
Kl. 10:26
René Christensen (DF):
Ja, det ved man jo ikke, men jeg forstod godt, hvad ordføreren sagde. Men det viser meget godt, hvad udfordringen er, og det er jo derfor, at vi i Dansk Folkeparti er noget forundrede over, at vi skal haste det her forslag igennem. Og den formulering, man bruger for at få forslaget igennem, får det jo nærmest til at lyde, som om det er et forslag, der skulle være løsningen på en krig, der er ved at starte. Det her hjælper jo ikke danskerne derude. Det her udskyder det bare. Det betyder, at de kommer ind i en gældsfælde. Det, de skubber foran sig, bliver endda forrentet med 2 pct., og det vil sige, at de kommer til at skylde endnu mere væk, end hvis de havde betalt upfront. Nu nævnte ordføreren folk, der eventuelt benyttede træpiller, og der snakker vi altså om prisstigninger, der er gange tre og gange fire. Så der er nogle, der får en varmeregning, der går fra at være på 20.000 kr. til måske at være på 60.000-70.000 kr.
Kl. 10:26
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren, værsgo.
Kl. 10:26
Malte Larsen (S):
Vi er os også smertelig bevidst, hvor store ekstraregninger det her medfører. Derfor er her og nu-løsningen og hastebehandlingen netop begrundet i, at man kan sige til danskerne, at lige nu bliver regningen ikke større, for vi skubber den foran os. Hvad der så kommer til at ske hen ad vejen, er der jo ingen af os der kan forudsige, men vi er hele tiden opmærksomme på, at vi for det første ikke må skubbe til inflationen, så den bliver højere, end den er, og for det andet skal vi i det socialdemokratiske afsæt hele tiden sørge for, at der en løsning for de svageste i det her samfund.
Kl. 10:27
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak. Så vil jeg gerne give ordet til hr. Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige. Værsgo.
Kl. 10:27
Lars Boje Mathiesen (NB):
Tak. Da man fremlagde den her plan og de her tiltag, sagde man, at man havde mere på vej, der var mere i pipelinen. Kan ordføreren ikke løfte sløret for, hvad det er, regeringen har på vej, og som skal hjælpe danskerne?
Kl. 10:27
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren.
Kl. 10:27
Malte Larsen (S):
Som jeg for et øjeblik siden sagde, er det noget med at skabe et overblik over, hvad det er for nogle problemer, vi helt konkret står over for, hvem det er, det virker problematisk for, og ikke, at vi lover at betale en del. Andre steder i verden betaler man en stor del af energiregningen fast og siger, at den ikke kan være højere, men der er jo ikke garantier for yderligere prisstigninger, eller at andre skummer fløden, og derfor bliver vi jo nødt til at se hele problemstillingen her, sådan at vi helt konkret løser problemstillingen for de mennesker, som trænger mest og er svagest stillede i det her samfund.
Kl. 10:28
Den fg. formand (Annette Lind):
Lars Boje Mathiesen.
Kl. 10:28
Lars Boje Mathiesen (NB):
Med al respekt vil jeg sige, at det ikke kommer som nogen overraskelse, at priserne stiger, og at inflationen har været høj, for det har den faktisk også været siden sidste efterår. Og regeringen har været ude i 2-3 måneder nu at sige, at der er mere på vej. Så stiller jeg et simpelt spørgsmål til ordføreren: Hvad er det så, man har på vej? Skal jeg forstå det sådan, at svaret til danskerne er: Jamen vi holder lidt øje med det, men har reelt set ikke mere på vej; det var bare noget, man sagde her op til valget, altså at man har mere på vej? Reelt set har man ikke mere på vej.
Kl. 10:28
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren.
Kl. 10:28
Malte Larsen (S):
Jeg synes omvendt, at det, vi behandler i dag, er et ganske udmærket eksempel på noget, der har været på vej, og som i dag bliver vedtaget. Når vi så kigger ind i, hvor store problemerne er, og hvad det gør for helt almindelige mennesker i det her samfund, skal der selvfølgelig også være løsninger på det. Men verden udvikler sig, som hr. Lars Boje Mathiesen siger, jo så hurtigt, at man næsten ikke kan forudsige det, og f.eks. de elpriser, der har været i løbet af den sidste måned, er jo så eksorbitant høje, som vi ikke har set dem i lang tid. De udsving, der hele tiden sker, er vi jo nødt til at tage bestik af, inden vi lover, hvilke løsninger der kommer på banen.
Kl. 10:29
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak. Så vil jeg gerne give ordet til De Konservatives fru Katarina Ammitzbøll.
Kl. 10:29
Katarina Ammitzbøll (KF):
Tak for talen. Jeg vil gerne spørge ordføreren, om han synes, at regeringen har handlet rettidigt. Her tænker jeg særlig på, at man brugte 6 måneder på at lave en varmecheck, som kun ramte nogle. Den ramte ikke dem, der bruger træpiller, og den ramte især heller ikke de arbejdende børnefamilier. Det tog 6 måneder fra februar, til den kom i august. Det, vi står over for i dag, er netop et udtryk for, at der ikke er gjort nok, og derfor er det en meget, meget alvorlig situation. Synes ordføreren, at regeringen har handlet rettidigt med varmechecken? Tak.
Kl. 10:29
Den fg. formand (Annette Lind):
Malte Larsen.
Kl. 10:29
Malte Larsen (S):
Ja.
Kl. 10:30
Katarina Ammitzbøll (KF):
Ville man have gjort det anderledes med varmechecken, når man nu ser, at vi lige pludselig har et forslag, der netop går ud og hjælper de arbejdende børnefamilier og dem, der bruger træpiller? Ligesom der blev spurgt fra en anden ordførers side, vil jeg høre, om man kunne overveje andre tiltag nu, f.eks. at rulle nogle af de 40 skatte- og afgiftsstigninger tilbage, som regeringen har indført over de sidste 3 år, så danskerne har nemmere ved at betale deres regninger. Tak.
Kl. 10:30
Den fg. formand (Annette Lind):
Hr. Malte Larsen, værsgo.
Kl. 10:30
Malte Larsen (S):
Vores fokus med bl.a. en varmecheck, som jo er lidt uden for dagens dagsorden, har været at hjælpe dem, der var svagest stillede, på en måde, der var effektiv og hurtig med at komme igennem med de løsninger, der var til de svageste mennesker i det her land. Det synes jeg faktisk har været et ædelt formål. Alternativerne var jo ringere, bl.a. kunne det have været væsentlig dyrere. Jeg er godt med på, at store dele af det borgerlige Danmark ønsker at slå så stort et hul i statskassen, som det kan lade sig gøre, men alternativerne havde været ringere, og de havde taget længere tid at få ud at rulle.
Kl. 10:31
Den fg. formand (Annette Lind):
Så vil jeg gerne give ordet til fru Victoria Velasquez fra Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 10:31
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det, og tak for talen. På fredag skal der forhandles i EU, og vi har lige givet regeringen mandat til at se på de overnormale profitter og bakker op om, at man skal se på flere sektorer end kun selve energiselskaberne. Vi peger på, at de penge skal bruges med det samme til en mærkbar akuthjælp målrettet dem, som har rigtig meget brug for det. Og vi kan jo se, at Tjekkiet og Tyskland allerede har gjort det, så vi synes, at regeringen skal tage initiativ til forhandlinger med det samme.
Men i forhold til det her konkrete forslag er der jo lavet nogle ting i forhold til dem, der ikke kan betale regningen. Der kommer opgaven videre til Gældsstyrelsen. Under forhandlingerne har vi haft og vil fortsat have meget fokus på nogle af dem, som jo har brug for den akuthjælp. Altså, et lån kan ikke løse det for dem. Der vil jeg høre, om ordføreren vil hjælpe med at have fokus på de mennesker, for hvem det ikke er nok at få et lån, og for hvem det vil være svært at betale lånet tilbage.
Kl. 10:32
Den fg. formand (Annette Lind):
Malte Larsen.
Kl. 10:32
Malte Larsen (S):
Det socialdemokratiske fokus er selvfølgelig på de mennesker, der bliver hårdest ramt i den givne situation. Og jeg føler mig helt overbevist om, at Enhedslisten vil hjælpe os rigtig godt igennem den proces, som kommer i de kommende måneder.
Kl. 10:32
Den fg. formand (Annette Lind):
Victoria Velasquez, værsgo.
Kl. 10:32
Victoria Velasquez (EL):
Vi ser ind i, at mælkeprisen i næste uge når sit højeste niveau nogen sinde. Der er rigtig mange borgere, som har ondt i maven, når de skal hen til køledisken, eller som ryster på hånden, når regningerne skal betales her om lidt. Derfor er der flere ting, vi kan se på. Først og fremmest kan vi se på nogle af dem, der har det svært. Der skal jo heldigvis være en vurdering af den enkelte i forhold til rådighedsbeløbet. Jeg mener kun, det vil være rimeligt, at man dispenserer fra den gældsaftale, der er lavet, og skaber et højere rådighedsbeløb for de borgere, som vi har med at gøre, for priserne er steget. Og sådan kan vi også lave andre tiltag. Vil ordføreren hjælpe med at få båret de forslag frem?
Kl. 10:33
Den fg. formand (Annette Lind):
Værsgo.
Kl. 10:33
Malte Larsen (S):
Jeg tror, jeg vil nøjes med her at sige tak for Enhedslistens idéer og forslag, som kommer her. Jeg er sikker på, at de vil blive taget med i de overvejelser, der er i fremtiden.
Kl. 10:33
Den fg. formand (Annette Lind):
Så vil jeg gerne sige tak til hr. Malte Larsen fra Socialdemokratiet. Der er ikke flere korte bemærkninger. Så skal vi sige velkommen til Venstres ordfører. Værsgo til hr. Torsten Schack Pedersen.
Kl. 10:33
(Ordfører)
Torsten Schack Pedersen (V):
Tak for det. Med Putins ulovlige invasion af Ukraine er energipriserne eksploderet, og selv i dag ser vi voldsomme stigninger oven på de lækager, der er sket på gasledninger. Det presser familiernes økonomi, det koster i virksomhederne, og vi ser dagligvarebutikker og specialbutikker, der drejer nøglen om. Og vi kan her fra Christiansborgs side af ikke fjerne de voldsomme konsekvenser, som energipriser og inflation har for danskerne og danske virksomheder, men vi kan afbøde nogle af de værste konsekvenser. Derfor er vi i Venstre med i den aftale om en vinterpakke, som vi indgik i fredags og med bred opbakning i Folketinget.
Aftalen indeholder en indefrysningsordning, ikke en loftsordning, som regeringen kom til at annoncere initiativet som, men netop en indefrysningsordning, som betyder, at danskerne og virksomhederne kan indefryse stigningen i energiregningen i forhold til sidste år. Det vil være en kærkommen håndsrækning for mange familier og virksomheder, for det er voldsomt i øjeblikket. Der er rigtig, rigtig mange, der oplever helt ekstreme stigninger i deres energiregning.
For Venstre var det vigtigt, at den aftale, vi indgik, også indeholdt tiltag, der sænker regningen, og derfor – og det forslag behandles så lidt senere i dag – fik vi banket elafgiften helt i bund i det første halvår af næste år. Det var rigtig vigtigt og et ønske fra Venstre, og vi er rigtig glade for, at det lykkedes at få det med i aftalen.
Tilbage til indefrysningsordningen. Ordningen er frivillig, så man skal altså som kunde aktivt selv tilvælge, om man vil gøre brug af ordningen, eller om man har økonomi til at betale sine regninger. For rigtig mange vil det være en mærkbar håndsrækning til at sikre, at energiregningen og de øvrige regninger kan betales i den kommende tid. I Venstre har vi været meget opmærksomme på, at den foreslåede ordning ikke bliver alt for bøvlet, for vi har lyttet til bekymringer fra energibranchen, og vi har under forhandlingerne stillet bunkevis af spørgsmål. Jeg hæfter mig derfor særlig ved denne del af aftaleteksten fra i fredags, og den lyder:
»Aftalepartierne noterer sig, at regeringen har været i tæt dialog med organisationerne, og har på den baggrund orienteret aftalepartierne om, at brancheorganisationerne for energiselskaberne har tilkendegivet, at ordningen kan realiseres. Ordningen indebærer en række administrative omkostninger for energivirksomhederne, der kun delvist modsvares af, at selskaberne alternativt kunne se ind i et stort antal individuelle afbetalingsordninger og restancer. Aftalepartierne noterer sig endvidere, at der har været dialog med branchen om indretning af den konkrete ordning ...«.
Ordningen gælder som sagt også for virksomhederne, og inden for EU-reglerne kan virksomhederne indefryse op til 15 mio. kr. i el og gas og 3,75 mio. kr. i fjernvarme, og for energiintensive virksomheder er loftet helt oppe på 190 mio. kr. Så er det også vigtigt at understrege, at det her også gælder for foreninger, selvejende institutioner, kulturinstitutioner m.v. – grundlæggende alle, der ikke er 100 pct. offentligt ejet. For private er renten på lånet 2 pct., og staten betaler den såkaldte risikopræmie. For erhverv bliver renten 4,4 pct., og erhvervslivet betaler dermed selv risikopræmien.
I Venstre synes vi, at vi landede en fornuftig aftale i fredags: indefrysningsordning, lavere elafgift, lidt lavere tariffer for især vores erhvervsliv, højere børnecheck og flere midler til fjernvarmepulje og skrotningsordning, så vi kommer hurtigere af med naturgassen hos private. Så samlet nedbringes regningen for elkunderne, børnefamilierne får en hjælpende hånd, og vi skubber lidt mere til den grønne omstilling. Og aftalen, skylder jeg at sige, er fuldt finansieret, for det skal den være, da vi også er i en meget ømtålelig situation i øjeblikket, når det gælder inflationen. For vi kan ikke bare udskrive ufinansierede checks, selv om det lyder fristende, for så gør vi bare problemerne med inflationen større og mere længerevarende.
Som sagt kan vi i Venstre støtte lovforslaget, vi er en del af aftalen, men lad mig dog til sidst understrege, at hastigheden, hvormed lovforslaget behandles, grundlæggende ikke er en tilfredsstillende måde at sikre, at vi får ordentlig lovkvalitet på i Danmark. Tak for ordet.
Kl. 10:37
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Der er en kort bemærkning. Jeg vil gerne give ordet til fru Victoria Velasquez fra Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 10:37
Victoria Velasquez (EL):
Tak. Jeg vil gerne kvittere for talen, og så vil jeg også gerne kvittere for, at Venstre i fredags bakkede op om regeringens mandat. Det synes jeg – apropos at de måder, vi skal hjælpe på, skal være fuldt finansieret – er ansvarligt gjort. Jeg synes, det var meget skuffende at se, hvordan Konservative og Nye Borgerlige, modsat konservative andre steder i Europa, ikke ville tage det ansvar. Så at det er fuldt finansieret, vil jeg gerne kvittere for.
Nogle af dem, som kan blive hjulpet af det, der skal forhandles videre om i EU på fredag, er nogle af dem, som sidder rigtig hårdt i det, og som vi også ved vil få svært ved at betale de her regninger tilbage. Så jeg vil spørge, om Venstre vil være med til at have opmærksomhed på de mennesker, for hvem det bare at få et lån ikke er nok, og som stadig er bange for, hvordan de skal kunne betale regningerne, også selv om det bliver udskudt med den her indefrysningsordning.
Kl. 10:38
Den fg. formand (Annette Lind):
Værsgo til ordføreren.
Kl. 10:38
Torsten Schack Pedersen (V):
Vi er i Venstre pinligt bevidste om, at det for mange familier er en nødvendig håndsrækning at skubbe regningen. Det betyder jo ikke, at regningen forsvinder, og derfor har vi været optaget af at mindske regningen, og det er vi så lykkedes med, eksempelvis ved at elafgiften bankes helt i bund.
Jeg vil ikke foregribe, præcis hvad der kommer fra EU, men så måske lidt på kanten af det bare gøre en principiel betragtning. Jeg er bestemt af den opfattelse, at der er brug for yderligere tiltag, og de skal være fuldt finansieret, men lad mig bare slå fast, at vi ikke kommer til at forskelsbehandle dem, der tager et lån, og dem, der vælger at betale deres energiregning, som den kommer ind ad døren, for jeg tror virkelig, vi ville skabe frustration, hvis man oplever, at dem, der tager et lån, får en håndsrækning, som dem, der ikke tager et lån, ikke får. At vi på baggrund af det, der sker i EU, får mulighed for at tage yderligere tiltag, er jeg enig i, og det er vi klar til fra Venstres side.
Kl. 10:40
Den fg. formand (Annette Lind):
Victoria Velasquez, værsgo.
Kl. 10:40
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det. Det er jeg fuldstændig enig i. Der er også flere borgere, der har skrevet, at de simpelt hen ikke tør tage det lån, fordi de eksempelvis er syge, eller fordi uvisheden om, hvordan fremtiden bliver, er for stor, til at man tør gøre det. Men det er jo tydeligt, at for netop nogle af de grupper kommer det at sætte elafgiften ned til det mindste ikke til at være nok, så der vil jeg bare høre, om ordføreren vil være med til at se på det arbejde, som Gældsstyrelsen skal lave, så man ikke kommer til at jage nogen fra hus og hjem, men at vi sørger for netop at kigge på, hvad det er for nogle muligheder, som man opstiller over for de her borgere.
Kl. 10:40
Den fg. formand (Annette Lind):
Værsgo til ordføreren.
Kl. 10:40
Torsten Schack Pedersen (V):
Uden at have aftalen i fuldstændig frisk erindring vil jeg sige, at der, som jeg husker det, for nylig blev lavet en aftale, som jo grundlæggende har til formål at sikre, at det bliver lidt mere effektivt at indkræve beløbene, da der har været en frustration i stort set alle de år, jeg har været medlem af Folketinget, over, at danskernes gæld til det offentlige stiger og stiger. Jeg tror sådan set, at det er ganske fornuftigt, at vi sørger for, at folk betaler de penge. Så må vi jo se på, hvordan vi på anden vis kan se, om vi på en økonomisk ansvarlig måde uden at skubbe til inflationen kan tage yderligere initiativer, der kan tage toppen af den meget alvorlige situation, vi er i. Vi kan ikke få alle problemer til at gå væk, desværre.
Kl. 10:41
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til hr. Torsten Schack Pedersen. Der er ikke flere korte bemærkninger. Så skal vi sige velkommen til SF's ordfører. Værsgo til hr. Karsten Filsø.
Kl. 10:41
(Ordfører)
Karsten Filsø (SF):
Tak for det. Overordnet er det en rigtig god idé at muliggøre en udskydelse af en del af energibetalingen i vinterpakken. Det står jo som en ganske central del af aftalen. Det gælder private el- og gaskunder, det gælder erhvervsliv, og det gælder kulturinstitutioner og selvstændige foreninger. Der er nogen forsyningsmæssige elementer i aftalen, som har en særlig værdi for SF, og dem vil jeg gerne fremhæve. Der tilføres 150 mio. kr. i år til en opbrugt fjernvarmepulje og 100 mio. kr. næste år. Det er ganske afgørende, at vi kan bevare fremdrift i udrulningen af fjernvarme, så private kan komme over på det fælles varmesystem. Det peger fremad, både forsyningsmæssigt og klimamæssigt. Det samme kan man sige om de 35 mio. kr. til afkobling fra gasnettet samt en pulje til mindre varmeværker til varmepumper og solceller. Det er alt sammen noget, der peger fremad.
Derimod er vi så ikke kommet igennem med tilstrækkelig hjælp til folk, der bruger træpiller til opvarmning. SF havde gerne set en tilsvarende ordning som den, der gør sig gældende i forbindelse med gas, el og fjernvarme, for folk med træpiller, men det har ikke været muligt. Aftalen er dog, at det område skal følges nøje. Hertil er der sat turbo på hjælp verden over via vores ambassader på at sikre en tilstrækkelig forsyning til dem, der opvarmer deres boliger med træpiller.
Endelig er der som noget nyt tilført midler til, at man kan søge tilskud til at gå væk fra træpiller og over på varmepumpe.
I SF ærgrer vi os over, at der ikke er kompensation eller i hvert fald delvis kompensation til kommuner, altså at det ikke er en del af aftalen, men sådan er det. Alt i alt anbefaler SF L 212.
Kl. 10:43
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Der er en kort bemærkning, og det er fra hr. René Christensen, Dansk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 10:43
René Christensen (DF):
Tak for det. Det undrer mig jo lidt, at SF står sådan i denne sag. Det, man er mest ked af, er, at kommunerne ikke får noget hjælp. Men altså, vi er sådan set mest kede af, at danskerne ikke får noget hjælp. Det her handler jo om ganske almindelige børnefamilier, der står derude, og som ikke kan betale deres regninger. Og det, der kommer med det forslag her, er, at de så kan komme til at betale dem lidt senere, dog med en rente på 2 pct. Det vil altså sige, at de øger deres gæld. Deres varmeregning bliver ikke mindre; deres varmeregning bliver større.
Er det en ordentlig hjælp at give til dem, der står derude og er virkelig presset nu? Og er ordføreren ikke enig i, at hvis man ikke kan betale sin varmeregning, sin elregning eller sin husleje, sker der et eller andet drastisk i sådan en familie, og at i sidste ende kan den ende med at blive sat på gaden?
Kl. 10:44
Den fg. formand (Annette Lind):
Hr. Karsten Filsø.
Kl. 10:44
Karsten Filsø (SF):
Jamen det er jeg sådan set ganske enig i. Jeg sagde også en delvis kompensation til kommunerne. Jeg er ganske klar over, at den her aftale ikke kan stå alene. Den skal følges op af andre tiltag. Det har tidligere været på tale, at der via Europa-Kommissionen og de regler, der er dernede, åbnes op for, at vi kan indkræve nogle penge hos de selskaber, som har haft en fuldstændig urimelig høj profit i den her situation. Det er noget, man ikke har gjort sig fortjent til, men noget, man har været heldig at få ved at sidde i en eller anden situation.
SF har foreslået, at vi kigger på rederibranchen og udskriver en regning til dem for de ekstremt høje fragtrater og den høje indtjening, der har været der. Så der er nogle penge, som kan sendes tilbage til både virksomhederne og borgerne. Det er vi ganske klar over.
Kl. 10:45
Den fg. formand (Annette Lind):
Hr. René Christensen, værsgo.
Kl. 10:45
René Christensen (DF):
Det er jo ikke penge, der mangler. Altså, staten har også voldsomt øgede indtægter i forhold til moms. Det kan vi jo bare læse i finansloven for 2023. Så det er jo ikke penge, der mangler; det er jo vilje. Og derfor vil jeg godt spørge: Hvad med sådan noget som afgiften på gas, for den kunne man jo også have sænket i sådan en aftale her? Nu gør man det på el, men der er også afgift på gas. Man kunne også have kigget på, hvordan man kunne få øget udbuddet af træpiller. Det kunne man jo gøre ved at sætte et loft over, hvor meget de decentrale værker kan få lov til at fylde deres lagre op. Rigtig mange decentrale værker har jo fyldt op til 100-110 pct. nu, og dermed har de jo tømt markedet for biomasse. Så der er jo noget at gøre, også for gaskunderne og også for dem, der eventuelt fyrer med piller.
Kl. 10:45
Den fg. formand (Annette Lind):
Værsgo, ordføreren.
Kl. 10:45
Karsten Filsø (SF):
Tak. Vi har fået at vide i forhandlingerne, at man ikke i forhold til træpiller bare kan sige, at man så tager de træpiller, som de store fjernvarmeselskaber bruger; dem kan man ikke bare putte ind i et almindeligt fyr. Det er helt andre typer træpiller, og der er nogle ting, som gør, at man ikke kan bruge dem i sin private husholdning.
Men der er ingen tvivl om, at det her ikke skal stå alene. Men det er et godt skridt på vejen, så SF bakker op om det.
Kl. 10:46
Den fg. formand (Annette Lind):
Så kom der lige på falderebet ønske om en kort bemærkning fra fru Lisbeth Bech-Nielsen. Værsgo.
Kl. 10:46
Lisbeth Bech-Nielsen (SF):
Tak. Man kan sige, at mange af de spørgsmål, der bliver stillet i salen, ville man jo have fået svar på, hvis man havde været i forhandlingsrummet. Men det, jeg lige vil spørge ordføreren om – nu er vi selvfølgelig fra samme parti – er: Var et af SF's ønsker ikke netop, at vi også kiggede på gassen, fordi den pris rammer endnu mere specifikt, når det drejer sig om dem, der lige nu bliver meget hårdt ramt?
Kl. 10:46
Den fg. formand (Annette Lind):
Værsgo, ordføreren.
Kl. 10:46
Karsten Filsø (SF):
Det kan jeg bekræfte, og jeg beklager, at jeg ikke fik svaret på det før, for det er et af de punkter, der skal kigges på.
Kl. 10:47
Den fg. formand (Annette Lind):
Der er ikke flere korte bemærkninger. Tak til hr. Karsten Filsø fra SF. Så skal vi sige velkommen til Radikale Venstres ordfører. Værsgo til hr. Rasmus Helveg Petersen.
Kl. 10:47
(Ordfører)
Rasmus Helveg Petersen (RV):
Tak for det. Vi behandler her et forslag, som det desværre er nødvendigt at behandle. Det er en udløber af Ruslands angrebskrig mod Ukraine og den efterfølgende økonomiske krigsførelse mod Vesteuropa fra Ruslands side af. Vi ser ind i privatøkonomier og virksomhedsøkonomier, der bliver kvæstet af voldsomt høje energiregninger, som man ikke har haft mulighed for at forberede sig på, fordi prisspringene har været så store.
Den ordning, vi arbejder med i dag, hvor man altså får lov at låne det beløb, der ligger ud over et normal års varmeregning, støtter vi. Der er mange, der vil blive hjulpet af det med likviditeten. Det vil selvfølgelig ikke fritage folk for at betale deres energiregninger, men det bliver i hvert fald muligt at sprede dem ud over nogle år. Jeg har talt med mange, og jeg er sikker på, at der er mange, mange flere, som vil få god hjælp af det her. Så jeg synes, det er et meget fornuftigt forslag.
Vi fastholder incitamentet til at spare, når folk selv skal betale deres regninger, og vi fastholder incitamentet til at omlægge til andre energikilder, og netop det her med at omlægge synes jeg er det vigtigste. Vi hjælper selvfølgelig med at håndtere dette års regninger, men samtidig har det været meget vigtigt for Radikale Venstre, at vi også adresserer omstillingen, sådan at vi, om jeg så må sige, hjælper folk til at undgå næste års regning. Det sker med opfyldning af de her puljer til at pille gasfyr ned og sætte fjernvarme op. Det eneste langsigtede svar, der er på den her krise, er at komme grundlæggende væk fra fossile brændstoffer. Problemet her er gasregninger affødt af fossile brændstoffer. Det, vi skal gøre, er ikke kun at adressere regningerne. Vi skal også adressere de fossile brændstoffer.
Så det absolut vigtigste for os, når vi ser ud over den her pakke, er, at vi systematisk og fuldstændig kommer væk fra fossile brændsler i den danske energiforsyning. Det har vi heldigvis også adresseret. Radikale Venstre støtter forslaget. Tak.
Kl. 10:49
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Der er en kort bemærkning. Værsgo, hr. Søren Egge Rasmussen.
Kl. 10:49
Søren Egge Rasmussen (EL):
Tak. Ordføreren siger, at omlægningen er det vigtigste. Og så sidder vi så med en aftale om vinterpakken, hvor der vel er 310 mio. kr. til omstilling, og så har man samlet set en aftale på knap 5 mia. kr. Så det er jo ikke, fordi der er så meget omstilling i det, vi laver her. Det er jo sådan set mere en udskydelse af gæld og nedsættelse af nogle afgifter. Så hvis den der omlægning virkelig er det vigtigste, hvad er så næste skridt? Er det noget, vi skal prioritere i den næste hjælpepakke, som vi forhåbentlig har mulighed for at lave lige om lidt, når der i EU lander en aftale om, hvordan man kan øge beskatningen af overnormale profitter, hvilket kunne give et væsentlig større beløb, og som vel kan være døren til, at vi kan komme frem til noget, hvor vi i endnu større grad vægter omstillingen fra de fossile energikilder? Hvad er ordførerens tanker om det?
Kl. 10:50
Den fg. formand (Annette Lind):
Værsgo, ordføreren.
Kl. 10:50
Rasmus Helveg Petersen (RV):
Tak for det, og tak for spørgsmålet. Det, vi behandler nu, er jo altovervejende en pakke, der drejer sig om at håndtere dette års energiregninger. Det her er ikke en pakke, der altovervejende adresserer omstillingen. Det gør vi andre steder. Det er egentlig meget sigende for ordførerens spørgsmål. Vi skal have andre hjælpepakker, ja. Men det vigtigste må jo være, at vi på sigt kommer væk fra problemets kilde, nemlig de fossile brændstoffer. Jeg tror ikke, vi er uenige i denne sag. Men hvis jeg kom til at fremstille det, som om det vigtigste i den her pakke økonomisk og vægtningsmæssigt er omstillingen, er det i hvert fald ikke korrekt; det vigtige for mig er, at vi fortsætter den grønne omstilling på alle fronter, både her og uden for denne behandling.
Kl. 10:50
Den fg. formand (Annette Lind):
Er der en anden bemærkning? Det er der. Værsgo.
Kl. 10:51
Søren Egge Rasmussen (EL):
Nu når vi et vist stykke med den her hjælpepakke, og vi medtager jo kommunale institutioner og kulturelle institutioner, men vi har ikke kommuner med i aftalen. Og de har måske en ekstraregning på 1½ mia. kr. Hvad ser ordføreren af muligheder for, at vi kan komme frem til noget, hvor kommunerne også bliver kompenseret? For der er jo nogle, der har ekstra høje regninger, fordi de har gasopvarmning i en del institutioner.
Kl. 10:51
Den fg. formand (Annette Lind):
Værsgo, ordføreren.
Kl. 10:51
Rasmus Helveg Petersen (RV):
Jamen jeg er enig i problematikken. Der vil være nogle af de nære og sociale områder, der bliver ramt af det her, når der kommer regninger i kommunerne, som er helt uforudsigelige og uhåndterlige. Så det er jeg meget, meget indstillet på at kigge på.
Kl. 10:51
Den fg. formand (Annette Lind):
Så kom der ønske om en kort bemærkning fra hr. Christian Juhl fra Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 10:51
Christian Juhl (EL):
Jeg vil gerne høre om noget. Når nu EU for en gangs skyld har været så visionære, at de kan se, at overnormale profitter skal omsættes i en indsats i den her kritiske situation, hvordan stiller Radikale sig så til at beskatte de overnormale profitter for at få midler til at redde den her situation?
Kl. 10:52
Den fg. formand (Annette Lind):
Rasmus Helveg Petersen, værsgo.
Kl. 10:52
Rasmus Helveg Petersen (RV):
Tak for det. Jeg mener selvfølgelig, at vi bør løse de skævheder og ubalancer, der er på energimarkedet, på europæisk niveau. Jeg er meget glad for fælleseuropæiske løsninger, og jeg er også meget glad for, at Enhedslisten er glad for fælleseuropæiske løsninger. Jeg synes, det er mere besværligt end bare at komme med en parole om, at de skal beskattes. F.eks. har vi jo i Danmark forbrugerejede selskaber, der bruger de her store profitter til at sætte varmepriserne ned for deres kunder. Så det er ikke så simpelt som, at nogle er onde og skal beskattes. Jeg glæder mig til at se, hvad EU kommer frem til.
Kl. 10:52
Den fg. formand (Annette Lind):
Der er ikke flere korte bemærkninger. Tak til den radikale ordfører. Den næste, vi skal sige velkommen til, er Enhedslistens ordfører. Værsgo til hr. Søren Egge Rasmussen.
Kl. 10:52
(Ordfører)
Søren Egge Rasmussen (EL):
Tak for det. Vi står med de her problemer, fordi vi har stigende energipriser, og det er en følge af, at Putin har angrebet Ukraine. Den her vinterpakke er for Enhedslisten ikke den sidste hjælpepakke mod inflationen, der buldrer derudad med 10 pct. Enhedslistens udspil »Sammen gennem inflationen« har beskatning af overnormale profitter med, hvilket kan give 30 mia. kr. i indtægter, og så er der altså råd til at hæve den grønne check og den supplerende grønne check til børnefamilierne med i alt 24 mia. kr. Sådan kan en seriøs inflationshjælp gennemføres. Det kan i 2022 og 2023 give op til 10.000 kr. til 2 millioner danskere, og det kan give 3.000 kr. pr. barn i 2023. Det ville være nogle væsentlige beløb. Dagens lille vinterpakke kan samlet knap give 5 mia. kr. i hjælp og kun 660 kr. pr. barn.
Enhedslisten ser frem til, at EU lander en aftale, som gør det muligt at beskatte overnormale profitter, ikke kun i energisektoren, men også i andre erhverv som f.eks. skibstransport. Næste rådsmøde er på fredag, og Enhedslisten ser frem til den næste forhandling. Vi er klar til den næste vinterpakke.
Folketinget har masser af vigtige opgave at løse, og det er derfor min holdning, at det her folketingsvalg bør udskydes til næste år og afholdes inden grundlovsdag. Vi synes ikke, at lovforslaget løser nok problemer. Regeringen har indtil nu ikke villet hjælpe kommunerne med de stigende energiregninger. Enhedslisten har forgæves rejst kravet under forhandlingerne. Hvorfor ikke hjælpe de kommuner, der rammes af de høje gaspriser? Det gælder f.eks. Viborg, Svendborg og Holbæk, og der kunne sikkert nævnes mange flere kommuner. Der er kommunale institutioner, som har gasopvarmning, og det er altså lidt svært bare at skrue ned for temperaturen i en vuggestue. Velfærden bliver undergravet, når finansministeren lukker øjnene for problemerne. Lovforslaget har til formål at sikre husstande og virksomheder forudsigelighed og tryghed, mens kommunerne efterlades i utryghed. Er det 1,5 mia. kr., som kommunerne skal hjælpes med for at holde kommunerne skadesløse for de energiomkostninger? Det synes jeg kunne være væsentligt at få afdækket.
Lovforslaget forsøger at løse problemer også for lejere i almene boliger, lejere i privat udlejning og i andelsboligforeninger, og som det fremgår af høringssvarene er det i et vist omfang håndteret i lovforslaget. Men der er altså det dilemma, at man både kan flytte fra en udsat energiregning og også kan flytte ind i en bolig med en udsat energiregning. Det er et problem, og det synes jeg ikke vi er kommet frem til den fulde løsning på. Vi har også et problem omkring varmepumper på abonnement. Det skal så håndteres, hvordan det sikres, at der ikke er nogle, der bliver ramt skævt.
Indefrysningsordningen kan hjælpe nogle husstande og virksomheder, men den kan altså også gældsætte nogle af de familier og enkeltpersoner, der har den dårligste økonomi. Hvis man er på overførselsindkomst, er det ikke altid, man lige kan gå ud og tage et arbejde. Er man invalidepensionist, førtidspensionist eller pensionist på grundydelsen, ender man jo med den her ordning i den situation, at man, hvis man tilfældigvis bor i et område, der opvarmes ved hjælp af gas, får en ny gæld. Derfor har Enhedslistens tilgang ved forhandlingerne været, at det sådan set var bedre at hæve den grønne check, så man gav de mennesker med de laveste indtægter et ekstra skattemæssigt fradrag.
Omstilling er utrolig vigtig, og det er så også berørt i den aftale, vi har her. Det er altså en omstilling – kan man sige – på 250 mio. kr. i fjernvarmepuljen og 60 mio. kr. til afkobling af gas og omstilling fra gas. Det er sådan set vigtige penge til nogle puljer, som vi har en lang og god erfaring med, og det kan godt vise sig, at vi kommer frem til, at vi skal finde ekstra penge til den omstilling.
Hvis man ser på de støtteordninger, vi har lavet, har vi varmechecken, som gav 2,4 mia. kr. i varmehjælp, og så gav den 250 mio. kr. til omstilling, fordi Enhedslisten ville det. Nu har vi så her en vinterpakke, som giver knap 5 mia. kr. i hjælp og 310 mio. kr. til omstilling. Vi skal altså nå frem til noget, der er større, og det er derfor Enhedslistens holdning, at vi skal have en beskatning af overnormale profitter, som kan give et langt højere bidrag til det, og som kan gøre, at vi i langt højere grad kan hjælpe danskerne end det, vi står med i dag.
Vi ser frem til forhandlinger om en overbygning på denne vinterpakke, og vi stemmer for lovforslaget.
Kl. 10:58
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Der er en kort bemærkning. Jeg vil gerne give ordet til hr. René Christensen fra DF. Værsgo.
Kl. 10:58
René Christensen (DF):
Tak for ordførertalen. Hvad tænker ordføreren for Enhedslisten, når han siger overnormal profit?
Kl. 10:58
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren.
Kl. 10:58
Søren Egge Rasmussen (EL):
Man må konstatere, at Mærsk har haft et vildt godt regnskabsår med meget store ekstraindtægter på fragtrater. Hvis man kigger på energisektoren, er der jo nogle, som ikke er blevet belagt med øgede omkostninger, bare fordi energipriserne er steget. Altså, ejer man en stor vindmøllepark, er driftsomkostningerne ikke højere, men den strøm, man kan sælge, kan være til en langt højere pris, medmindre man har en lang kontrakt på det, man sælger.
Jeg er meget spændt på, hvad EU kommer frem til. Og jeg har noteret mig, at man f.eks. i Tjekkiet er begyndt at sige, at der skal være en maks.-grænse for, hvad energi må koste, og at de går ind i, at der skal være et maks. på, hvad man må tjene. Og jeg må sige, at vi i mange år har haft nogle lave energipriser i Danmark, og det er sådan set også blevet trykket ned af, at vi har haft så meget vedvarende energi, og nu har vi så en mangelsituation, hvor systemerne i EU faktisk presser elpriserne op. Det er helt urimeligt.
Kl. 10:59
Den fg. formand (Annette Lind):
Er der en anden bemærkning? Det er der. Værsgo, hr. René Christensen.
Kl. 10:59
René Christensen (DF):
Tak for det. Jamen sådan opfatter jeg egentlig også overnormal profit. Altså, man tjener noget ekstra, på grund af at man er i en særlig situation. Men det gør staten jo også. Hvis man går ind under § 38 i finansloven, kan man se, at staten budgetterer med i 2023 at få overnormal profit i forhold til moms, og det er jo selvfølgelig, fordi alting stiger. Når vi går ud og køber, er der en moms på 25 pct. på alle varer, og dermed går staten fra at have budgetteret med i 2022 at have en indtægt på 250 mia. kr. til at få en indtægt på 268 mia. kr., altså 18 mia. kr. mere i indtægt. Er det også en overnormal profit, som staten får her, og som selvfølgelig skal tilbage til danskerne?
Kl. 11:00
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak. Værsgo, ordføreren.
Kl. 11:00
Søren Egge Rasmussen (EL):
Altså, man kan godt kalde det en overnormal profit. Lige hvordan vi skal bruge pengene, vil vi meget gerne forhandle om. Altså, vi har sådan set været åbne over for, hvad det er for et redskab, vi skal bruge til at føre nogle penge tilbage. Der er ikke noget, der er helligt for os. Det her med at nedsætte elafgiften er ikke på vores ønskeliste, men når det er noget, man kan håndtere på en hurtig måde, var det det, som blev grebet i den her aftale. Men vi er sådan set åbne over for også at se på, om ekstra momsindtægter fra staten kunne være noget, man kunne bruge som et redskab til at hjælpe danskerne igennem det her. Vi har ingen barrierer. Vi ser på den samlede løsning, og hvem det er, man hjælper.
Kl. 11:00
Første næstformand (Karen Ellemann):
Den næste korte bemærkning er til fru Katarina Ammitzbøll, Det Konservative Folkeparti. Værsgo.
Kl. 11:00
Katarina Ammitzbøll (KF):
Tak, og tak til ordføreren for at rejse nogle forskellige problemstillinger. Jeg vil ikke dykke ned i det med det kommunale, men i det med de ekstraordinære profitter. Nu nævnte ordføreren Mærsk, og vil ordføreren også kompensere virksomhederne, når de har røde tal? Jeg arbejdede bl.a. i Mærsk i flere år, inden jeg blev valgt ind her, og der var kun røde tal. Hvad gør man der? Mange medarbejdere blev fyret. Vil Enhedslisten så hjælpe virksomhederne, når det går den gale vej?
Mit andet spørgsmål er i forbindelse med det, som blev sagt før fra Dansk Folkepartis side, nemlig at der er rigtig mange af de halvoffentlige selskaber, f.eks. forsyningsselskaberne, som tjener penge nu, og skal man gøre noget der? Eller hvad skal man gøre, når staten også tjener penge, f.eks. ved at være medejer af Ørsted?
Jeg kunne godt tænke mig, om ordføreren kunne nuancere det her syn på de ekstraordinære profitter lidt, og om man så skal hjælpe virksomhederne, når de ikke tjener penge?
Kl. 11:01
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:01
Søren Egge Rasmussen (EL):
Det kunne jeg godt svare grundigt på på 10 minutter, men nu skal jeg forsøge på 1 minut. Jeg synes, at det, som Mærsk har af årsregnskab og udsigt til af årsregnskab på grund af høje fragtrater, gør, at den beskatning, vi har på skibsfarten i Danmark, ikke er rimelig. Den skal ændres, så vi kan få en højere skatteindtægt. Med hensyn til forsyningsselskaberne er det jo komplekst. Når man i Aalborg har et kommunalt ejet kulkraftværk, som man gerne vil udfase, og hvor man i øjeblikket oplever at kunne sælge strøm fra til en høj pris, kan det jo være med til i det samlede billede at holde fjernvarmeprisen nede. Så det her er jo komplekst. Jeg er virkelig spændt på, hvad det er for en løsning, som klima-, energi- og forsyningsministeren kommer frem til. For vi har et samlet energisystem i Danmark, som er flettet rigtig godt sammen og med ejerskaber på kryds og tværs, og hvor nogle selskaber ejer flere dele af det hele, og derfor kan der godt være nogle selskaber, der bare kører på en god måde til gavn for borgerne, uden at der er overnormale profitter i den samlede koncern.
Kl. 11:03
Første næstformand (Karen Ellemann):
Fru Katarina Ammitzbøll.
Kl. 11:03
Katarina Ammitzbøll (KF):
Så kunne man jo nuancere det med, at der også er rigtig mange energiselskaber, som har fastprisaftaler, og de tjener jo ikke nødvendigvis penge i det her, selv om priserne stiger, for de har lovet at levere over en lang årrække til en fast pris. Så spørgsmålet er, hvordan det her skal håndteres, også med virksomheder, og om man, hvis man vil have de ekstraordinære profitter, så skulle tage de halvoffentlige med, eller hvad man vil gøre. Der er mange spørgsmål, og det var også derfor, at vi ikke stemte for at give ministeren mandat til at tage til EU, for det er meget mere komplekst end bare at kalde det ekstraordinære profitter. Tak.
Kl. 11:03
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:03
Søren Egge Rasmussen (EL):
Jamen hvis man ikke vil give ministre mandat til at gå ned og afsøge løsninger, kan ministre jo ikke gøre noget, så der er det jo De Konservative, der har skuffet ved ikke at forfølge den mulighed for, at vi kunne gå ind og lave en beskatning de steder, hvor der er en overnormal profit i Danmark. Hvordan vi reder det ud, og hvordan det hele hænger sammen, skal vi jo have afdækket. Men der må altså være nogle, som tjener ekstra på grund af fossile energikilders stigende pris, og som ikke bare skal have lov til at beholde det. Så vi ser frem til, at ministeren kommer retur med en god løsning.
Kl. 11:04
Første næstformand (Karen Ellemann):
Næste korte bemærkning er til hr. Lars Boje Mathiesen, Nye Borgerlige. Værsgo.
Kl. 11:04
Lars Boje Mathiesen (NB):
Jeg kunne godt tænke mig at høre, om Enhedslisten mener, at det skal være et system, som beskatter bagudrettet, dvs. opgøres, når indtægtsåret er færdigt, eller om det skal være en løbende beskatning, så det bliver en beskatning på omsætning.
Kl. 11:04
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:04
Søren Egge Rasmussen (EL):
Jeg vil gætte på, at det først overordnet handler om, at man har det fulde overblik, fordi vi har nogle energiselskaber, som agerer flere steder samtidig, og der er det rimeligt nok, at man kigger på det som et hele. Vi har også nogle gode andelsejede energiselskaber i Danmark, som varetager andelshavernes interesser. Og der kan jo sådan set være en måde, man håndterer det på, hvor man kan sige: Nå, men de havde en indtægt, der var temmelig høj, i ét hjørne, men de fik udlignet det sådan, at det var til gavn for forbrugerne. Der kan også være kommunale selskaber, der har den samme tilgang, og vi har et fjernvarmesystem, som skal hvile i sig selv.
Så det her er noget, som er komplekst, og jeg glæder mig til at se, hvad det er, ministeren kommer med af danske løsninger, når vi har fået afklaret, hvad det er, EU tillader. Den rækkefølge er vi nødt til at have. Det er jo ikke mig, der er minister, så det har ikke så meget at sige, hvad jeg har på ønskelisten, men jeg har bare noteret mig, at der er nogle overnormale profitter, som vi skal beskatte.
Kl. 11:05
Første næstformand (Karen Ellemann):
Hr. Lars Boje Mathiesen.
Kl. 11:05
Lars Boje Mathiesen (NB):
Ja, for det er jo et problem, hvis der nu er en, som har nogle vindmøller, som får et godt år nu, som så kan se, at der er et stort overskud, og som så vælger at bruge de penge til måske at investere i to vindmøller mere, indgår kontrakter på dem, og man så bagefter kommer og siger til folk: Prøv at høre her, du skal betale skat af den indtægt, du har fået. Og så er svaret: Jamen jeg har jo indgået kontrakter, hvor jeg bruger de penge til at betale for nogle nye vindmøller, og det vil sige, at jeg ikke har den likviditet til at betale det her. Og så kommer han jo i problemer både over for dem, han har indgået kontrakt med, men også over for sin bank, og han risikerer så at gå konkurs.
Kl. 11:06
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:06
Søren Egge Rasmussen (EL):
Jeg er godt klar over, at der er visse dele af energisektoren, der kører på 5-årige kontrakter, og det må vi kigge på. Jeg tror, det er noget enklere at lave nogle beskatninger af den fossile energi; det er mit udgangspunkt. Og så er det jo vigtigt, at vi også får de der kæmpe fortjenester på fragtrater til havs beskattet på en ordentlig vis. Det er jo ikke vilde beskatninger, Enhedslisten foreslår i sit udspil. Vi kunne faktisk godt doble det op, og så havde vi så 60 mia. kr. i stedet for 30 mia. kr.
Kl. 11:06
Første næstformand (Karen Ellemann):
Så vidt jeg kan se, er der ikke flere korte bemærkninger til ordføreren, men jeg skal lige være sikker. Det er korrekt, at der ikke var flere. Tak til Enhedslistens ordfører. Næste ordfører kommer fra Det Konservative Folkeparti, og det er fru Katarina Ammitzbøll. Velkommen.
Kl. 11:06
(Ordfører)
Katarina Ammitzbøll (KF):
Energikrisen raser, som ingen havde forudset, men allerede sidste år i november fremsatte Det Konservative Folkeparti et beslutningsforslag, B 39, om, at vi skulle tage hånd om de stigende energipriser, sikre forsyningen og sætte tempo på udbygning af vedvarende energi med en national handlingsplan. Det afviste regeringen og støttepartierne desværre, selv om det nu ellers bare var en invitation. Hvis vi var gået i gang med at forebygge energiprisstigninger og var gået i gang med udbygning af VE, havde vi måske ikke stået i en lige så slem situation i dag. Vi havde måske været lidt bedre forberedt. For energipriserne stiger, og det er jo både, fordi vi har en fossilflation, når vi er gået fra det fossile og over til vedvarende energi, en klimaflation på grund af de voldsomt stigende fødevarepriser forårsaget af tørke, ødelæggelse og pres på landbruget, og vi har en grønflation med stigende priser på særlige metaller og råvarer, som man har brug for i den hastige udbygning af vedvarende energi. Samtidig er der en kæmpe knaphed på vedvarende energi på grund af naturlige årsager eller klimaforandringer med mindre vand i Norge og Sverige og mindre vind, og investeringerne har stået noget stille de sidste par år, bl.a. i forbindelse med usikkerheden om tariffen for at koble sig til elnettet for en VE-producent.
Men ingen havde forudset, at Rusland ville invadere Ukraine så voldsomt og brutalt og så vedvarende. Krigens rædsler ser vi dagligt i nyhederne, og vores børn vokser nu op med billeder af krig nærved og med flygtninge i Danmark. Vi står imod Rusland, og det bliver vi ved med, og det koster på flere måder. Konkret står vi nu med de meget høje energiregninger, særlig på gas, fordi vi er bundet af import af naturgas fra Rusland, som er forbundet med resten af Europa. Og særlig i går blev vi igen bekræftet i, hvordan energi og sikkerhed hænger sammen.
Regeringen forsøgte at afdæmpe problemet med de høje varmepriser med en energicheck, en varmecheck, og den var jo noget problematisk af tre årsager. Først og fremmest tog den jo lang tid. Det blev vedtaget i februar, og der gik 6 måneder, før borgerne egentlig fik nogle penge. Den ramte også ret skævt ved at bruge BBR, og den har hverken givet billigere varme, mere varme eller grøn varme. Med den såkaldte vinterhjælp, som vi behandler nu og her, har vi alle sammen trukket i nødbremsen, fordi det er en meget alvorlig situation. Det er for at bremse, at borgerne nærmest får et granatchok, når de ser på energiregningen. Nu kan regningen udskydes, men den bliver selvfølgelig ikke mindre af den grund. Men vi i Det Konservative Folkeparti er glade for noget, vi har fået med i aftalen, og som vi har kæmpet for, også sammen med Venstre, og det er, at elafgiften nu er nedsat fra at være EU's højeste pris til EU's mindstepris. Det er nærmest med en faktor 8, nemlig fra 69,7 øre til 0,8 øre, og det var jo noget andet end regeringens seneste tiltag på 0,4 øre, for det batter ikke ret meget.
Vi er også glade for, at træpiller nu inkluderes i forslaget. Borgere, som bruger træpiller, blev helt glemt med varmechecken. Skrotningsordningen er også øget, og det er helt okay, at der kommer mere til børne- og ungeydelsen, så især de arbejdende børnefamilier får en hjælpende hånd til husholdningen, som kan være vanskelig at finansiere med en inflation på 8 pct. Det drejer sig også om mere fjernvarme ved at øge puljen med i alt 250 mio. kr. og et øget tilskud til afkobling fra gasnettet. Det skal være billigere og mere grønt at være dansker, og vi skal være uafhængige af russisk gas. Men vi har stadig væk en kæmpe udfordring med at få udbygget fjernvarmen og med manglen på arbejdskraft og administrative benspænd, og det skal vi blive ved med at arbejde for at imødegå.
Det er også vigtigt, at vi nu får udskudt Energinets varsling af transmissionstariffen, for dårligere timing for at lancere en stigning skal man lede længe efter. Vi er med denne aftale enige om, at vi kan spare 1 pct. på store dele af statens drift. Så tak for dette samarbejde. Vi i De Konservative formoder nu, at diskussionen om, hvorvidt man kan effektivisere staten med 0,4 pct. i det offentlige budget, nu må være lukket.
Så med det her forslag har vi trukket i bremsen, men vi stopper ikke her. Det Konservative Folkeparti arbejder hårdt for, at den grønne omstilling og udbygningen af vedvarende energi accelereres, og der er brug for, at vi nu får tænkt på tværs og får fjernet politiske og administrative benspænd. Vi skal styrke innovation, og de grønne virksomheder skal komme på banen, samtidig med at vi tager hånd om borgernes behov. Tak for ordet.
Kl. 11:11
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til den konservative ordfører. Der er et par korte bemærkninger til ordføreren. Det er først fra fru Victoria Velasquez, Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 11:11
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det. Og tak for talen. Det er jo helt åbenlyst, at det med elafgiften på ingen måde er nok. Og derfor synes jeg også, det virker lidt vildt at være så optaget af det her med varmechecken uden at have et svar at levere i forhold til størrelsen af det beløb, der faktisk kan hjælpe de mennesker, der har brug for det. Nedsættelsen af elafgiften her kommer jo ikke til på nogen måde at være nok for dem, der har mærkbart brug for det.
Og hvis vi lytter til økonomerne, er der flere vigtige pointer. Vi skal ikke skyde med spredehagl, for hvis vi bare sender et kæmpebeløb ud til alle mulige, kan det puste til inflationen. Det skal være fuldt finansieret. Og derfor må jeg sige, det undrer mig, at Konservative går mod konservative i andre europæiske lande og ikke vil bakke op om regeringens mandat i fredags. For indefrysningsordningen og de andre tiltag kommer ikke til at være nok.
IMF peger endda også på, at flere tjener penge på den krise, vi er i, og at det er med til at puste priserne op. Det ansvarlige vil da være at tage pengene derfra og føre dem tilbage til befolkningen. Jeg forstår simpelt hen ikke, hvorfor Konservative ikke vil bakke op om det.
Kl. 11:13
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:13
Katarina Ammitzbøll (KF):
Jamen jeg ser, det var en kommentar. Det var ikke noget spørgsmål.
Kl. 11:13
Første næstformand (Karen Ellemann):
Fru Victoria Velasquez.
Kl. 11:13
Victoria Velasquez (EL):
Jo, hvorfor vil Konservative ikke bakke op om det? Altså, det er da underligt, når vi ser, at konservative ledere andre steder i verden allerede har besluttet det eller direkte foreslår det, og når vi ser, at flere, som Konservative plejer at lægge sig op ad – bl.a. IMF – adresserer en kritik af, at der er nogle, der tjener penge på det og puster priserne op. Hvorfor vil Konservative ikke tage ansvar og sige: De skal selvfølgelig bidrage til, at vi kan lave en hjælp, som rent faktisk batter noget.
Så det er jo konkrete spørgsmål i forhold til noget af det, ordføreren kom ind på i sin tale, og noget konkret, som handler om, at Konservative ikke har bakket op om regeringens forhandlingsmandat. Det synes jeg da er åbenlyst at vi får svar på.
Kl. 11:13
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:13
Katarina Ammitzbøll (KF):
Nu kom spørgsmålet, men før var det en vurdering og en analyse af vores holdning. Der var ikke noget spørgsmål i det, ordføreren først sagde. Jeg lyttede efter det, men nu kom spørgsmålet, nemlig hvorfor vi ikke gav mandat til det.
Det gjorde vi ikke af flere årsager. For det første har vi hele tiden sagt – og det blev også sagt allerede tidligere i foråret – at energi er et nationalt anliggende, og det går vi også ind for. For det andet er vi jo også enig i, hvordan vi skal håndtere krisen. Og vi er også imod, hvis Kommissionen begynder at omfordele – der var rigtig mange uklarheder om hele problematikken – og også, hvis EU begynder at opkræve skatter. Derfor fandt vi ikke, det var nødvendigt at gå den vej.
Det skyldes også, at vi i den økonomiske situation, vi står i, kan løse de her ting selv, og det med, hvordan vi også netop nu kan hjælpe med at styrke børne- og ungeydelsen, synes vi bl.a. også er rigtig godt. Så det er ikke rigtigt, at vi kun taler om elafgiften. Det er jo bare noget, der på tværs hjælper alle – også dem, som har meget høje varmeregninger, som ikke kom med i aftalen om varmechecken. Det er derfor.
Kl. 11:15
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak. Den næste korte bemærkning er fra Christian Juhl, Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 11:15
Christian Juhl (EL):
Tak for det. I et tidligere spørgsmål til en anden ordfører spurgte ordføreren, om man også ville give hjælp til virksomheder, når det går den anden vej, altså når de oplever kritiske situationer, eller når de har underskud. Jeg vil gerne spørge ordføreren, om ikke hun synes, at et fleksibelt arbejdsmarked som det danske er en hjælp til virksomheder. Vi har jo verdens mest fleksible arbejdsmarked, hvor betaling fra første dag til ledige mennesker, der bliver fyret på grund af krise, er overtaget af samfundet og de ansatte selv via deres kontingent til a-kassen.
Jeg vil også spørge, om ikke uddannelse af medarbejdere, som staten betaler i vid udstrækning; om ikke en skat på kun 4 pct. til Mærsk, der har et trecifret milliardbeløb i overskud – og det gælder endda, uanset om det er gode eller dårlige tider – og om ikke f.eks. den særlige ordning, vi har, hvor Mærsks ansatte, når de sejler på internationale have, stort set er skattefritaget, er en hjælp til virksomheder. Og hvis ikke det er det, hvad er det så?
Kl. 11:16
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:16
Katarina Ammitzbøll (KF):
Det er jo helt korrekt, at vi i Danmark har et stærkt uddannelsessystem, og det nyder virksomheder og alle offentlige institutioner selvfølgelig godt af. Vi har også et arbejdsløshedssystem, men udkommet kan jo på ingen måde måle sig med den løn, man får, når man er ansat. Det er klart. Og det er ikke altid nemt at gå ud og skifte job, når man står og har brug for det i nedgangstider. Der er jo virksomheder inden for visse brancher, der går ned, og hvordan er det så, man gør det?
Vi har et stærkt sikkerhedsnet generelt, men der er jo også rigtig mange, der står uden for arbejdsmarkedet. Så det er ikke kun virksomhederne, der ligesom, kan man sige, skummer fløden, ved at vi har et stærkt uddannelsessystem. Man kan ikke sige, at det kun er derfor. Altså, uddannelsessystemet er noget, der kommer os alle til gode på alle måder.
Kl. 11:17
Første næstformand (Karen Ellemann):
Hr. Christian Juhl.
Kl. 11:17
Christian Juhl (EL):
Jo, men jeg kender ikke nogen andre lande, hvor virksomhederne har så let adgang til arbejdskraft og så let adgang til også at lade arbejdskraften gå over på dagpenge – jeg er i øvrigt glad ved, at Konservative synes, at dagpengene er for små; det må vi have gjort noget ved sammen – og hvor man har så lav en skat på søfarten, både for de ansatte, men også for A.P. Møller - Mærsk, nemlig på 4 pct. ud af en milliardomsætning, der har tre cifre. Hvis det ikke er en hjælp for virksomhederne, så ved jeg ikke, hvad det er. Det er nok det land i verden, der giver den største hjælp til erhvervslivet via de her ordninger – også i de gode tider.
Kl. 11:17
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:17
Katarina Ammitzbøll (KF):
Ja, vi er et mindre land, og vi har altid været gode til at omstille os og være agile. Der er jo andre, der går hen og ser på, hvordan vi er organiseret i Danmark – bl.a. franskmændene, der gerne vil lave om på deres system, hvor det har været meget, meget svært at afskedige folk, hvis de først er på en kontrakt. Og derfor er der også mange, der står uden for kontrakter.
Vi har et rigtig godt arbejdsmarkedssystem i Danmark, og jeg vil lige minde om, at vi Konservative altså ikke går ind for at øge dagpengene. Vi har en kæmpe udfordring med, at vi ikke har arbejdskraft nok. Så derfor skal der klart være et incitament til, at man finder et job og også på flere måder kan omskole sig, så vi får et større arbejdsudbud.
Kl. 11:18
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til den konservative ordfører. Der er ikke flere korte bemærkninger til ordføreren. Den næste ordfører kommer fra Danmarksdemokraterne, og det er hr. Dennis Flydtkjær. Velkommen.
Kl. 11:18
(Ordfører)
Dennis Flydtkjær (DD):
Tak. Det her lovforslag er jo en udmøntning af aftalen om vinterhjælp, en aftale, som vi i Danmarksdemokraterne er en del af, og derfor kan jeg allerede nu afsløre, at vi støtter lovforslaget. Baggrunden er jo, som også andre har nævnt, at der er voldsomt stigende energipriser og en generel stigende inflation, som medfører, at der er høje priser på rigtig mange ting. Det gør, at rigtig mange har svært ved at få enderne til at nå sammen. Derfor synes jeg også, det er vigtigt, at vi politisk handler på det.
Det er ikke sådan, at vi fuldstændig kan fjerne de høje priser, men vi kan hjælpe ved at tage toppen af dem og gøre det lettere at komme igennem det for danskerne og virksomhederne. Derfor var målet i forhandlingerne også for Danmarksdemokraterne, at det ikke blot skulle være en låneordning som den, vi behandler i det her lovforslag, men også skulle være en reel håndsrækning til danskerne, så det ville være lettere for dem at betale deres regninger.
Derfor er vi også specielt glade for, at det i et godt samarbejde med de andre borgerlige partier er lykkedes at få banket elafgiften i bund. Afgiften sænkes jo med 68,9 øre pr. kilowatt-time i 6 måneder i 2023, og det er klart, at når det kun er i 6 måneder, er det ret oplagt, tror jeg, at man, når vi kommer tættere på skæringsdatoen, er nødt til at tage bestik af, om ikke priserne stadig væk er ret høje. Derfor tror jeg også, at vi allerede nu kommer til at forholde os til, om vi ikke skal forlænge den periode. Men vi synes trods alt, det er rigtig positivt, at det lykkedes at komme igennem med det i de første 6 måneder. Så må vi jo efterfølgende se, hvad vi så gør.
Det konkrete i det her lovforslag er jo indefrysningsordningen, og det er altså, som det også er nævnt af andre, et loft over folks regninger, som folk får lov til at udskyde betalingen af til senere år. En tilsvarende ordning foreslås også med lovforslaget indført for virksomheder og for kulturelle institutioner og for foreningslivet, hvilket sådan set også er ganske positivt.
Men det er også vigtigt at understrege, at det er en frivillig ordning. Man kan lade være med at bruge den, hvis man ikke har behov for den, eller hvis man har det sådan, som jeg tror mange af os har det i Vestjylland, at man helst ikke vil have gæld, men gerne vil betale for sine ting. Men jeg tror også, at der er så mange, der vil blive så presset i den her situation, at de vil komme til at tage imod det her tilbud, selv om de egentlig helst ikke ville det, simpelt hen bare for at kunne komme igennem den her krise. Det er derfor også ganske fornuftigt, at ordningen er der, men også, at man nok skal lade være med at bruge den, hvis man ikke har behov for den.
Samlet set er det et kompromis, når man indgår en aftale, og vi ved godt, at vi med det her ikke løser hele problemet, men vi synes faktisk, det er et godt skridt i den rigtige retning, specielt fordi vi også får en stor luns med i form af en lavere elafgift. Og vi er, ligesom mange andre partier nævner i dag, indstillet på, at der godt kan komme flere initiativer, for selv om man har lavet en aftale omkring det her, der er fornuftig, betyder det jo ikke nødvendigvis, at vi er helt i mål med hele paletten. Men vi synes, det her ganske udmærket, og derfor stemmer vi for det her lovforslag.
Kl. 11:21
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til ordføreren. Der er ønske om en kort bemærkning til ordføreren, og det er fra fru Victoria Velasquez, Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 11:21
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det. Jeg vil også gerne kvittere for, at partiet er med til, at vi f.eks. beskatter rige oliefonde, og at de penge nu kan bruges til at hjælpe de børnefamilier, som er hårdt ramt, og til den grønne omstilling. Vi synes jo, at der skal være meget mere af den retfærdige omfordeling. Jeg har et konkret spørgsmål i forhold til den her indefrysningsordning, og jeg vil høre, om ordføreren vil hjælpe med at få det båret ind. Vi er meget bekymrede for den her låneordning i forhold til nogle af dem, som har rigtig svært ved at få enderne til at mødes, og jeg ville høre, om ordføreren vil være med til at kigge på nogle forskellige forslag, og noget af det, vi kigger på, er bl.a. Ankestyrelsen. Sådan nogle tiltag kunne være, at man kunne sige, at dem, der klager over afslag på tilskud til forbrugsudgifter, får mulighed for at få deres sag hastebehandlet. Vil ordføreren hjælpe med, at vi får båret det frem og får det udmøntet?
Kl. 11:22
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:22
Dennis Flydtkjær (DD):
Uden at kende forslaget i detaljer synes jeg faktisk, det lyder positivt. Det er altid godt, når man giver borgere en god klagemulighed, altså en god retssikkerhed – også gerne i den her situation – så man kan komme hurtigere igennem. For der kan godt være lange sagsbehandlingstider i klagesystemerne på mange forskellige områder, og mange gange kan det jo åbenlyst haste, f.eks. hvis man har en kæmpe elregning eller gasregning, man ikke kan betale. Så det vil vi se meget positivt på.
Kl. 11:23
Første næstformand (Karen Ellemann):
Fru Victoria Velasquez.
Kl. 11:23
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det. Jamen det synes jeg er positivt. Det kan være, at vi kan sende det rundt til nogle af de andre ordførere også og så håbe, at vi på den måde kan skabe øget optimisme hos regeringen i forhold til at få de her forslag med. Så vil jeg også bare kvittere for, at man i partiet bakkede op om det mandat, som blev givet til regeringen i fredags, så vi har mulighed for fuldt finansieret at kunne lave noget ekstra akuthjælp til dem, der har rigtig meget brug for det.
Kl. 11:23
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:23
Dennis Flydtkjær (DD):
Tak for det. Det var mest en kommentar til mit svar på det første spørgsmål, så jeg har ikke sådan lige yderligere at bidrage med.
Kl. 11:23
Første næstformand (Karen Ellemann):
Den næste korte bemærkning er til hr. René Christensen, Dansk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 11:23
René Christensen (DF):
Tak for det. Jeg skal bare lige høre ordføreren om noget. Hvis borgerne står derude og ikke kan betale deres regning nu, fordi de simpelt hen ikke har rådighedsbeløbet til det, kan de nu få en låneordning, hvor der også bliver pålagt en rente på 2 pct. for en privat borger, mens renten er lidt over 4 pct. for en virksomhed, og regningen skal så bare betales senere. Får man så et større rådighedsbeløb, eller får man et mindre rådighedsbeløb? Bliver man ikke bare fattigere som borger og som virksomhed ved at benytte sig af den her ordning, og hvordan i alverden kan man kalde det en hjælpepakke?
Kl. 11:24
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:24
Dennis Flydtkjær (DD):
Det, hr. René Christensen refererer til, er jo regeringens udspil, som alene indeholdt en låneordning, altså udskydelsen af elregningen. Men hr. René Christensen ved jo også godt, at vi gik til forhandlingerne med det samme mål om, at det skulle være en lavere regning for danskerne, og det er trods alt lykkedes at komme med i det her kompromis, netop fordi elafgiften bliver sænket til EU's minimumssats. Så det er ikke en låneordning, som jeg også nævnte i min tale ikke ville være nok, men det er trods alt et godt skridt i den rigtige retning, at man får sænket elafgiften. Skulle vi så gøre mere? Ja, bestemt, og det havde vi sådan set også et fælles mål om i den blå blok, men vi har bare valgt at se det på den måde i Danmarksdemokraterne, at det her trods alt er et godt skridt i den rigtige retning, og derfor er vi med i den her aftale.
Kl. 11:25
Første næstformand (Karen Ellemann):
Hr. René Christensen.
Kl. 11:25
René Christensen (DF):
Nu er det jo lovforslag nr. L 212, vi har her. Vil det sige, at Danmarksdemokraterne synes, at det er et skridt i den rigtige retning, at borgerne står med en regning, de ikke kan betale i dag, og at de så kan få lov til at betale den i morgen, men så skal de bare betale 2 pct. mere? Er det en god ordning, som hjælper danskerne, som er presset nu, at de kan udskyde en regning, de har svært ved at betale nu, og så kan betale den senere? De kommer altså til at skylde staten penge, og så skal de betale et større beløb tilbage. Mener Danmarksdemokraterne, at det er at hjælpe danskerne, at de får øget deres gæld i stedet for at få mindsket deres gæld? For det er jo konsekvensen.
Kl. 11:25
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:25
Dennis Flydtkjær (DD):
Spørgeren er jo en erfaren mand i forhandlinger herinde. Det ved jeg, for jeg har selv været til rigtig mange sammen med ham. Man kan jo ikke kun se på ét initiativ i en aftale, som mit parti ikke har spillet ud med. Det er regeringens initiativ, og når man indgår et kompromis, får man noget, og man giver noget – der er plusser på vægtskålen, og der er minusser på vægtskålen. Vores ønske var ikke den her låneordning. Vores ønske var at gøre regningen mindre, altså en reel håndsrækning til danskerne, og det har vi fået ved at få sænket elafgiften for 3,5 mia. kr. Det er det, vi tager som den positive del af den her aftale. Så er det andet jo regeringens ønske, og sådan indgår man jo kompromiser her i Folketinget. Så det med en låneordning er altså regeringens ønske og ikke Danmarksdemokraternes.
Kl. 11:26
Første næstformand (Karen Ellemann):
Den næste korte bemærkning er til hr. Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 11:26
Morten Messerschmidt (DF):
Betyder det så, at Danmarksdemokraterne stemmer nej til lovforslag nr. L 212? Jeg må indrømme, jeg synes, at der er noget her, der er fuldstændig skørt. Jeg tror nok, at det i de flestes ører, men måske ikke ordførerens, lyder lidt underligt – især for et parti, der slår sig op på at ville noget godt for landområderne. Jeg har i de seneste måneder modtaget rigtig, rigtig mange elregninger fra Sparkøbmænd rundtomkring i Danmark, som simpelt hen ikke ved, hvor de skal finde pengene henne, som simpelt hen ikke ved, om de skal lukke, eller om de skal holde åbent og tage den risiko for fremtiden. Det er en forøgelse på flere hundrede procent på elregningen. Der er Danmarksdemokraternes svar til dem, at de kan få lov til at udskyde det og så lige få 4 pct. oveni. Vil det, må jeg spørge hr. Dennis Flydtkjær om, gøre, at der kommer flere købmænd i landområderne, eller vil det gøre, at vi får flere konkurser? Og så vil jeg gerne lige høre, om man stemmer for det lovforslag, som man siger man har lavet aftale om.
Kl. 11:27
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:27
Dennis Flydtkjær (DD):
Man skulle nogle gange tro, at mikrofonen ikke rigtig virker her på talerstolen, men spørgsmålet kan jo skyldes, at formanden for Dansk Folkeparti først ret sent kom ind i Folketingssalen. Jeg har jo lige svaret på præcis det samme spørgsmål fra hr. René Christensen. Vi synes, at det her er et skridt i den rigtige retning, og jeg tror egentlig også, at man i Dansk Folkeparti skal prøve at finde ud af, hvad kursen skal være, for i går indgik Dansk Folkeparti en aftale om psykiatrien, hvor man sagde, at en lille aftale omkring psykiatrien er bedre end ingen aftale. Det kan jeg så forstå ikke gælder på det her område. Det er jo præcis det, der er mit svar. Man får ikke alt, når man laver en aftale. Det her er ikke det, der løser alting for danskerne, men vi får sænket elafgiften for 3,5 mia. kr., hvilket der ikke var lagt op til i det oprindelige udspil fra regeringen. Det synes jeg da egentlig er ganske fornuftigt og noget, man godt kan stå på mål for.
Kl. 11:27
Første næstformand (Karen Ellemann):
Hr. Morten Messerschmidt.
Kl. 11:27
Morten Messerschmidt (DF):
Jeg tror ikke, det er mikrofonen, der er noget galt med. Jeg tror, at det er hr. Dennis Flydtkjærs ræsonnement. Altså, for et parti, der siger, at man gerne vil være der for landområderne, og at man gerne vil gøre noget for virksomhederne og borgerne uden for de store byer, er svaret på elregninger, der er flere hundrede procent højere, end de var for et år siden, at folk får lov til at udskyde betalingen af regningen og så lige betale 4 pct. mere i rente. Det giver da ingen mening. Hvor er det, vi skal hen med Danmarkdemokraternes projekt? Man siger et og vil gerne have folk til at tro, at man hjælper udkantsområderne, og så sidder man og laver aftaler herinde, hvor man bare øger regningen.
Kl. 11:28
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:28
Dennis Flydtkjær (DD):
Der er tale om en frivillig udskydelse af regningen, og spøjst nok lagde jeg mærke til, at da vi kom med et udspil om, at vi ville sænke elafgiften og fjerne momsen på elregningen, gik der 2 dage, og så kom Dansk Folkeparti med en tro kopi af det. Så vi har sådan set været ganske enige på det her område. Nu prøver man så på at tillægge mig regeringens politik, men det her er Danmarksdemokraternes forslag, og det tror jeg faktisk danskerne er kloge nok til at vide at det er. Men når man indgår en aftale på Christiansborg, indgår man kompromiser. Jeg ved godt, at det er svært for Dansk Folkepartis formand at indgå i sådan noget, men det er faktisk lykkedes at komme igennem med en sænkelse af elafgiften for 3,5 mia. kr., altså en reel håndsrækning til danskerne. Det er trods alt en smule mere, end det er bare at stå uden for aftalen og stå og råbe i Folketingssalen.
Kl. 11:29
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til ordføreren for Danmarksdemokraterne. Der er ikke flere korte bemærkninger til ordføreren. Den næste ordfører kommer fra Dansk Folkeparti, og det er hr. René Christensen. Velkommen.
Kl. 11:29
(Ordfører)
René Christensen (DF):
Den opmærksomme lytter har nok med de spørgsmål, der er blevet stillet, lagt mærke til, at vi ikke er en del af den her aftale, og vi er i hvert fald ikke en del af L 212. Nogle har kaldt det at tisse i bukserne, men det er det faktisk ikke engang, for det, man gør her, er, at de danskere, som har det økonomisk rigtig svært og er trængte, og særlig de virksomheder, som har det rigtig svært og er trængte, nu kan udskyde deres problem i en årrække. Men det er ikke gratis. Så dem, der har svært ved at betale deres regninger i dag, får endnu sværere ved at betale deres lån, fordi de også bliver forrentet, når man låner pengene af staten. Derfor må vi sige, at den her del af aftalen, vinterhjælpepakken, forstår vi simpelt hen ikke. Det kan ikke være en hjælp at sige til mennesker: I har ikke rådighedsbeløbet til at betale jeres regninger nu, derfor får I lov til at udskyde dem og betale en væsentlig højere regning senere.
Derfor bliver vi nødt til at sige, at når man laver hjælpepakker til virksomhederne, kan man godt lave noget, hvor man giver likviditetstilskud og andet, og man kan udskyde noget, men når man tilskriver en rente på over 4 pct., vil jeg bare sige, at den lille købmand, som står derude, har slukket for køleskabet, og han står derude og kigger på sin forretning, og han har næsten også slukket lyset derude, for han eller hun har simpelt hen ikke den mulighed. Hvad er det så, der sker? Der sker sådan set bare det, at den her energikrise bliver til en helt anden type af krise, for ude i lokalsamfundene lukker købmanden, og når købmanden lukker, begynder de andre også at få det rigtig svært, og så er man sådan set i gang med at lukke provinsen ned. Det at lave et lån med over 4 pct. i rente er ikke den vej, vi skal.
Samtidig må man kigge på de familier, som er allerhårdest ramt. En del danskere kan selvfølgelig godt klare det her, for rigtig mange danskere har en opsparing, men der findes faktisk nogle derude, der ikke har opsparing. Der findes rigtig mange pensionister, som står derude og har deres grundbeløb og en lille smule ATP, og det er fuldstændig ligegyldigt for dem, om de skal betale den regning nu, eller om de skal betale den om et år eller to eller tre år; de kan ikke betale regningen, for de bruger deres rådighedsbeløb hver eneste måned. Derfor tror jeg ikke, at dem, der står heroppe og siger, at det er en god aftale, forstår, hvad det er for et pres, man sætter de her mennesker under, og det, vi frygter i Dansk Folkeparti, er, at den her energikrise ender med at blive en social krise. For nogle af de her mennesker giver op. Nogle af de her mennesker er altså også børnefamilier, og jeg ved godt, at man har lagt noget ind omkring børnecheck og andet, men det er jo ikke det, der redder dem, når vi ser de regninger og den størrelse, som de har.
Derfor er vi forundret over, at man vil være bekendt at komme med en aftale her, selv om den er på lidt over 4 mia. kr., og så kalde den en hjælpepakke. Den hjælper måske nogle nede i et hjørne, men den hjælper ikke danskerne, og derfor kan vi selvfølgelig ikke støtte lovforslag nr. L 212, og vi kommer til at stemme imod den, for det her er ikke en hjælpepakke; det her er en pakke, hvor man skubber nogle udfordringer, danskerne har, og så tjener man endda på det med en rente på 2 pct. for borgerne og en rente på 4,4 pct. for virksomhederne. Det er ikke i orden.
Kl. 11:32
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til ordføreren for Dansk Folkeparti. Der er ingen korte bemærkninger til ordføreren. Næste ordfører kommer fra Nye Borgerlige, og det er hr. Peter Seier Christensen. Velkommen.
Kl. 11:32
(Ordfører)
Peter Seier Christensen (NB):
Vi står i en meget alvorlig situation: Varmeregningerne og elregningerne er eksploderet, og det betyder, at nogle private risikerer at skulle gå fra hus og hjem, og at butiksejere risikerer at skulle dreje nøglen om. Derfor skal der gøres noget.
Jeg vil godt lige her indskyde, at jeg synes, det er vanvittigt, at vi i 2022 har en elproduktion, som afhænger af vejret, altså at vores forsyningssikkerhed afhænger af, om det blæser eller regner. Krisen er blevet udløst af krigen i Ukraine og gasforsyningen, det er klart, men grundlaget for, at vi har problemerne, er jo, at vi har gjort os afhængige af energikilder, som vi ikke har kontrol over, uden at have en backup. Det gør os skrøbelige, og hvis noget går galt, risikerer vi, at priserne stiger voldsomt, og hvis endnu mere går galt, risikerer vi et decideret blackout. Nu har vi fået de høje priser, og vi må håbe, at det ikke bliver værre, så vi kommer ud i en egentlig forsyningskrise.
Så vil jeg godt kritisere hastebehandlingen her. Nu står vi igen og skal behandle et lovforslag, den her gang i løbet af kun 2 dage, og jeg ved godt, at der er nogle, der forestiller sig, at der bliver udskrevet valg i næste uge, og gerne vil have det her igennem, men mig bekendt er der ikke udskrevet valg, og det her er jo ikke et problem, der er opstået inden for de sidste 14 dage; det har vi vidst i mange måneder. Så derfor kunne man eventuelt have handlet tidligere, som vi ikke står på bagkant af situationen.
Hvad angår vinterpakken, er vi ikke med i aftalen, og det er vi ikke, fordi vi gerne havde set, at der var nogle permanente løsninger og ikke kun det her midlertidige, som indgår. Det er fint nok, at man kan udskyde regningen i ½ år, men det løser jo ikke problemet, det udskyder det kun. Men det er klart, at når vi står i den her meget alvorlige situation, vil vi, hvis vi kan gøre noget, som kan løse det på kort sigt, selvfølgelig gerne være med til det, og derfor kommer vi også til at stemme for det, så vi ikke risikerer, at folk skal gå fra hus og hjem i hvert fald nu. Men vi havde gerne set, at man havde gjort nogle mere permanente tiltag med at sænke elafgiften og fjerne afgifter og andet, vi kom til forhandlingerne med, men det lykkedes os ikke at komme igennem med det.
Så vi støtter lovforslaget. Vi havde gerne set, at det var bedre, men vi bakker op om det.
Kl. 11:35
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til ordføreren for Nye Borgerlige. Der er ikke flere korte bemærkninger til ordføreren. Jeg ser ikke flere ordførere fra partierne, men hr. Morten Messerschmidt vil gerne på som privatist.
Kl. 11:35
(Privatist)
Morten Messerschmidt (DF):
Tak, formand. Jeg har fulgt debatten både i salen og lidt på afstand, og jeg synes, der er et spørgsmål, som står tilbage relativt ubesvaret, nemlig det forhold, at der ikke er nogen ordførere, overhovedet, der har reflekteret over, hvad baggrunden for de voldsomme priser, vi oplever for tiden, er, hvad angår både varme og el. Det siger sig selv, at krigen i Ukraine, de ulykkelige omstændigheder, der sker uden for landets grænser, er stærkt bidragende, men der er heller ingen tvivl om, at den høje momssats og de høje afgifter, som gør, at staten virkelig kan skumme fløden, betyder rigtig meget for den armod, som mange mennesker ude i samfundet oplever. Allerede det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat, budgetterer med et overskud på momsen på 19 mia. kr. – 19 mia. kr.! – og så laver man en hjælpepakke, som man kalder det, hvor man sender 4 mia. kr. tilbage, og det er ovenikøbet med en model, hvor man siger til de tusindvis af danskere, som i øjeblikket må frygte at gå fra hus og hjem og skal sidde og overveje, om det skal være elregningen eller madregningen, de betaler i den her måned: I kan få lov til at udskyde den vanvittig høje elregning, men I kan ikke få lov til at undgå at betale for elafgiften, for gasafgiften eller for momsen, for det skal i statskassen, og hvis ikke I betaler til tiden, skal der også renter på – 2 pct. for borgere, 4 pct. for virksomheder.
Er det en hjælpepakke, eller er det en boksehandske til et blåt øje? Jeg er ikke i tvivl. Og jeg er ikke tvivl om, at mange danskere vil reagere og vil protestere imod den hån, som Folketingets flertal i øjeblikket viser i forhold til den alvorlige situation, ganske, ganske mange befinder sig i. Ja, så sænker I elafgiften med virkning fra nytår. Gad vide, hvor mange danskere der sidder derude og er en lille smule bekymret for, hvordan julen skal blive i år, og gad vide, hvor mange børn, der sidder rundt om spisebordet derhjemme og hører mor og far tale om, om man skal flytte, om der er råd til julegaver, og om man overhovedet har råd til at leve.
Jeg troede egentlig, den her regering havde sat sig for at være børnenes regering, men det kan man så være fra nytår, kan jeg forstå. Så må vi jo håbe, at folk kommer igennem julen, men ellers kan de bare tage et lån, ikke sandt? Jeg håber, I skammer jer. (Første næstformand (Karen Ellemann): Jeg skal lige bede ordføreren om at blive stående og i øvrigt huske det der med den direkte tiltale.) Nå ja, jeg håber, at de ærede medlemmer skammer sig. (Første næstformand (Karen Ellemann): Det er modtaget. Det er i hvert fald korrekt formuleret.)
Kl. 11:38
Første næstformand (Karen Ellemann):
Der er en kort bemærkning til ordføreren fra hr. Christian Juhl, Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 11:38
Christian Juhl (EL):
»Jeg håber, at de ærede medlemmer skammer sig«. Jeg synes, at ordføreren glemmer en ting, måske endda den væsentligste årsag til, at det er så skørt, som det er, med de her høje priser. Det er EU's fuldstændig vanvittige prissystem på energi, som gør, at man regulerer efter den dyreste energiform på markedet i EU. Sådan nogle ting skal man vel have lavet om. Vi kunne måske endda have halveret energipriserne i Danmark, hvis ikke vi var bundet til sådan nogle aftaler.
Kl. 11:39
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:39
Morten Messerschmidt (DF):
Det er ikke et område, jeg er særlig meget inde i, men hvis hr. Christian Juhl mener det – vi plejer jo at kunne forenes i en kritisk tilgang til EU-spørgsmålet – så er det noget, jeg meget gerne vil undersøge nøjere. Det med EU er jo altid så bøvlet, fordi regeringen plejer at sige ja til en hel masse ting, som man så kommer hjem med, og så fortæller man om, hvor fantastiske de er, og så er det ret ofte, at det viser sig at være knap så fantastisk i virkeligheden. Så hvis Enhedslisten og Dansk Folkeparti i deres EU-modstand kan forenes om at få lavere elafgifter ad den vej, er der ingen modstand herfra.
Kl. 11:39
Første næstformand (Karen Ellemann):
Hr. Christian Juhl.
Kl. 11:39
Christian Juhl (EL):
Nu prøver vi i første omgang at se, om ikke EU kan finde ud af, at man i hvert fald skal anbefale skat på overnormale profitter. Det er en del af det. Men den anden del af det er den reguleringsmekanisme, som er i EU. Den er fuldstændig meningsløs. Man siger, at hvis gassen er den dyreste form, tager man udgangspunkt i priserne for gas på alle energiformer, selv om nogle af dem er billigere. Og det går jo ikke. Så jeg er enig i, at vi skal prøve at forklare nede i Bryssel, at der er noget galt med det her system.
Kl. 11:40
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:40
Morten Messerschmidt (DF):
Jeg tror, vi skal gøre det sådan, at først får vi en anden regering, og derefter kan hr. Christian Juhl og jeg tage til Bruxelles og ordne den anden sag.
Kl. 11:40
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til hr. Morten Messerschmidt. Der er ikke flere korte bemærkninger, og da der ikke er flere ordførere, der har bedt om ordet, kan jeg give ordet til klima-, energi- og forsyningsministeren.
Kl. 11:40
Klima-, energi- og forsyningsministeren (Dan Jørgensen):
Jeg vil gerne starte med faktisk at takke ordførerne og dermed erklære mig uenig i hr. Morten Messerschmidts lange svada mod alle de mangler, man måtte forstå der har været i de forskellige ordførertaler, herunder hans egen ordførers tale. Jeg synes faktisk, at hans egen ordfører holdt en udmærket tale og stillede nogle udmærkede spørgsmål, men han må altså nu se sig desavoueret af sin egen partiformand. Det overlever han jo nok.
Europa er ramt af en alvorlig energikrise. Krigen i Ukraine har skabt øget usikkerhed om energipriserne, og de høje priser forventes desværre at fortsætte. Derfor har regeringen med opbakning fra Folketinget besluttet at tage en række målrettede tiltag, der skal afbøde konsekvenserne af de høje energipriser.
Regeringen foreslår en indefrysningsordning, der lægger et loft over energiregningerne. Ordningen er en del af aftalen om vinterhjælp, der skal ruste Danmark til den kommende vinter. Med ordningen kan man som kunde bede sit energiselskab om at få indefrosset en del af regningen – det er den del af regningen, der ligger over et fastlagt loft på el, gas og fjernvarme. Det skal give familier og virksomheder en sikkerhed omkring energiregningerne i en tid, hvor de kan virke uoverskuelige.
Regeringen ønsker med forslaget for det første at hjælpe bredt i samfundet uden at puste til inflationen og for det andet at fastholde incitamentet til at komme væk fra gassen, spare på strøm og varme og flytte energiforbruget til de timer, hvor det er billigst og grønnest. Den grønne omstilling er stadig den bedste løsning på de høje energipriser. Det er afspejlet i vinterhjælpepakken, hvor der afsættes væsentlig flere midler til fjernvarmepuljen. Det understøtter en hurtigere udrulning af grøn fjernvarme i Danmark.
Indefrysningsordningen indebærer en pligt for energivirksomhederne til at tilbyde indefrysning til de kunder, der er i et direkte kundeforhold med energivirksomhederne. Forslaget har tæt sammenhæng med det lovforslag om indefrysningsordningen, som erhvervsministeren har fremsat. Indefrysningsordningen gælder både husholdninger og virksomheder. Kunderne kan få indefrosset den del af regningen, der overstiger loftet for el, gas og varme. Loftet er fastsat til 0,8 kr. pr. kilowatt-time for el og til 5,84 kr. pr. kubikmeter gas. Loftet sættes for den rå el- og gaspris, dvs. uden tariffer, afgifter og moms. For fjernvarmen sættes loftet i forhold til prisen inklusive afgifter, tariffer og moms. Udgangspunktet for beregningen vil være fjernvarmeprisen i januar 2022 for de ti dyreste fjernvarmeselskaber. Den anderledes opgørelsesmetode skyldes særlige forhold for fjernvarme. Regningerne kan indefryses i en periode på 12 måneder, hvorefter der er 1 års afdragsfrihed. Kunderne kan derefter vælge at afdrage den indefrosne regning over 4 år. Det giver en god mulighed for at fordele de forventede høje energipriser ud over en længere periode. Ordningerne skal implementeres i tæt samarbejde med energiselskaberne. Der nedsættes derfor et implementeringsudvalg med løbende inddragelse af brancheorganisationerne.
Vi går en udfordrende vinter i møde, hvor vi desværre må forvente fortsat høje energipriser, og vi ser samtidig også en meget høj inflation. Der er ingen nemme løsninger på hverken energikrisen eller inflationen, men med forslaget om en indefrysningsordning ønsker vi at give danskerne en budgetsikkerhed i en usikker tid. Vi ønsker at give familier og virksomheder en vished om, hvad de kan regne med at skulle betale for energi hen over efteråret og vinteren, og vi ønsker at gøre det muligt at gemme de ekstraudgifter til senere.
Som nævnt er forslaget en del af vinterhjælpepakken. Den skal hjælpe borgere og virksomheder igennem vinteren, men vi er også bevidste om, at der kan være behov for endnu mere hjælp. Derfor følger vi situationen nøje, og vi er parate til at tage flere værktøjer i brug, hvis det skulle blive nødvendigt. Tak.
Kl. 11:45
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til ministeren. Der er ønske om en kort bemærkning fra hr. Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 11:45
Søren Egge Rasmussen (EL):
Tak. Det er altid et problem, når vi har sådan nogle hastelovbehandlinger og vi skal klare det hele på, ja, for kort tid, må man sige. Jeg synes, vi har et lille dilemma omkring, om ikke der skal indføres en bagatelgrænse. Nu giver vi borgere og virksomheder en ret til en indefrysningsordning, men der kan jo være nogle, som ender på et ret lille beløb. Og så skal de forskellige energiselskaber håndtere en eller anden meget lille gæld, og der kunne det måske give mening, at man giver de selskaber kompetence til, at de kan sige: Håndteringen af den lille gæld er så omfattende i administration, at vi hellere vil sløjfe gælden end at inddrive den. Og der synes jeg, at det skal afklares i udvalgsbehandlingen, om ikke det giver mening, altså for ikke at lave for meget bureaukrati. Har ministeren en holdning til det?
Kl. 11:46
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ministeren.
Kl. 11:46
Klima-, energi- og forsyningsministeren (Dan Jørgensen):
Det er ikke et spørgsmål, vi har analyseret nærmere, men lad os se nærmere på det i udvalgsbehandlingen.
Kl. 11:46
Første næstformand (Karen Ellemann):
Hr. Søren Egge Rasmussen.
Kl. 11:46
Søren Egge Rasmussen (EL):
Det lyder godt. Så er der et større problem, som vi ikke kom i mål med under de her forhandlinger. Og det er sådan set det, at kommunerne bliver belastet på deres økonomi, ved at der er en energiregning, der er større. Der var altså ikke lydhørhed under forhandlingerne til at løse det problem nu. Har regeringen en plan for, at vi kan få håndteret det rimelig hurtigt, sådan at vi ikke undergraver velfærden ude i kommunerne?
Kl. 11:46
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ministeren.
Kl. 11:46
Klima-, energi- og forsyningsministeren (Dan Jørgensen):
Økonomiforhandlinger mellem stat og kommuner er jo ikke noget, der foregår i mit ministerie, og i særdeleshed ikke noget, der foregår i forbindelse med den her konkrete aftale. Så det skal jeg nok ikke svare på her.
Kl. 11:47
Første næstformand (Karen Ellemann):
Den næste korte bemærkning er til hr. René Christensen, Dansk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 11:47
René Christensen (DF):
Tak for det. Når man får lov til at udskyde betalingen af sin regning, skubber man problemet foran sig, men det er selvfølgelig, fordi folk har nogle betalingsvanskeligheder i den periode, der er nu, fordi priserne er blevet så høje. Jeg tror, at rigtig mange i går og i forgårs oplevede det, at de fik et brev fra deres elselskab, hvori der stod, at prisen på transport af strømmen vil svinge i løbet af døgnet. De skriver bl.a. også, at det, i takt med at vores samfund bliver mere og mere elektrificeret og flere af os får elbiler og varmepumper, er nødvendigt, at vi udnytter elnettet optimalt, og derfor har Forsyningstilsynet givet mulighed for, at priserne for transport af strøm kan afhænge af, hvornår på døgnet man bruger den. Det tror jeg at de fleste danskere har oplevet.
Nu kan man så se, at prisen stiger markant særlig der, hvor vi bruger meget strøm, altså mellem kl. 17.00 og kl. 20.00. Der kommer prisen helt op på 1,83 kr. pr. kilowatt-time. Mener ministeren ikke, at man politisk burde kigge på, om det er lige nu fra den 1. januar, at det skal træde i kraft? Det er til de private husholdninger. Så er det faktisk også sådan ... Tiden er gået, jeg tager det i anden runde.
Kl. 11:48
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ministeren.
Kl. 11:48
Klima-, energi- og forsyningsministeren (Dan Jørgensen):
En del af aftalen er jo netop, at Energinet skal se på en tarifnedsættelse, og det foregår selvfølgelig efter de gængse procedurer, der er, hvor Forsyningstilsynet skal ind over det.
Mere generelt må jeg sige, at jeg godt vil tage afstand fra den der meget nedladende måde at omtale mennesker, der i det her land kan have behov for at tage lån, på. Det er muligt, at ordføreren ikke mener, at han repræsenterer mennesker, der kan have behov for at smøre nogle udgifter ud over længere tid, men jeg tror, at de fleste af os andre kender folk, der har brug for det. Jeg har ikke selv betalt alting kontant i hele mit liv og kommer nok heller ikke til det i resten af mit liv. Det er vel meget naturligt og meget godt, at man kan tage et lån, hvis man er i en hårdt trængt økonomisk situation – og at kalde det at tisse i bukserne og den slags ting, som ordføreren gør, synes jeg i virkeligheden er ret nedladende over for de mennesker, som her får mulighed for at få en hjælpende hånd. Jeg ved ikke, om beskeden fra Dansk Folkeparti til de folk, der overvejer at tage imod den her ordning, er, at det skal de ikke gøre. Vil Dansk Folkeparti anbefale, at folk ikke gør det, fordi det bare er som at tisse i bukserne?
Kl. 11:49
Første næstformand (Karen Ellemann):
Hr. René Christensen.
Kl. 11:49
René Christensen (DF):
Man kan i hvert fald sige, at deres regning bliver større af at låne, for ministeren har jo sørget for, at det også er rentebelagt. Ministeren svarer så ikke på det med, at når man nu sænker elafgiften, stiger transporten markant fra den 1. januar, nemlig til 1,83 kr. pr. kilowatt-time i tidsrummet fra kl. 17.00-20.00. Det æder jo fuldstændig den besparelse, der ligger. Det er for de private husholdninger. Så det bliver altså endnu dyrere at bruge el fra den 1. januar, selv om man gør det, man gør her.
Så er det faktisk også sådan, at fra januar kommer der også en afgift på procesenergi på 6 kr. pr. kilojoule for erhvervslivet. Det bliver også lagt oveni, og det er også en politisk aftale. Vil ministeren kigge på, om det er noget, der kunne udskydes til senere? Det har ikke noget med EU eller noget at gøre. Det er jo en dansk aftale i forhold til erhvervslivet.
Kl. 11:50
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ministeren.
Kl. 11:50
Klima-, energi- og forsyningsministeren (Dan Jørgensen):
Hvis det ikke havde været så alvorligt, ville man jo more sig lidt over den dobbeltmoral, der ligger i, at Dansk Folkeparti gerne vil udskyde nogle af udgifterne for erhvervslivet, men for de danskere, der kan være hårdt ramt, er det det værste, man kan gøre. Jeg skal bare igen konstatere, at jeg synes, det er meget underligt, at Dansk Folkeparti i den grad taler ned til folk, og jeg kunne egentlig godt tænke mig et svar på spørgsmålet om – det får vi så ikke – om man vil anbefale danskerne at lade være med at tage imod den her ordning, og vil man sige til folk, der gør det, at det er dumt af dem, fordi det er ligesom at tisse i bukserne? Det er jo det, der er konklusionen på det, ordføreren siger.
Kl. 11:50
Første næstformand (Karen Ellemann):
Nu er det ministeren, der bliver stillet spørgsmål til, når man er i gang med en lovbehandling. Det er bare lige for at præcisere det. Men der er ikke flere korte bemærkninger til ministeren. Tak til ministeren.
Da der ikke er flere, der er bedt om ordet, er forhandlingen sluttet.
Jeg foreslår, at lovforslaget henvises til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, og hvis ingen gør indsigelse, betragter jeg det som vedtaget.
Det er vedtaget.
Det næste punkt på dagsordenen er:
2) 1. behandling af lovforslag nr. L 213:
Forslag til lov om likviditetslån m.v. i forbindelse med indefrysningsordning for høje energiregninger og til energiintensive virksomheder m.v.
Af erhvervsministeren (Simon Kollerup).
(Fremsættelse 28.09.2022).
Kl. 11:51
Forhandling
Første næstformand (Karen Ellemann):
Forhandlingen er åbnet. Den første ordfører kommer fra Socialdemokratiet, og det er hr. Malte Larsen. Velkommen.
Kl. 11:51
(Ordfører)
Malte Larsen (S):
Tak. Det her lovforslag, der kommer fra Erhvervsministeriet, etablerer hjemmel til, at Erhvervsstyrelsen kan yde lån til el-, gas- og fjernvarmeselskaber, sådan at disse har likviditet til at udskyde en del af energiregningen for husholdninger og virksomheder samt kultur- og foreningsliv. Der ydes også tilskud til, at energiselskaberne kan etablere den her ordning. Der er også en ordning, der indirekte sikrer beboere i boligforeninger, og så er der også en ordning med likviditetslån til energiintensive virksomheder – det ord har jeg sgu bøvlet lidt med i dag. Undskyld. Der kan være et vist overlap i talen i forhold til talen fra det forrige punkt på dagens dagsorden. Det håber jeg på forståelse for.
Der er her tale om et lovforslag, der følger aftalen om vinterhjælp, som et bredt flertal indgik i fredags, med henblik på at hjælpen hurtigst muligt kan komme til at virke ude i de danske hjem, vores virksomheder og kultur- og foreningsliv. Og vi hastebehandler nu det her lovforslag.
Grundlæggende handler det om, at vi etablerer en indefrysningsordning, som muliggør, at husholdninger, virksomheder og kultur- og foreningsliv kan indefryse betalingen af den del af regningerne for el og gas, der overstiger priserne pr. fjerde kvartal 2021. For fjernvarme gælder det tilsvarende, at den del af regningerne, der overstiger fjernvarmeprisen for januar 2022 for gennemsnittet af de ti dyreste varmeselskaber, kan indefryses. Den enkelte kunde kan bede sit energiselskab om at få indefrosset den del af regningen, som følge af at priserne ligger over loftet. Det enkelte energiselskab har i den forbindelse mulighed for at henvende sig til staten for at låne det beløb, som kunderne i selskabet samlet set har fået indefrosset.
Indefrysningsordningen gælder for regninger i en 12-månedersperiode. Staten garanterer for kundernes indefrosne beløb hos energiselskaberne, såfremt kunderne ikke kan betale lånet tilbage. På den måde sikres det, at energiselskaberne ikke får likviditetsproblemer eller tab, som følge af at de skal indefryse en andel af kundernes energiregninger. Den enkelte kundes indefrosne beløb afdrages til energiselskabet i en periode på 4 år, når de 12 måneder med indefrysning er udløbet og kunden efterfølgende har haft en afdragspause på 1 år. I takt med at kunderne betaler de indefrosne beløb tilbage, skal energiselskabet ligeledes betale lånet fra staten inklusive forrentning tilbage.
For husholdninger fastsættes en rente på 2 pct. svarende til statens gennemsnitlige finansieringsomkostninger pr. primo september 2022. Husholdninger med et direkte kundeforhold til el-, gas- og fjernvarmeselskaber har et retskrav på at kunne tilmelde sig ordningen. For virksomheder etableres to gensidigt udelukkende ordninger.
Der er en generel ordning, der bygger på principperne for ordningen rettet mod husholdninger med mulighed for indefrysning hos virksomhedernes energiselskaber i en 12-månedersperiode, en afdragspause på 1 år og efterfølgende en afdragsperiode på op til 4 år. Der indføres et loft over virksomhedernes samlede indefrysning på 15 mio. kr. for el og gas og 3,75 mio. kr. for fjernvarme. Og så er der en ordning for energiintensive virksomheder. De energiintensive virksomheder får ret til et lån, der dækker op til halvdelen af deres ekstra udgifter til el og gas, når prisen overstiger det dobbelte af den gennemsnitlige spotpris i 2021. Og det vil være muligt for de energiintensive virksomheder at få et lån med et loft på op til 190 mio. kr. over en periode på 12 måneder. Og vi etablerer altså den mulighed, så Energistyrelsen kan honorere de her muligheder.
Jeg skal hilse fra Radikale Venstre og sige, at de også tilslutter sig den her ordning, ligesom Socialdemokratiet gør.
Kl. 11:55
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til ordføreren. Der er et par korte bemærkninger til ordføreren. (Malte Larsen (S): Jeg beklager, nu sidder ordføreren hernede i mellemtiden, men jeg havde fået andet at vide). Jeg har i hvert fald fået at vide, at der i forhold til Radikale Venstres ordfører ikke desto mindre er en standbyordfører, så lad os se, når vi frem til Radikale Venstre, om der er en ordfører, der vil på talerstolen til den tid.
Indtil videre kan jeg sige til den socialdemokratiske ordfører, at der er et par korte bemærkninger til ordføreren, og den første korte bemærkning er fra hr. Lars Boje Mathiesen, Nye Borgerlige. Værsgo.
Kl. 11:55
Lars Boje Mathiesen (NB):
Jeg er her. Jeg kunne godt tænke mig at høre om noget. Der står direkte i lovforslaget, at det kræver en EU-godkendelse, fordi der kan være statsstøtte inde over det. Hvad er plan B, hvis nu EU vender tommelfingeren nedad? Jeg går ud fra, at man har overvejet, hvordan man så vil finansiere det lovforslag, man ville have vedtaget tidligere, eller falder det så væk?
Kl. 11:56
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:56
Malte Larsen (S):
Jeg forventer selvfølgelig, at det, der er fremsat her, får den nødvendige godkendelse i EU, og at det er det spor, der forfølges. Om der skal ske tilrettelser, forventer jeg også, at det fungerer. Der er sædvanligvis et ganske glimrende samarbejde mellem den danske stat og EU.
Kl. 11:56
Første næstformand (Karen Ellemann):
Hr. Lars Boje Mathiesen.
Kl. 11:56
Lars Boje Mathiesen (NB):
Ja, det er fint, og alle sammen håber jo, at det glider let igennem, men det er ikke altid, det gør det ved EU. Og jeg spørger bare: Hvad har man gjort sig af tanker om, hvordan man ellers vil finansiere det her, hvis man får et nej?
Kl. 11:56
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:56
Malte Larsen (S):
Jeg siger vel bare, at jeg en del gange har oplevet hr. Lars Boje Mathiesen opfinde problemer eller tænkte eksempler, som jo aldrig ender med at have hold i den virkelighed, vi møder ude i Danmark.
Kl. 11:56
Første næstformand (Karen Ellemann):
Den næste korte bemærkning er til hr. René Christensen, Dansk Folkeparti. Værsgo.
Kl. 11:56
René Christensen (DF):
Tak for det. Nu ved jeg selvfølgelig ikke, om ordføreren kan svare. Jeg prøvede tidligere at spørge ministeren. Vi står jo i en situation nu, hvor der også er mangel på energi, og derfor er der en hel del decentrale værker og andet, som fyrer med gas, som skifter over til olie, og det er vi sådan set glade for i den her situation, fordi det giver noget mere kapacitet derude. Men samtidig har vi jo også en afgiftsforhøjelse på fossil procesenergi, der gælder fra 1. januar, og den er på 6 kr. pr. kilojoule, og det gør jo, at virksomhederne bliver ramt endnu hårdere. Det blev gjort for at sætte prisen op, fordi virksomhederne skulle komme i gang med den grønne omstilling.
Mener ordføreren ikke, at vi står i en situation nu, hvor der ikke er behov for at øge prisen på energi i øjeblikket? Jeg tror, at både virksomheder og den almindelige dansker har en pris nu, der er så høj, at det der med at mindske forbruget skal man nok finde ud af. Så hvis ordføreren kan eller vil svare på det, var det så ikke en idé enten at fjerne den her afgiftsforhøjelse på fossil procesenergi eller i hvert fald udskyde den, så vi ikke presser virksomhederne yderligere i den her situation?
Kl. 11:57
Første næstformand (Karen Ellemann):
Ordføreren.
Kl. 11:57
Malte Larsen (S):
Det er jo i hvert fald helt sikkert. Jeg møder også virksomheder derude, som i den grad er presset på, hvad de nu gør i den her givne situation. Skal man gå tilbage til olie, kul, eller skal man gå over til fast brændsel, fordi det er det, man har til rådighed, i stedet for naturgas. Man leder efter den rigtige løsning, fordi man er så presset, som man er i øjeblikket. Der er ingen tvivl om, at vi alle sammen ønsker en langsigtet omstilling til fossilfri energi, og at det her problem er midlertidigt. Jeg har ikke mandat til at gå ud ad det spor, som ordføreren her giver gode idéer i forhold til, så det må jo så tages med i forhandlingslokalerne.
Kl. 11:58
Første næstformand (Karen Ellemann):
Tak til den socialdemokratiske ordfører. Der er ikke flere korte bemærkninger til ordføreren. Den næste ordfører kommer fra Venstre, og det er hr. Torsten Schack Pedersen. Velkommen.
Kl. 11:58
(Ordfører)
Torsten Schack Pedersen (V):
Tak for det. Den socialdemokratiske ordfører havde jo ret i, at der er risiko for en vis gentagelse, hvis vi slavisk går lovforslaget igennem, for det her er egentlig bare et spejlbillede på den diskussion, vi havde under det foregående lovforslag. Når vi nu laver de her indefrysningsordninger og giver en håndsrækning til borgere, til virksomheder, til foreninger og til kulturliv, skal vi sørge for, at den likviditet, som de pågældende energiselskaber stiller til rådighed, går vi selvfølgelig ind og tilvejebringer. Jeg tror ikke, der er nogen af os, der har nogen som helst forestilling om, at de op imod 45 mia. kr., som man forventer kan indefryses, er penge, der ligger ude i kasserne. Man kan jo bare slå op i regnskaberne og se, at det ikke kan lade sig gøre.
Derfor er det sådan, at når vi politisk beslutter, at borgere og virksomheder skal have en rettighed over for deres energiselskab, må vi selvfølgelig også dække af på den anden side, og derfor har vi lovforslaget her, som sikrer et statsligt likviditetslån til energivirksomhederne, så de kan gennemføre det, vi drøftede under det foregående lovforslag, og også en statslig garantiordning, når der sker overtagelse af de indefrosne krav. Også i forbindelse med den ordning, der er til de energiintensive virksomheder, er der et statsligt likviditetslån på vej med det her lovforslag.
Endelig er der også med det her lovforslag tilskud til de boligforeninger, som skal håndtere den situation, som jo adskiller sig fra de kundeforhold, der gælder, hvis man bor i eget hus, altså hvor man som forbruger har et individuelt kundeforhold til sit energiselskab. For hvis der er tale om en boligforening, forholder det sig anderledes, og for at der ikke skal følge en stor ekstraregning med, gives der med det her lovforslag mulighed for at yde et tilskud, så det bureaukratiske arbejde, der følger med, ikke er noget, som belaster lejere, ejere eller andelshavere, blot fordi den måde, man afregner energien på, er anderledes, end hvis man bor i parcelhus og har et individuelt forhold.
Som sagt er det et spejlbillede på det lovforslag, vi havde før, og det støtter vi naturligvis fra Venstres side.
Kl. 12:01
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til hr. Torsten Schack Pedersen. Der er ingen korte bemærkninger. Den næste, vi skal sige velkommen til, er SF's ordfører. Værsgo, fru Lisbeth Bech-Nielsen.
Kl. 12:01
(Ordfører)
Lisbeth Bech-Nielsen (SF):
Tak. De tre lovforslag, vi behandler i dag, godt nok med tre forskellige ministre, omhandler jo det samme, og derfor har der også været nogle gengangere i beskrivelserne af det, vi behandler i dag.
Fra SF's side – og vi er jo en del af aftalepartierne – var det rigtig vigtigt, at vi kunne gå ud og sige til nogle af de mennesker, som er allerhårdest ramt lige nu, at vi ville gøre, hvad vi kunne, for at vi i den her tid er solidariske med hinanden, rykker sammen i bussen og hjælper hinanden videre. Folk bliver ramt meget forskelligt. Nogle bliver ramt, fordi de har en meget, meget lille indtægt i forvejen og så at sige ikke har nogen polstring, altså ikke har nogen opsparing, de kan tære på. Derfor skal der så utrolig lidt til at slå deres økonomi ud af kurs. Andre har måske en middelindkomst, men bliver ramt ufattelig hårdt både af at fylde indkøbskurven nede i brugsen, men også, fordi de måske har en opvarmningsform, som ikke bare bliver mangedoblet, men femdoblet, seksdoblet, syvdoblet. Der bliver man rigtig, rigtig hårdt ramt.
Som min kollega hr. Karsten Filsø sagde, da han var på talerstolen, havde vi i SF nogle ting, vi gik til forhandlingerne med. Noget fik vi, noget fik vi ikke. Sådan er det jo altid. Vi fik bl.a. nogle ekstra penge til børnene. Det var meget vigtigt for os, at børnefamilier skulle kunne mærke en kontant hjælp her. Vi støttede regeringen i deres forslag om en indefrysningsordning, fordi det kunne være en god mulighed for nogle. Men det er jo, som flere også har sagt i dag, et lån, og for nogle vil det ikke være muligt at forgælde sig på den måde; det vil ikke være muligt at skubbe den udgift foran sig. Så der skulle også noget andet og mere til.
Vi støttede også idéen om at sænke elafgiften, som egentlig var Venstres forslag, men syntes også, at det mest ærlige var at sige klokkeklart til folk, hvilket niveau det er på. Som jeg husker det, er det i omegnen af 330 kr. om måneden i gennemsnit til en familie. Og det er selvfølgelig penge over det halve år, som nedsættelsen varer, men det ærlige er jo også at sige, at hvis din økonomi ramler, er det ikke det, der alene kan redde din og din families økonomi. Og det er også vigtigt. For det nytter ikke noget, at vi går ud og oversælger de her aftaler, så folk tror, at de får mere, end de reelt får.
Jeg og SF er rigtig glade for, at det var så bred en aftale, som det var. For det er vigtigt. Og som Radikale Venstre også har påpeget, er det her også en rigtig grøn aftale, og det er også afgørende, for klimapolitik, sikkerhedspolitik og økonomisk politik er jo smeltet sammen i de her dage. Det er så afgørende, at vi sætter al den fart på den grønne omstilling, som vi overhovedet kan. Der er jeg også rigtig glad for, at jeg forhandlede sammen med hr. Karsten Filsø, som er vores ordfører på området, og som sikrede, at der f.eks. blev sat flere penge ind på fjernvarmepuljen. Det kan simpelt hen ikke gå for hurtigt. I SF har vi også det synspunkt, at fra nu af og frem må det ikke være, fordi puljerne bliver udtømt, at den grønne omstilling ikke sker hurtigt nok. Det er både et spørgsmål om klima, men i høj grad også om sikkerhedspolitik. Derfor vil vi gerne have de puljer til omstilling højere op endnu, og det vil blive ved med at være et fokus, når vi går til forhandlinger.
Vi ville rigtig gerne have haft, at der var en økonomisk håndsrækning til dem, der har allerallermindst i det her samfund, og som bliver allerhårdest ramt. Det var der ikke flertal for. Vi kæmper videre for det, fordi det er afgørende, at vi er solidariske med hinanden i den her situation. Vi bliver ramt meget forskelligt, afhængigt af hvilken indkomst vi har, hvor vi bor henne, om vi har et fastforrentet lån eller et variabelt lån, eller om vi opvarmer med træpiller, gas eller noget tredje. Vi bliver meget, meget forskelligt ramt lige nu, og det er så vigtigt, at vi står sammen i den her situation. Derfor er det heller ikke den sidste aftale, der er lavet, kan jeg godt garantere. Der vil komme mere, og jeg håber også, at der, når vi laver den næste aftale, bliver noget til dem, der bliver allerhårdest ramt. Tak.
Kl. 12:06
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til SF's ordfører. Der er ikke nogen korte bemærkninger. Så skal vi sige velkommen til Radikale Venstres ordfører. Værsgo, hr. Rasmus Helveg Petersen.
Kl. 12:06
(Ordfører)
Rasmus Helveg Petersen (RV):
Mange tak for det. Og tak for hilsenen tidligere, men da jeg nu var i salen, ville jeg lige uddybe, at Radikale Venstre skam støtter lovforslaget, i forlængelse af det, vi talte om i den tidligere debat. Så Radikale Venstre støtter forslaget.
Kl. 12:06
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for en kort ordførertale. Der er ikke nogen korte bemærkninger til det. Og så skal vi sige velkommen til Enhedslistens ordfører, og det er fru Victoria Velasquez. Værsgo.
Kl. 12:06
(Ordfører)
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det, formand. Vi behandler i dag lovforslagene, som udspringer af aftalen om vinterhjælp, som vi indgik i sidste uge. Det er åbenlyst, at det problem, vi står i, bør være en hovedopgave for alle folkevalgte i landet at løse, og det bliver ikke løst med disse aftaler. Allerede før krisen kradsede, var der alt for mange i vores samfund, der havde svært ved at få enderne til at mødes. Og så er det klart, at med så store prisstigninger, som vi ser ind i lige nu, er det kun blevet endnu sværere, og det er det blevet for endnu flere.
Det er ikke økonomisk tryghed at have ondt i maven, når man går mod køledisken og skal handle ind, og i næste uge ser vi ind i, at mælkeprisen når sit allerhøjeste nogen sinde. For nogle i det her samfund vil det ikke være noget, man specielt kan mærke, mens det for andre kan være den dråbe, der får bægeret til at flyde over. Og når vi ser ind i de stigende energipriser, der allerede nu gør ondt, så er det ikke godt nok, at alt for mange kun får tilbudt et lån og ikke en reel, mærkbar akuthjælp.
Og lad det være sagt med det samme: Den her aftale er ikke tilstrækkelig, hvis vi skal lykkes med at – og det mener vi i Enhedslisten at vi skal – holde hånden under de mennesker, som lige nu kæmper rigtig hårdt for at få budgettet til at gå op. Jeg får dagligt henvendelser fra bekymrede borgere, som fortæller, at de slet ikke ved, hvordan de skal få råd til mad, el, varme og husleje i løbet af vinteren. Og det er folkepensionister, som ikke har meget mere end deres folkepension at leve af; det er syge mennesker, som f.eks. på grund af en arbejdsskade i forvejen har oplevet en kæmpe omvæltning i deres liv, og som nu bliver stresset over uvisheden om, hvad der skal ske i fremtiden. Det er nogle af dem, som har fået en fyreseddel, fordi manglen på materialer pludselig betyder færre opgaver på deres arbejdsplads; det er de lavtlønnede; det er de studerende; det er mange i vores samfund.
De store grupper, der bliver hårdt ramt af de meget høje priser, er afhængige af, at vi bliver enige om at sikre en hjælp til dem. For lige nu ser det heller ikke ud til, at inflationen står til at falde igen. Ud over de store konsekvenser, det helt tydeligt og åbenlyst har for den enkelte, har det også en betydning for den samlede økonomiske tryghed i vores samfund. Vi kan også bare se, hvordan forbrugertilliden er dalet markant, og det er jo klart, at det skaber store bekymringer og diskussion om recession osv., og om, hvorvidt de flotte beskæftigelsestal, vi ser lige nu, bliver ændret til lange arbejdsløshedskøer. Så de valg, vi træffer, er ikke uden konsekvenser.
Prisstigningerne og energikrisen kalder på akut omfordeling. Det er ikke nok, at vi nedsætter elafgiften og laver en indefrysningsordning. Vi skal omfordele fra de milliardvirksomheder, der tjener styrtende på krisen, til de forbrugere og borgere, som har mest brug for det. Det er slet og ret fair og retfærdigt, og vi skal handle nu. Enhedslisten vil indføre en skat på overnormal profit og give det milliardstore provenu tilbage til lavindkomstgruppen som tillæg til den grønne check. IMF har fremført, at de stigende fragtpriser i shippingindustrien har medvirket til den globale inflation, og det er simpelt hen ikke rimeligt, at store virksomheder som Mærsk kan tjene gigantiske profitter, imens andre må fryse og slukke for varme, lys og strøm i hjemmet for at kunne komme igennem vinteren. Så i Enhedslisten ser vi frem til, at regeringen indkalder til yderligere forhandlinger om hjælp, der batter, for disse lovforslag er ikke nok.
Når det er sagt, er vi sideløbende med arbejdet for at kunne få en mærkbar, målrettet akuthjælp selvfølgelig også optaget af, at de her ordninger skal være så gode som overhovedet muligt. Og der er jeg glad for de tilkendegivelser, vi har fået, særlig med hensyn til nogle af dem, som vi ved har svært ved at betale lånene tilbage, fordi de simpelt hen ikke har den indkomst, der skal sikre, at de kan gøre det. Og det er lige fra Ankestyrelsens bemærkninger til synspunkter om rådighedsbeløbet. Så jeg håber, at de positive tilkendegivelser materialiserer sig i konkrete forbedringer for de mennesker, som har brug for, at vi får det vedtaget. Tak for ordet.
Kl. 12:11
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til Enhedslistens ordfører. Der er ingen korte bemærkninger. Så skal vi sige velkommen til Det Konservative Folkepartis ordfører. Værsgo, fru Mona Juul.
Kl. 12:11
(Ordfører)
Mona Juul (KF):
Tak for det. Og tak for ordet. Voldsomme tider kræver hurtig handling – det er de fleste partier i Folketinget, uanset hvem der sidder for bordenden, heldigvis parat til. Det kræver ordentlige politiske processer; det kræver, at vi hver især selv byder ind, og det kræver, at vi tager det sure med det søde. Med hensyn til de politiske processer er det, som det plejer med den her regering. Energikrisen er ikke pludselig opstået; den har været længe undervejs. Det er ærgerligt, at regeringen først vil tage action her kort før målstregen, altså lige inden der starter et nyt folketingsår. Det giver et forhastet forhandlingsforløb og en forhastet lovproces.
Med hensyn til selv at byde ind har vi bl.a. foreslået en sænkelse af elafgiften, som vi jo også gjorde allerede i sommer i vores skatteplan for 2030, og vi havde gerne set den lave elafgift gjort permanent. Det forfølger vi selvfølgelig stadig. Vi har f.eks. også budt ind med fuldt finansierede skattelettelser, så danskerne kan beholde flere af deres egne penge, hvad der er særlig vigtigt i en tid, hvor det er svært at betale regningerne. Det er som altid fuldt finansieret, naturligvis, og det er særlig vigtigt i en tid med buldrende inflation.
Med hensyn til at tage det sure med det søde vælger vi at bakke op om henstandsordningen til virksomheder og husstande i aftalen fra den 23. september, altså forleden. Det er ikke, fordi løsningen er perfekt, nem at håndtere eller har lave administrative omkostninger eller for den sags skyld redder alle, der står med deres tårnhøje regninger, men fordi det forhåbentlig kan være en hjælp for nogle, og fordi den samlede aftale rent faktisk giver en besparelse på 1 pct. på store dele af statens budget.
Jep, I hørte rigtigt – det er faktisk lykkedes at få regeringen med på en stor besparelse, selv om det jo ikke lader sig gøre, når det er Konservative, der foreslår det samme. Men pyt, det vigtigste er, at det lykkedes. Og da jeg endnu ikke har hørt regeringen rose netop den del, synes jeg da lige, at jeg vil fremhæve det. Jeg tror helt ærlig også, at de fleste danskere vil synes, det er ret vildt, at de skal spare, at virksomhederne skal spare, at foreningerne skal spare, men at det offentlige ikke skal.
Der er også ros til Erhvervsstyrelsen, som jeg kan se har taget de konstruktive briller på. Jeg vil sige tak for at lytte til høringssvarene og rette til i det omfang, det er muligt. Jeg er helt med på, at EU's krisebestemmelser ikke er nemme at arbejde med, men I har lavet et godt stykke arbejde allerede her. Nu vil jeg se frem til udvalgsarbejdet i dag og i morgen, og så kan vi komme videre med lån til el-, gas- og fjernvarmeselskaber, således at de har likviditet til at udskyde en del af energirenoveringen for husholdninger og små og mellemstore virksomheder.
I mellemtiden vil jeg opfordre de selskaber, der har mulighed for det, til at droppe de her store acontoopkrævninger, som de kører med, f.eks. pr. kvartal, og i stedet køre med månedsbetalinger. Det vil hjælpe rigtig mange – særlig dem, der ikke har planlagt en ferie, som de kan aflyse, og dem, som ikke har taget et ekstra job eller har mulighed for det eller ikke har mulighed for at energirenovere eller på anden måde løse udfordringen. For på trods af vores forsøg herfra i dag kan vi politikere ikke på nogen som helst måde ændre på, at der er en inflation også uden for landets grænser. Tak.
Kl. 12:14
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Der er en kort bemærkning til ordføreren, og det er fra Victoria Velasquez fra Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 12:14
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det. Jeg synes, det var en god opfordring, der kom til sidst. Det er noget, som jeg synes er kendetegnende for ordføreren, nemlig at være konkret og konstruktiv. Det er jo bare dejligt. I forlængelse af det og også det tidligere samarbejde om coronahjælpepakkerne vil jeg bare høre, om ordføreren i udvalgsarbejdet vil være med til at se på nogle ting i forhold til udmøntningen af den her aftale, f.eks. sagsbehandlingstiderne. Det er noget af det, som jeg i hvert fald godt kan være bekymret for, altså at nogle af dem, der kan komme i klemme, kommer yderligere i klemme, fordi der er en lang sagsbehandling.
Kl. 12:15
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren, værsgo.
Kl. 12:15
Mona Juul (KF):
Det vil jeg i allerhøjeste grad være med til at se på. Vi havde også en teknisk gennemgang i går, hvor jeg bl.a. spurgte ind til det her med, om man, når man f.eks. som virksomhed har fået et lån, bliver pisket rundt i manegen efterfølgende, når man skal betale det tilbage. Vi så jo med coronalånene, at der var nogle udfordringer, fordi man bare røg til gældsafvikling allerede dag et, uden at man havde fået en advarsel. Der kunne jeg forstå, at man her kører med to rykkere, inden det kører videre med almindelig procedure. Så der er nogle ting, vi kan gøre bedre den her gang. Det håber jeg også at vi kan gøre i udvalgsarbejdet den her gang.
Kl. 12:15
Den fg. formand (Annette Lind):
Victoria Velasquez, værsgo.
Kl. 12:15
Victoria Velasquez (EL):
Det synes jeg lyder supergodt, og jeg er meget enig. Jeg tænker også, det er vigtigt, at vi følger det tæt. For selv om det lykkedes – og det synes jeg er godt – allerede nu sammen med elselskaberne at lave en konkret model, er det jo ikke noget, vi har gjort før. Derfor er det vigtigt, at vi følger det løbende og ser, om der er nogle nye ting, der kræver vores opmærksomhed.
Kl. 12:16
Den fg. formand (Annette Lind):
Mona Juul.
Kl. 12:16
Mona Juul (KF):
Vi er helt enige. Lige på det punkt er Enhedslisten og Konservative fuldstændig enige. Alt det der, som ordføreren tidligere kom med om overnormal profit og sådan noget, tager vi lige en anden dag.
Kl. 12:16
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til den konservative ordfører. Der er ikke flere korte bemærkninger. Så skal vi sige velkommen til Danmarksdemokraterne, og det er hr. Dennis Flydtkjær. Værsgo.
Kl. 12:16
(Ordfører)
Dennis Flydtkjær (DD):
Tak for det. Det her lovforslag kommer jo i direkte forlængelse af det første lovforslag, som vi behandlede for lidt siden. Det her omhandler, at man også skal give Erhvervsstyrelsen mulighed for at kunne håndtere den her låneordning, ved at man bl.a. kan give lån til el-, gas- og fjernvarmeselskaber, som gør, at man kan yde den likviditet til selskaberne, så de faktisk igen kan sende pengene videre – eller i hvert fald kan sige til danskerne, at de ikke skal betale deres regning lige nu. Så er der et par andre ting i lovforslaget, bl.a. hvordan man håndterer det, hvis folk ikke kan betale, og der er noget om tilskud til boligforeninger. Men alt i alt kommer det som sagt i forlængelse af det andet lovforslag. Derfor kan Danmarksdemokraterne godt støtte lovforslaget.
Kl. 12:17
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Der er ingen korte bemærkninger. Så er det DF's ordfører. Værsgo til hr. René Christensen.
Kl. 12:17
(Ordfører)
René Christensen (DF):
Tak for det. Lovforslagene går lidt ind over hinanden, og her drejer det sig også om likviditetslån. Der er faktisk mere positivt i det her forslag, end der var i det tidligere forslag. Jeg vil dog benytte lejligheden til at sige, at vi synes, det er ærgerligt, at man ikke har kigget på nogle af de udfordringer, som ligger foran os. Jeg prøvede at stille et par spørgsmål før til regeringens ordfører, og det drejer sig jo om, at man med den ene hånd giver nogle likviditetslån og udskyder nogle regninger, og det kan sådan set være ret fornuftigt, også i forhold til virksomhederne, men samtidig er det jo besluttet, at man skal have en afgiftsforhøjelse på procesenergi, og det er på 6 kr. pr. kilojoule for virksomheder fremadrettet, og i 2025 kommer det faktisk også for gartnerier og landbrug. Og der skal det være vores opfordring, at man går ind og kigger på, om der er behov for det nu. Grunden til, at det er besluttet, er selvfølgelig, at man gerne vil lægge en øget pris ned over det, således at man får skubbet lidt mere til den grønne omstilling. Det kan man jo have nogle meninger om, men man må bare sige, at med de energipriser, vi har lige nu, er det nok ikke det, der er behov for for at få sat gang i den grønne omstilling og få virksomhederne til at tænke i en anden retning. Så det synes vi skulle have været med.
Så vil jeg også lige i forhold til privatkunderne sige, at jeg tror, at rigtig mange har oplevet, at de i går eller i forgårs fik et brev, hvor der står, at Forsyningstilsynet har givet mulighed for, at priserne for transport af strøm kan afhænge af, hvornår på døgnet du bruger den. De har fået lov til det, fordi det, i takt med at vores samfund bliver mere elektrificeret og flere af os får elbiler og varmepumper, er nødvendigt, at vi udnytter elnettet mere optimalt. Det var det brev, danskerne netop har fået. Det, de så kan opleve fra 1. januar af nogle steder, er, at de får en transportpris nu på – og nu må man falde helt ned af stolen – 1 kr. og 83 øre pr. kilowatt-time. Så det er en ret voldsom prisstigning, der kommer på transport af strøm. Derfor kan man sige, at mange af de her gode intentioner, som ligger i den her aftale, nærmest bliver spist op, inden de er udmøntet, for samtidig med at man lægger øgede afgifter på procesenergi, og samtidig med at borgerne vil opleve, at de får en øget udgift til transport af deres strøm, er det også fra 1. januar, at den her aftale vil blive implementeret. Derfor synes vi selvfølgelig i Dansk Folkeparti, at der kan være nogle fornuftige takter i det, men det har jo intet at gøre med, at man hjælper virksomhederne. Det afbøder en lillebitte smule, men det er nok ikke det her, der får virksomhederne til at overleve på den lange bane. Derfor er aftalen for lille, og den indeholder for lidt.
Kl. 12:20
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til DF's ordfører. Der er ikke nogen korte bemærkninger. Så siger vi velkommen til Nye Borgerliges ordfører. Værsgo, hr. Lars Boje Mathiesen.
Kl. 12:20
(Ordfører)
Lars Boje Mathiesen (NB):
Tak. Det er tre forskellige forslag, som hænger sammen, og jeg tror, jeg i forbindelse med det her vil knytte et par kommentarer til selve lovprocessen, som jeg synes er kritisabel. Vi står i en situation med stigende priser og inflation, men det er ikke en ny problematik, for inflationen har været stigende siden sidste efterår, men alligevel bliver de her ting hastet igennem. Og de bliver hastet igennem så meget, at når man kigger i lovforslaget under punktet om økonomiske omkostninger for erhvervslivet, så står der ikke noget; der står heller ikke noget under administrative omkostninger for erhvervslivet. Man har simpelt hen ikke kunnet kvalificere, hvad det har af udgifter for erhvervslivet økonomisk og administrativt, inden man skal stemme det her igennem i Folketinget. Det synes jeg er kritisabelt.
Mange af de her ting skal jo træde i kraft, kan man sige, fra 1. januar, og jeg ville ønske, at man havde taget sig tid til at kvalificere det her, så man vidste, hvad det er for en regning, man lægger over på erhvervslivet. Det synes jeg ville være rimeligt, og jeg synes, det havde været fair, at man havde gjort det. Der ligger også stadig nogle udfordringer med EU og statsstøtteretten. Når vi vedtager det her, ved vi reelt set ikke, om det kan lykkes. Uanset hvilken holdning man så end har til EU, håber jeg da, at det, man vedtager her i Folketinget, går igennem EU's støttelovgivning, men det ved man reelt set ikke. Så der er en lang række, synes jeg, grundlæggende problemer med den måde, vi i Folketinget behandler og sagsbehandler de her sager på.
Det skal være det, jeg adresserer her, og så vil jeg i min næste ordførertale – vi har jo tre – gå lidt mere ind på indholdet i alle tre lovforslag.
Kl. 12:22
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til hr. Lars Boje Mathiesen. Der er ikke nogen korte bemærkninger. Så er det LA's ordfører, vi skal sige velkommen til, og det er hr. Ole Birk Olesen. Værsgo.
Kl. 12:22
(Ordfører)
Ole Birk Olesen (LA):
Når der sker ting i samfundet, så borgerne rammes af økonomisk uheld og modgang, især hvis det er mange borgere og virksomheder, der bliver ramt af det, breder der sig naturligt her på Christiansborg en lyst til at gøre noget. Det kan jo både have karakter af, at man har en reel optagethed af det, men det kan også have den karakter, at man bare gerne vil bilde folk ind, at man redder dem fra noget, der er truende. I det her tilfælde er der tale om en regering, som over for befolkningen har fortalt den usandhed, at man laver et prisloft på energiregningen. Det har vi hørt i fjernsynet og læst i SoMe-opslag osv. Statsministeren har forklaret på tv, at der er tale om en eller anden form for prisloft, selv om det er usandt. Priserne får jo lov til at stige, som de nu engang gør i en tid, hvor der er mangel på gas og derfor også mangel på elektricitet, for der er ikke et loft over prisen. Men regeringen tilbyder en låneordning, og det er så det, man kan gøre, når man gerne vil gøre noget.
Man går altså ind og overtager noget, som vi har udmærkede private aktører til at gøre, hvis folk har brug for at låne nogle penge. Vi har jo en velfungerende finansiel sektor i Danmark, som lever af at formidle lån til folk, der har brug for at låne, og det gælder både private og virksomheder. Det kunne man bare lade fungere. Det gør private; de låner ud. Men i håb om at folk skal tro, at det er politikerne, der redder dem, er der nu et flertal i Folketinget, som har lavet en statsligt faciliteret låneordning. Den slags vil vi i Liberal Alliance aldrig være med til. Vi vil ikke være med til at bilde folk ind, at der laves et loft over prisen, når det ikke er sandt, vi vil ikke være med til, at politikere skal blande sig i ting, som fungerer udmærket privat, og vi vil ikke være med til at bilde borgerne ind, at de er afhængige af politikernes velvilje for at få et lån til deres forbrug, og derfor stemmer vi imod den her ordning. Det gør vi, når den tilbydes private, såvel som vi også gør det, når den tilbydes virksomheder som i det her aktuelle lovforslag.
Kl. 12:25
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Der er ikke nogen korte bemærkninger. Og så ser jeg ikke umiddelbart flere ordførere i salen, så derfor skal vi sige velkommen til erhvervsministeren. Værsgo.
Kl. 12:25
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Tak til ordførerne, og også tak til Folketingets partier, både for at modtage det her lovforslag på den måde, det er blevet, men selvfølgelig også, fordi vi kan have en hastelovbehandling, som vi har mulighed for i dag.
Vi kan alle sammen mærke inflationen og de rekordhøje energipriser. Jeg tror, de fleste har fundet den varme sweater og de striksokker, man har fået af svigermor i julegave, frem derhjemme. Vi kan mærke, at vinteren er på vej, og i år bliver den ikke, som den plejer. Usikkerheden kan mærkes i danske familier, og den kan mærkes hos danske erhvervsdrivende, hos den lille købmand og mange andre steder. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med fælles hjælp har lavet en aftale om vinterhjælp. Det er sket med regeringen og et bredt flertal med mange af Folketingets partier. Og vi blev enige om aftalen om vinterhjælp i fredags.
Det er en aftale, der indeholder en række tiltag, som skal give både den enkelte husholdning og virksomheder, men også kultur- og foreningsliv et økonomisk pusterum i en svær tid. Det er ikke en aftale, der løser alle problemer, men det er en hjælp til at komme igennem vinteren. Aftalen er økonomisk ansvarlig og fuldt finansieret, sådan at vi puster mindst muligt til inflationen, samtidig med at vi giver en reel håndsrækning til borgere, familier, virksomheder og kultur- og foreningslivet. For at gennemføre aftalen fremsætter vi tre lovforslag, og et af de lovforslag er på Erhvervsministeriets område. Det er det, vi behandler lige nu, og det indeholder grundlæggende fire elementer.
For det første sikrer lovforslaget hjemmel til, at energiselskaberne kan få adgang til den likviditet, som er nødvendig, for at de kan tilbyde indefrysningsordningen til deres kunder. Det får de, ved at Erhvervsstyrelsen med den her lov kan yde et lån til selskaberne.
For det andet giver lovforslaget også mulighed for at give støtte til energiselskaberne for deres øgede omkostninger til etablering af indefrysningsordningen. Det kan være økonomi til at tilpasse deres it-systemer. Energiselskaberne er for os en meget værdifuld samarbejdspartner, og de får en helt central rolle i implementeringen af indefrysningsordningen, og derfor er det vigtigt, at vi hjælper dem med, at den her ordning også kan komme godt i gang ude i energiselskaberne.
For det tredje giver lovforslaget mulighed for, at Erhvervsstyrelsen kan yde et tilskud til boligforeninger. Boligforeninger har typisk et cvr-nummer, og det vil sige, at energiselskaberne vil behandle dem som virksomheder og kræve en højere rente af dem for at bruge indefrysningsordningen, men de egentlige kunder er jo ikke boligselskaber, men helt almindelige private husstande og familier. Og de skal så vidt muligt stilles som dem, der f.eks. bor i en ejerbolig, i et parcelhus. Derfor indeholder lovforslaget en ordning, hvor boligforeninger, der hovedsagelig har private husstande som medlemmer, kan søge tilskud til at dække forskellen i renter mellem ordningerne for henholdsvis erhverv og private. Derudover vil de blive undtaget for de lofter for indefrysning, der gælder for virksomheder, og det vil blive indarbejdet i en kommende bekendtgørelse. Det vil også være Erhvervsstyrelsen, der skal stå for denne tredje del af lovforslaget.
Endelig giver lovforslaget hjemmel til, at Erhvervsstyrelsen kan yde direkte likviditetslån til de energiintensive virksomheder. Det skal give en mulighed for, at de virksomheder, der er særlig hårdt ramt af stigende energipriser, får mulighed for at optage et direkte lån i Erhvervsstyrelsen. Det betyder, at virksomhederne får ret til et lån, der dækker op til halvdelen af deres ekstraudgifter til el og gas, når prisen overstiger et vist niveau. Og de kan så indefryse op til et loft på 190 mio. kr. over en periode på 12 måneder. Det er som sagt en ordning, der bliver direkte administreret af Erhvervsstyrelsen, dvs. uden om energiselskaberne, i de her energiintensive virksomheders konkrete tilfælde.
Lovforslaget har været i en kort offentlig høring, som har vist, at der generelt er en positiv opbakning til lovforslaget. På tværs af partier her i Folketinget tror jeg vi mærker, hvordan de meget høje priser på energi presser virksomhederne, presser familierne og presser kultur- og foreningslivet, og derfor er jeg glad for, at vi nu med det her lovforslag kan tage et rigtig vigtigt skridt, sådan at også købmanden og bageren og den lille slagter og andre danske virksomheder kan få et tiltrængt pusterum. På den måde kan de få ro om deres budget mindst 1 år ud i fremtiden.
Som sagt løser det her lovforslag ikke alle problemer. Men det gør det lettere for danske familier, virksomheder og vores kulturliv at komme igennem en helt unormal vinter. Så jeg er glad for, at vi allerede i dag kan førstebehandle lovforslaget, sådan at vi kan få ordningerne ud at leve hurtigst muligt. Og med de ord ser jeg frem til den videre lovbehandling af sagen.
Kl. 12:31
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til erhvervsministeren for talen. Der er en række korte bemærkninger. Den første, jeg vil give ordet til, er hr. Ole Birk Olesen fra LA. Værsgo.
Kl. 12:31
Ole Birk Olesen (LA):
Erhvervsministeren har jo markedsføringsloven under sig, og der er vel næppe nogen tvivl om, at hvis Elgiganten markedsførte et salg af et fjernsyn som et prisloft, fordi man kunne tage et kviklån til at betale hovedparten af prisen, ville det være ulovlig vildledning af forbrugerne. Hvordan har erhvervsministeren det så med, at statsministeren sælger det her lån som et loft over prisen? Hvordan har ministeren det med, at regeringen gør noget, som ville være ulovligt, hvis det var Elgiganten, der gjorde det?
Kl. 12:31
Den fg. formand (Annette Lind):
Erhvervsministeren.
Kl. 12:31
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Jeg synes, det er tankevækkende, at Liberal Alliance vælger en semantisk drøftelse til dagens lovbehandling af et forslag, der vedrører danske familier og danske virksomheder, som har meget, meget svært ved at se, hvordan de skal komme igennem den her vinter, og at vi så skal diskutere, hvorvidt et bestemt ord er det rigtige at bruge eller ej. Det er så i øvrigt et prisloft, for det, der kommer til at ske, er, at der bliver lagt et loft over, hvor meget danskerne skal betale her og nu, og det, der ligger over det loft, kan man indefryse. Det er derfor, at det er et prisloft. Men tænk sig, at vi skal bruge tiden på at drøfte det ord! Jeg ville meget hellere høre, hvad Liberal Alliance har af tilbud, i forhold til hvordan danskerne og danske virksomheder skal komme igennem den her tid, for der var ikke meget af det i ordførertalen. Og jeg tror ærlig talt, at der sidder mange familier og der er mange virksomheder, der spørger: Hvor er Liberal Alliance henne for os? Jeg kunne forstå på formanden for Liberal Alliance, at han – og nu citerer jeg – fik lyst til at kaste op, når han hører danske virksomheder efterspørge hjælp i den her svære tid. Det synes jeg er et fattigt svar.
Kl. 12:32
Den fg. formand (Annette Lind):
Ole Birk Olesen, værsgo.
Kl. 12:32
Ole Birk Olesen (LA):
Det er muligvis ikke gået op for erhvervsministeren, men vi har en ledelseskrise i det her land, som er affødt af, at vi har en regering, som igen og igen misbruger sin magt og taler usandt om det, som regeringen gør. Det her er et element i denne meget store ledelseskrise, for vi har en statsminister og nu også en erhvervsminister, som i lodret strid med sandheden præsenterer det her lovforslag, som om det er et loft over prisen. Det er ikke et loft over prisen, at man kan låne til fjernsynet. Det er heller ikke et loft over prisen, at man kan låne til sin energi.
Kl. 12:33
Den fg. formand (Annette Lind):
Værsgo til erhvervsministeren.
Kl. 12:33
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Jeg kunne godt tænke mig, at der var lidt mere ledelse i Liberal Alliance, for hvis det ærlig talt er den her slags diskussioner, vi skal føre med Liberal Alliance, om måske et af de vigtigste elementer, med hensyn til hvordan vi hjælper danske familie og danske virksomheder og dansk kultur- og foreningsliv videre igennem den vinter, der ligger foran os, er niveauet simpelt hen blevet for lavt. Og jeg synes, at der i den diskussion mangler et svar fra Liberal Alliance på, hvad man selv ønsker at tilbyde. Når man med en indefrysningsordning lægger et loft der, hvor prisen var sidste efterår, og alt derover kan indefryses, er det klart, at det da er et loft over, hvor stor regningen kan blive i år. Det kan Liberal Alliance lide eller lade være, men sådan er det.
Kl. 12:34
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til ministeren, som lige skal overholde taletiden.
Så vil jeg gerne give ordet til hr. René Christensen fra DF. Værsgo.
Kl. 12:34
René Christensen (DF):
Bare lige sådan for at gøre den færdig kan vi vel godt blive enige om, at danskerne ikke får noget forærende i forbindelse med et prisloft. Det vil gøre deres regning dyrere, fordi de skal betale rente af det beløb, som de kan få udskudt. Men det var egentlig ikke det, jeg ville spørge ministeren om, og jeg ved faktisk heller ikke, om det er ministerens område. Jeg ved ikke, om den her udskydelse af afgiftsforhøjelsen på fossil procesenergi ligger ovre hos erhvervsministeren.
Men mener ministeren ikke, at vi skulle kigge på det? Og det er ligesådan med hensyn til det her med, at vi fra 1. januar nu kan se, at prisen på transport af el stiger markant, ikke hele døgnet – det skal man være ærlig at sige – men i dele af døgnet stiger den markant, helt op til 1 kr. og 83 øre pr. kilowatt-time. Og det gør jo, at nogle danskere, selv om man har sænket elafgiften, og det er vi sådan set glade for i Dansk Folkeparti, vil opleve, at deres elregning faktisk stadig væk stiger, fordi der er andre ting på elregningen, som så stiger markant. Og det kan vi jo faktisk godt gøre noget ved politisk. Er ministeren klar til at kigge på det?
Kl. 12:35
Den fg. formand (Annette Lind):
Erhvervsministeren.
Kl. 12:35
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Jamen først og fremmest synes jeg, det havde været godt, hvis Dansk Folkeparti havde været med i den her aftale. For den giver en reel hjælpende hånd til virksomheder og til familier i den her svære tid, vi er i.
Og vinterhjælpaftalen består ikke alene af en indefrysningsordning, hvor man så at sige kan tage toppen af sin energiregning og betale her og nu på et prisniveau, der svarer til det, man betalte sidste efterår, og så lægge det overskydende til side og om 2 år begynde at betale det af i rater. Ved siden af det indeholder aftalen også en sænkning af elafgiften på 3,5 mia. kr., en aftale om, at vi også gerne ser, at tarifferne bliver sat ned – det vil også hjælpe de små købmænd – samt en aftale om, at vi giver et ekstra tilskud i forhold til børnechecken her i starten af det nye år.
Og i øvrigt lægger den sig i forlængelse af både ældrecheck og varmecheck, som også er givet. Så samlet set er der tale om en reel økonomisk hjælp i svære tider. Men den løser ikke alt.
Kl. 12:36
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak. Er der en anden bemærkning? Det er der. Værsgo.
Kl. 12:36
René Christensen (DF):
Tak for det. Men det var ikke sådan helt et svar på spørgsmålet, for det er jo rigtigt nok, at der ligger nogle lempelser i aftalen, og det anerkender vi også fuldt ud – også selv om vi ikke er med. Selvfølgelig gør vi det.
Den her aftale bliver jo så desværre først implementeret 1. januar, og 1. januar stiger transporten på el markant, helt op til 1 kr. og 83 øre pr. kilowatt-time. Og hvad er det, man sænker elafgiften med her? Det er nogle og tres øre, man sænker elafgiften med. Og nu får man så en transportpris, som i hvert fald mellem kl. 17 og 20 kommer helt op på 1 kr. og 83 øre.
Samtidig med det vil de her virksomheder, som bruger procesenergi, opleve, at de også får en markant prisstigning. Og så bliver det ædt op igen. De her to tiltag er jo politiske. Skal man ikke kigge på det?
Kl. 12:37
Den fg. formand (Annette Lind):
Erhvervsministeren.
Kl. 12:37
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Jeg synes, det er klogt at holde alle muligheder åbne i den tid, vi står over for. Vi er i en energikrise lige nu, og priserne raser deropad. Jeg tror, at det samtidig er vigtigt at holde sig for øje, når man kommer med politiske forslag – hvad jeg tager det som, når Dansk Folkeparti rejser de her spørgsmål – at man så også anviser den fornødne finansiering til det, sådan at hjælpen er økonomisk ansvarlig og fuldt finansieret. For ingen af os herinde er hjulpet ved at lave en hjælpepakke eller en afgiftslempelse, eller hvad det måtte være, som er ufinansieret, og som derved skyder priserne endnu højere op.
Kl. 12:37
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for det. Så vil jeg gerne give ordet til Venstres ordfører. Værsgo til hr. Torsten Schack Pedersen.
Kl. 12:37
Torsten Schack Pedersen (V):
Tak for det. Det er bare for lige at runde den tidligere debat af. Altså, der står ikke noget om nogen lofter i det her lovforslag. Der er henvist til, at man kan indefryse og udskyde opkrævningen af en nærmere del af energiregningerne til husstande og virksomheder. Det er ikke for at gå ind i diskussionen, men jeg synes, at det altid er en god idé at kalde tingene ved deres rette navn, og det er en indefrysningsordning.
Lidt mere indholdsmæssigt vil jeg sige, at det er et ret vidtgående lovforslag. Jeg tror, at der er 15 bemyndigelser til ministeren i det her lovforslag. Det skal man jo altid være varsom med, men vi er en del af aftalen, så jeg vedstår mig selvfølgelig mit eget ansvar i den her sammenhæng. Men de bemyndigelser skal jo udmøntes i form af bekendtgørelser, og der skal jeg bare høre, hvor hurtigt ministeren forventer at have udstedt de bagvedliggende bekendtgørelser, som folder detaljerne ud, henset til den diskussion, der er, om, at vi muligvis står i et folketingsvalg lige om et øjeblik. Mig bekendt har Erhvervsministeriet aldrig udstedt bekendtgørelser i en valgkamp. Hvad forventer regeringen at gøre?
Kl. 12:38
Den fg. formand (Annette Lind):
Erhvervsministeren.
Kl. 12:38
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Jamen det er rigtigt, at det er en særlig tid, vi står i, jo ikke mindst
også fordi jeg kan se, at Venstre ønsker, at der udskrives folketingsvalg meget snart. Man kan sige, at vi selvfølgelig knokler for at få de relevante bekendtgørelser færdige hurtigst muligt, så de også kan nå at træde i kraft, og ingen af os ved jo, hvornår der måtte blive et folketingsvalg. Det er sådan, at såfremt der skulle blive et valg, så er ministerierne i udgangspunktet forretningsministerier, og her kan man som udgangspunkt ikke udstede bekendtgørelser. Såfremt det er afgørende nødvendigt og der er tale om uopsættelige tilfælde, er der imidlertid mulighed for at udstede bekendtgørelser, der er nødvendige og uopsættelige. Hvis det måtte blive tilfældet, vil jeg selvfølgelig drøfte sagens videre forløb og håndtering i lyset heraf med de aftalepartier, der står bag den aftale, vi netop indgår.
Kl. 12:39
Den fg. formand (Annette Lind):
Torsten Schack Pedersen.
Kl. 12:39
Torsten Schack Pedersen (V):
Det er fuldstændig korrekt, at vi i Venstre i lang tid har ønsket os et folketingsvalg, så jo før det kommer, jo bedre. Man kan jo altid diskutere, om regeringen kunne have været hurtigere og have indkaldt til forhandlinger tidligere, men nu er vi bare i en speciel situation, henset til hvad dele af regeringens støttepartier har sagt. Og derfor er det bare en understregning af, at det ikke var for sjov, at gruppeformændene for alle de blå partier skrev til regeringen, at der er en tradition for, hvordan arbejdet foregår, og det vil jeg bare understrege vigtigheden af. Og så må vi jo se, hvad der sker. Tak.
Kl. 12:40
Den fg. formand (Annette Lind):
Erhvervsministeren.
Kl. 12:40
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Det synes jeg er fint at understrege, og det er jo så taget ned. Omvendt er vi også nødt til at få det her til at lykkes, sådan at det, vi har vedtaget som en meget vigtig hjælp, også bliver en realitet for danske familier, virksomheder og kultur- og foreningsliv, og det tror jeg vi har en gensidig interesse i. Så inden vi får låst alle positioner og siger, at det her ikke kan lade sig gøre hvis og såfremt og ifald, så lad os lige se, hvordan tiden går og så få styr på det på den måde. Og så vil jeg bare kort sige, at i den politiske aftale, som i hvert fald ordføreren også er med i, er vi jo enige om, at der bliver sat et loft over, hvad det er for en pris, man kan tage, baseret på efterårets priser sidste år.
Kl. 12:41
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak. Og den foreløbig sidste indtegnede er fru Victoria Velasquez, Enhedslisten. Værsgo.
Kl. 12:41
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det. Og nu får vi jo så gjort det med elafgiften. Jeg tror, det kommer til at blive tydeligt for flere og flere, at de forslag, som de borgerlige er kommet med for at løse den her krise, ikke kommer til at hjælpe dem, som har rigtig meget brug for det. For der er mennesker, der både i forhold til deres private liv og som selvstændige er hårdt ramt. Men der også nogle andre steder, hvor det kan komme til at gøre ondt i det helt nære, og der tænker jeg på vores kommuner, og der vil jeg gerne høre, hvordan det går med forhandlingerne med dem. For vi ved jo, at de skal reguleres til foråret, så jeg forstår bare ikke, hvorfor vi ikke på en eller anden måde har kunnet få kommunerne med i den her aftale, når der alligevel skal tilbagebetales for de stigende priser til foråret; jeg ved ikke, om det er, fordi regeringen er ved at lande en aftale med kommunerne. Der har jo været forhandlinger, og det skrider frem. Så kunne vi høre lidt om, hvad regeringens tanker er, i forhold til at vi ikke skal have, at vores nære velfærd kommer i klemme her?
Kl. 12:42
Den fg. formand (Annette Lind):
Erhvervsministeren.
Kl. 12:42
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Det er rigtig vigtigt for regeringen, at også vores nære velfærdssamfund er intakt, og lige nu er vores velfærdssamfund udfordret. Derfor er der også brug for reformer; der er brug for, at vores velfærdssamfund bliver stærkere i det hele taget, også på den længere bane. Det er derfor, vi har fremlagt vores nyeste reformudspil, der hedder »Danmark kan mere III«, som netop er et reformudspil, der skal fremtidssikre vores velfærdssamfund. I lyset af den aktuelle krise omkring priserne og energisituationen er der selvfølgelig mulighed for, at kommunerne og finansministeren kan drøfte, hvordan man håndterer det, og der vil jeg så lade det være op til finansministeren at svare på, hvordan de eventuelle drøftelser pågår og løber frem.
Kl. 12:42
Den fg. formand (Annette Lind):
Fru Victoria Velasquez, værsgo.
Kl. 12:43
Victoria Velasquez (EL):
Ja, jeg håber i hvert fald, at det er noget, man kan finde frem til i regeringen. For nu har man heller ikke fået overført alle udgifterne i forbindelse med corona, og nu kommer det her, så det er klart, at det jo skaber bekymring. Så det håber jeg man lander en aftale om. Noget af det, vi også behandler her, er jo det med borgere, som skal betale lånet tilbage, og der vil jeg gerne spørge ind til, om regeringen er åben over for at se på vurderingen af borgernes rådighedsbeløb, for i dag er der ikke taget højde for, at eksempelvis fødevarepriserne stiger. Så vil ministeren være med på, at vi ser på det?
Kl. 12:43
Den fg. formand (Annette Lind):
Erhvervsministeren, værsgo.
Kl. 12:43
Erhvervsministeren (Simon Kollerup):
Jeg tror, det er vigtigt, at vi i fællesskab holder fast i, at når man har et lån, er udgangspunktet også, at man skal betale det tilbage. Og det synes jeg er vigtigt at vi holder fast i, når det er den måde, vi vælger at hjælpe på her. Og jeg synes jo også, det må ses i sammenhæng med de øvrige tiltag, vi har lavet, i forhold til nogle af de økonomisk svagere grupper i vores samfund, omkring børnecheck, omkring afgiften, omkring ældrechecken osv. Men vi må jo følge situationen og se, hvordan det udvikler sig i forhold til tilbagebetaling, men det klare udgangspunkt er nødt til at være, at man skal betale et lån tilbage.
Kl. 12:44
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til erhvervsministeren. Der er ikke flere korte bemærkninger.
Da der ikke er flere, der har bedt om ordet, er forhandlingen sluttet.
Jeg foreslår, at lovforslaget henvises til Erhvervsudvalget. Hvis ingen gør indsigelse, betragter jeg dette som vedtaget.
Det er vedtaget.
Det sidste punkt på dagsordenen er:
3) 1. behandling af lovforslag nr. L 214:
Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om en børne- og ungeydelse, pensionsbeskatningsloven og selskabsskatteloven. (Nedsættelse af den almindelige elafgift i første halvår 2023, forhøjelse af børne- og ungeydelsen i 2023, fremrykning af forhøjelse af aldersopsparingens lave loft, udvidelse af perioden for aldersopsparingens høje loft og indførelse af skattepligt på udbytter til udenlandske stater og deres institutioner).
Af skatteministeren (Jeppe Bruus).
(Fremsættelse 28.09.2022).
Kl. 12:44
Forhandling
Den fg. formand (Annette Lind):
Forhandlingen er åbnet. Den første, jeg gerne vil sige velkommen til, er Socialdemokratiets ordfører. Værsgo, hr. Troels Ravn.
Kl. 12:45
(Ordfører)
Troels Ravn (S):
Tak for ordet. Rigtig mange danskere er presset af de stigende priser og den høje inflation, og i sidste uge blev et bredt flertal i Folketinget derfor enige om en aftale om vinterhjælp. Jeg er rigtig glad for, at der netop blev en bred opbakning til aftalen. Den sikrer en vigtig håndsrækning til danskerne, som skal være med til at afbøde konsekvenserne af den høje inflation. Derfor er det også vigtigt, at vi hastebehandler det her lovforslag, så hjælpen hurtigt kan komme ud at virke. Konkret foreslås der med lovforslaget fire tiltag.
For det første foreslås en midlertidig lempelse af den almindelige elafgift fra 69,7 øre pr. kilowatt-time til 0,8 øre pr. kilowatt-time i de første 6 måneder af 2023. Dermed er afgiften sat til EU's minimumsgrænse. Det er med til at sikre, at det fortsat er attraktivt at vælge el som en del af den grønne omstilling trods den nuværende prisudvikling. Samtidig kommer det helt almindelige danskere med almindelige indtægter til gode.
For det andet foreslås en midlertidig forhøjelse af børne- og ungeydelsen på 660 kr. pr. barn i 2023. Det er også en vigtig håndsrækning til de mange børnefamilier, der er ramt af konsekvenserne af de stigende priser.
For det tredje foreslås det at øge grænsen for, hvor meget personer med mere end 5 år til folkepensionsalderen årligt kan indbetale på en aldersopsparingsordning.
For det fjerde foreslås det endelig, at der indføres en skattepligt på udbytter til udenlandske stater. Det kommer til at svare til den beskatning, som Danmark typisk pålægger udenlandske personer og selskaber, som modtager udbytte fra danske aktier. Det vurderes at indbringe ca. 350 mio. kr. om året.
Lovforslaget er dermed med til på en ansvarlig måde at give en rimelig hjælp til de mange familier og danskere, der er presset som følge af de stigende priser. Det er vigtigt for mig at sige, at de forskellige tiltag ikke løser alle problemer, men at de kan give mennesker mere tryghed hen over vinteren. Det bakker Socialdemokratiet naturligvis op om, og jeg skulle hilse fra Radikale Venstre og sige, at det gør Radikale Venstre også. Tak.
Kl. 12:47
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak til hr. Troels Ravn for ordførertalen. Der er ikke nogen korte bemærkninger. Så siger vi velkommen til Venstres ordfører, værsgo til fru Louise Schack Elholm.
Kl. 12:47
(Ordfører)
Louise Schack Elholm (V):
Tak for ordet. Jeg hører fra rigtig mange danskere, at de føler sig presset økonomisk af de voldsomt stigende priser. De er bekymret for, hvordan deres økonomi skal komme til at hænge sammen, og hvordan de skal komme igennem vinteren. Og samtidig skal vi jo på den anden side også passe på, at vi ikke skubber for meget til inflationen. Derfor er det vigtigt, at vi har en balance i vores politik.
I Venstre ønsker vi på den ene side at hjælpe danskerne med at få enderne til at mødes og komme igennem vinteren, holde hånden over danskerne; på den anden side ønsker vi ikke at gøre danskerne en bjørnetjeneste ved at gøre noget, der ser ud til at være en fordel, men som i virkeligheden bliver en ulempe. Det er derfor, at den økonomiske ansvarlighed er vigtig, og jeg synes, at vi har opnået den balance med den her aftale.
Jeg ved godt, at vi ikke fjerner danskernes problemer med den her løsning, men vi kan desværre ikke fjerne problemerne, for problemerne skyldes et for lille udbud af energi. Og når der er et meget mindre udbud end efterspørgslen, følger det af markedskræfterne, at priserne stiger. Og vi kan ikke regulere os til et udbud fra den ene dag til den anden, men vi kan forsøge at hjælpe danskerne, så de kommer lettere igennem krisen og kan komme igennem vinteren. Det er i hvert fald noget af det, som vi i Venstre ønsker at gøre, og derfor er vi positive over for den her aftale og det her lovforslag.
Helt konkret består lovforslaget af fire elementer. Det første er en sænkelse af elafgiften til EU's minimumssats; det andet er en forhøjet børnecheck i januar måned; det tredje er en fremrykning af bedre muligheder for aldersopsparing; og det fjerde er en fjernelse af undtagelsen for udenlandske staters fondes skattefrihed i forhold til udbytteskat.
Den første del, som omhandler sænkelse af elafgiften til EU's minimumssats på 0,8 øre pr. kilowatt-time gennem første halvår af 2023, er der nok ikke nogen som kan være i tvivl om har været rigtig vigtig for os i Venstre, fordi vi mener det er en måde, hvorpå vi kan hjælpe rigtig mange danskere på en relativt enkel måde. Det er rigtig svært at få det til at hænge sammen, og det her kan være noget af det, der gør, at danskerne lettere kommer igennem vinteren. Og så ved vi, at det er et redskab, som det er relativt let at bruge, fordi vi let kan ændre på afgifter, der omfatter alle danskere. Derfor håber vi, at det kan være en gavnlig hjælp.
Den anden del af forslaget er en forhøjelse med 660 kr. pr. barn af den børnecheck, som forældre skal modtage her i januar måned, fordelt på forældrene. Det vil jo hjælpe børnefamilierne, og det synes vi selvfølgelig er rigtig sympatisk, fordi alle har brug for en hjælpende hånd i den her situation.
Den tredje del omfatter en fremrykning af bedre muligheder for indbetaling til aldersopsparing. Det er jo aftalt, at vi skal lave en mulighed for forhøjelse af indbetalinger til aldersopsparing for dem med mere end 5 år til pensionsalderen. Det aftalte vi i forbindelse med den grønne skattereform i aftalen omkring en grøn fond. Her fremrykker vi det fra at skulle gælde fra den 1. januar 2024 til at skulle gælde fra den 1. januar 2023.
Det er i den her sammenhæng et finansieringselement, for når du sparer op til aldersopsparing, er det af beskattede midler, hvorimod hvis du indbetaler til andre former for pensionsopsparing, er det af ubeskattede midler, hvor du udskyder skattebetalingen. Så her er det et finansieringselement, men det er et frivilligt element, fordi man selv kan vælge, om man ønsker at betale ind til aldersopsparing, og der er nogle fordele ved at betale ind til aldersopsparing. Når man får den udbetalt, bliver man ikke modregnet på samme måde, og det synes vi er rigtig positivt.
Det fjerde element omhandler, at der har været en særstatus for udenlandske staters fonde og institutioner. Nu sikrer vi en ligebehandling i forhold til udenlandske private aktører, og det synes vi er fint i Venstre.
Så det er alt i alt et rigtig fint lovforslag, som vi i Venstre støtter.
Kl. 12:52
Den fg. formand (Annette Lind):
Tak for ordførertalen. Den var meget teknisk og også meget forklarende. Der er lige en kort bemærkning. Værsgo, fru Victoria Velasquez fra Enhedslisten.
Kl. 12:52
Victoria Velasquez (EL):
Tak for det, og tak for talen. Jeg vil også gerne kvittere for, at Venstre er med i det. Der er flere elementer, som vi mener vi skal have meget mere af, f.eks. det her med, at de rige fonde, særlig oliefonde, som før ikke betalte skat, nu bidrager, og de penge er gået direkte til, at vi kan hjælpe de ramte børnefamilier og sikre en stærkere grøn omstilling. Og derfor vil jeg også gerne kvittere for, at Venstre i fredags gav mandat til regeringen i forhold til de forhandlinger, der skal ske på fredag i EU.
I forlængelse af de ord, der kom fra ordføreren, vil jeg gerne spørge, netop for at vi skærer det til på den rigtige måde: Hvordan mener Venstre så at de frigivne midler skal tilbageføres til befolkningen? Altså, vil man målrette det? Vil man gøre det bredt, eller hvordan mener Venstre man skal gøre det?
Kl. 12:52
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren.
Kl. 12:52
Louise Schack Elholm (V):
Vi tager én ting ad gangen, og nu tager vi lige den her hjælpepakke, og så tror jeg, vi skal se, hvordan tingene virker, før vi lægger os fast på, præcis hvilke yderligere skridt der kunne være relevante, men vi er åbne over for at se på, hvad der ellers er brug for i den danske økonomi. For vi er opmærksomme på, at rigtig mange danskere er hårdt ramt og også mange selvstændige og virksomheder er hårdt ramt.
Vi er åbne over for at se på de forskellige muligheder, men vi har ikke lagt os fast på nuværende tidspunkt.
Kl. 12:53
Den fg. formand (Annette Lind):
Victoria Velasquez.
Kl. 12:53
Victoria Velasquez (EL):
Tak for den ærlige tilgang til, hvordan processen er, for jeg tror, at mange jo er bekymret for, at hjælpen først kommer til januar, og flere har fået besked i indbakken om, at de afgiftslettelser, der vil komme, allerede kommer til at blive spist af andre udgifter, der kommer til at stige, og det er jo også allerede nu, folk oplever, at priserne stiger. Så jeg glæder mig til at høre, hvad Venstre kommer til at foreslå, og håber jo selvfølgelig, at man vil følge økonomernes anbefaling om at gøre det målrettet, så vi hjælper dem, som har allermest brug for det.
Kl. 12:53
Den fg. formand (Annette Lind):
Ordføreren, værsgo.
Kl. 12:53
Louise Schack Elholm (V):
Tak. Nu nævner ordføreren det her med elafgiften; Venstres forslag var jo at gøre det i vintermånederne – fra den 1. oktober til den 1. marts. Det er jo ikke det, som vi har fundet flertal for i aftalen, men vi er åbne over for at se på, hvad der ellers kan være af muligheder.
Jeg bemærker faktisk, at i høringssvarene skriver Boligselskabernes Landsforening, at de ønsker en fremrykning af sænkelsen af elafgiften, fordi der er rigtig mange, der er hårdt ramt, og jeg kan jo også høre på fru Victoria Velasquez, at det er en bekymring, som Enhedslisten har, og den hilser jeg velkommen. Det er også noget af det, vi tager bestik af.
Kl. 12:54
Den fg. formand (Christian Juhl):
Tak for det. Der er ikke flere korte bemærkninger. Så har jeg den store glæde at byde velkommen til Socialistisk Folkepartis ordfører, fru Lisbeth Bech-Nielsen.
Kl. 12:54
(Ordfører)
Lisbeth Bech-Nielsen (SF):
Det her er det tredje lovforslag i rækken, der kredser om det samme emne, nemlig den vinterpakke, som vi er en bred vifte af partier der har lavet her for nylig. Det her forslag handler jo om nedsættelse af den almindelige elafgift, forhøjelse af børne- og ungeydelsen, fremrykning af forhøjelse af aldersopsparingens lave loft, udvidelse af perioden for aldersopsparingens høje loft og indførelse af skattepligt på udbytter til udenlandske stater og deres institutioner, som det hedder. Jeg vil faktisk ikke gå mere ind i den del af det, for det synes jeg at min kollega fra Venstre også gjorde så fremragende, så det tekniske i det er ligesom blevet beskrevet godt.
I forhold til det politiske, som jeg også sagde noget om, da jeg var på talerstolen ved det forrige lovforslag, handler det grundlæggende set om, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe hinanden som borgere og virksomheder igennem den krise, som der jo er lige nu, og som er forårsaget af inflation og meget voldsomme prisstigninger. Vi havde fra SF's side gerne ønsket, at vi var gået længere i den her aftale, altså at vi havde givet en økonomisk håndsrækning til nogle af dem, der bliver rigtig hårdt ramt lige nu. Det er både folk med meget lave indkomster, som ikke har den økonomiske buffer til at stå imod med, når mælk, æg og smør bliver så meget dyrere, og som kan mærke prisstigningerne ved at tænde for radiatoren, men det er jo også folk med egentlig meget almindelige indkomster, som bliver voldsomt ramt, hvis de f.eks. fyrer med gas eller træpiller, og oven i det kommer der også rentestigninger for dem, der har variable huslån. Så det er rigtig trange tider for mange, og vi havde gerne set en økonomisk håndsrækning til nogle af dem, der bliver rigtig hårdt ramt.
Vi synes, regeringens forslag om en indefrysning var en god idé, men det er ikke nok til alle. Vi var egentlig også indstillede på at følge det forslag, som Venstre havde omkring en sænkelse af elafgiften, men som jeg sagde før, skal vi også være ærlige om omfanget af det. Hvis din økonomi kollapser, er de 330 kr. om måneden jo ikke det, der redder din samlede økonomi, men det er selvfølgelig en hjælpende hånd i den situation, mange står i.
Fra SF's side synes vi slet ikke, vi er færdige. Vi har brug for at hjælpe dem, som simpelt hen har fået slået bunden ud af deres økonomi. Problemet her – og det synes jeg egentlig jeg hører både fra højre og venstre side af salen – er jo ikke mangel på penge til de ting, vi gerne vil. Det er mere, hvordan vi kan gøre det uden at puste til den inflation, for sker det, er vi jo lige vidt. Så er der også ideologiske forskelle, som vi hører det her fra talerstolen, i forhold til hvordan vi som forskellige partier vil hjælpe, og så der er nogle, der synes, at man slet ikke skal gøre noget.
En af de ting, jeg også gerne lige vil komme ind på her fra talerstolen, er jo den overnormale profit, som vi ser hos nogle virksomheder i den her tid, altså nogle, der både tjener på inflationen, og som faktisk også selvstændigt øger inflationen, og som tjener penge på ryggen af de prisstigninger, som virksomheder og forbrugere er udsat for i den her tid. Det var jo også det, som Ursula von der Leyen var inde på, da hun som europakommissionsformand for nylig sagde, at man bør beskatte den overnormale profit, som nogle tjener i øjeblikket. Præsident Biden i USA har været inde på det samme, og vi hører det fra IMF og fra OECD – det er ikke et eller andet synspunkt, som vi socialister alene står for – det er et meget, meget bredt anerkendt princip, for det er jo selvfølgelig udtryk for en markedsfejl, når nogle har en position, hvor de kan tjene så voldsomt mange flere penge end i en normal situation, og det bør man selvfølgelig beskatte. I SF mener vi jo, at det skal være et bredt gældende princip, men vi har specifikt også sagt, at vi selvfølgelig synes, at det bør gøre sig gældende for shippingområdet eller for rederibranchen mere præcist, fordi vi jo dér ser så voldsomme prisstigninger lige nu, som så bliver ført over på virksomheder, der sender regningen videre til forbrugerne. Det er der ikke mange partier der bakker op om for nuværende. Det håber vi kommer til at ændre sig. Tak.
Kl. 12:59
Den fg. formand (Christian Juhl):
Selv tak. Der er en kort bemærkning fra hr. Lars Boje Mathiesen, Nye Borgerlige.
Kl. 12:59
Lars Boje Mathiesen (NB):
Tak. Ofte hører man mange sige i den her debat, at inflationen kom udefra, og at der ikke var noget, vi kunne gøre ved, at inflationen stiger, som den gør. Først vil jeg godt høre, om ordføreren anerkender, at meget af den inflation, der er kommet, er en inflation, der er kommet udefra.
Når man derudover kigger rundt på, hvad der er sket andre steder i verden – Sverige har givet store skattelettelser, England har sat loft over elregninger og kommer med en skattereform, som smider, jeg tror, det er over 300 mia. kr. ud i samfundet ekstra – så er det ting, som også ville skubbe til inflationen, ville man sige. Har SF fået regnet på de der tiltag og sagt: Jamen nu siger vi, det ikke må skubbe til inflationen?
Men hvis man nu er ude i meget, meget små decimaler ligesom de tiltag, som man rent faktisk laver her i Folketinget, og som skubber til inflationen, samtidig med at det giver akut hjælp til nogle mennesker, ville SF så være villig til at rykke på de præmisser, sådan at man godt kan have noget, der er inflationsskabende, så længe det er lidt og det er kortvarigt, kontra den hjælp, der vil kunne gavne enkelte mennesker?
Kl. 13:00
Den fg. formand (Christian Juhl):
Ordføreren.
Kl. 13:00
Lisbeth Bech-Nielsen (SF):
Det lyder jo næsten, som om hr. Lars Boje Mathiesen og jeg er enige lige nu, så jeg tænker, at der kommer et interessant opfølgende spørgsmål herefter.
Fra SF's side vil vi selvfølgelig gerne hjælpe. Vi synes, der skal være en balance i det. For specielt dem, der har mindst, bliver jo ikke hjulpet, hvis inflationen stiger yderligere. Den aftale, der netop er indgået omkring vinterhjælp her, er nogenlunde neutral i sin inflationspåvirkning, og det er jo rigtig vigtigt.
Så ved jeg også, at der er forskellige skoler, der vurderer, om den politik, der bliver ført rundtomkring i verden, puster til inflationen eller ej. Nobelprismodtageren Joseph Stiglitz mener jo, at det ikke vil puste til inflationen, hvis man skubber flere penge ud i samfundet, og han mener også, at nogle af de rentestigninger, vi ser fra The Federal Reserve i USA lige nu og også fra ECB, faktisk er kontraproduktive. Men det er jo ét synspunkt. Jeg ved, at Finansministeriet har et andet synspunkt. For os i SF er det vigtigt, at der bliver regnet på de ting, vi aftaler, og at man vurderer, om det har en inflationspåvirkning eller ej, for ellers er det jo ikke nogen reel hjælp.
Kl. 13:02
Den fg. formand (Christian Juhl):
Spørgeren.
Kl. 13:02
Lars Boje Mathiesen (NB):
Der er såmænd ingen bagtanke med spørgsmålet, for jeg anerkender fuldt ud, at der er forskellige skoler på det her område.
Det, jeg tror, jeg godt kunne tænke mig at kredse ind, er inflationseffekten, altså ikke om det har en inflationseffekt eller ej, men hvad den effekt er mere specifikt. For det er jo en prioriteringssag. Det er et spørgsmål om, om man mener, at den inflationspåvirkning er så lille kontra de fordele, som man får derude.
Derfor kunne jeg godt tænke mig at spørge: Har SF fået svar? Har man stillet nogen spørgsmål? Har man fået nogen svar på, hvor meget inflationen reelt set rykker, hvis man nu sænker nogle afgifter? Altså, er vi ude i meget, meget små decimaler kontra den her store påvirkning? Vi må jo anerkende, at når inflationen kommer udefra, sker den store sænkning af inflationen sandsynligvis også grundet et øget udbud på energi, som også i høj grad er kommet udefra.
Kl. 13:03
Den fg. formand (Christian Juhl):
Ordføreren.
Kl. 13:03
Lisbeth Bech-Nielsen (SF):
Hr. Lars Boje Mathiesen har jo ret på den måde, at den inflation, vi ser lige nu, ikke er efterspørgselsdrevet. Den er udbudsdrevet. Og det er jo en helt anden situation, hvis man står i en udbudsdrevet inflation, for så skal man passe på nogle andre ting. Derfor er det i høj grad udefrakommende faktorer, der gør sig gældende lige nu: Ukraine, corona, flaskehalse, lukkede havne i Kina osv., hvor vi jo ikke kan gøre fra eller til herhjemmefra.
Men det er klart, at hvis vi gør os umage, kan vi godt puste til inflationen herhjemme, og det synes jeg ikke vi skal. Men vi kan godt indføre tiltag, som vi som partier synes er rigtige, hvis det kun skubber en lille smule til inflationen. Det synes jeg. Men balancen skal være der, for vi hjælper jo reelt ikke folk, hvis vi gør noget, der øger inflationen.
Men vi kan have forskellige politiske syn på, om det, vi gør, giver mening eller ej. I SF har vi jo et fokus på, at vi skal gøre noget, der både går i den rigtige retning i forhold til den grønne omstilling og samtidig også er socialt ansvarligt.
Kl. 13:04
Den fg. formand (Christian Juhl):
Der er ikke flere korte bemærkninger, så tak til fru Lisbeth Bech-Nielsen. Og velkommen til Victoria Velasquez fra Enhedslisten – De Rød-Grønne.
Kl. 13:04
(Ordfører)
Victoria Velasquez (EL):
Noget, vi skal gøre mere af, er at omfordele fra de rigeste til resten af befolkningen, og med den her aftale omfordeler vi fra bl.a. de rige oliefonde og sender penge direkte til de børnefamilier, der er hårdt ramt, og til den grønne omstilling, der kan få os væk fra de fossile brændstoffer. Det vil betyde en bedre og en mere fair beskatning af udbytter – og det er hjerteblod for os i Enhedslisten. Og jeg vil gerne her bruge anledningen til at sende en kærlig tanke til vores medlem hr. Rune Lund. Det var ikke sket uden Enhedslistens vedholdende arbejde.
Det er en kæmpesejr, at vi nu har aftalt, at internationale fonde skal betale skat af udbytter. Når vi skal give finansiering til husholdningerne i krisetider og til den grønne omstilling og velfærdssamfundet, skal regningen sendes til dem, der har mest. Og der er nogle, der har meget. Det er bl.a. de kæmpe internationale fonde. Det er fuldstændig vanvittigt, at de ikke har betalt skat tidligere, mens almindelige mennesker har betalt til fællesskabet.
Vi ser også frem til, at vi i efteråret skal lave en ny model for udbytteskat, og der er det vigtigt for os, at skatteprocenten bliver på 27 pct. som for alle andre og 15 pct. som i dag, hvis der er en dobbeltbeskatningsoverenskomst. For det kan ikke være rigtigt, at almindelige mennesker igen og igen skal betale mere i skat end disse rige fonde eller milliardvirksomheder, som skummer fløden.
Prøv lige at overveje: Mærsk ser lige nu ind i et overskud på 270 mia. kr. IMF har fremført, at de stigende fragtpriser i shippingindustrien direkte har medvirket til den globale inflation. Og det er simpelt hen ikke rimeligt, at store virksomheder kan tjene gigantiske profitter, mens andre må fryse – slukke for varme, lys og strøm i hjemmet – for at kunne komme igennem vinteren.
Så i Enhedslisten ser vi frem til, at regeringen indkalder til yderligere forhandlinger om hjælp, der batter noget, for forslagene her i dag er åbenlyst ikke nok.
Kl. 13:06
Den fg. formand (Christian Juhl):
Tak for det. Der er ikke nogen korte bemærkninger, og dermed vil jeg høre, om nogen ønsker at tale på vegne af hr. Rasmus Jarlov fra Det Konservative Folkeparti. Det ser ikke ud til at være tilfældet, i hvert fald ikke blandt nogen af hans egne partikammerater. Så går vi over til hr. Dennis Flydtkjær fra Danmarksdemokraterne. Værsgo.
Kl. 13:06
(Ordfører)
Dennis Flydtkjær (DD):
Tak for det. De tre lovforslag, vi behandler i dag, omhandler i stor grad det samme. Det er jo den samme aftale, der bliver udmøntet, så derfor vil meget af det, vi siger her fra talerstolen, også meget naturligt være lidt en gentagelse af det, der allerede er blevet sagt, og det vil det også være i mit tilfælde, fordi baggrunden jo er den samme: de stigende energipriser og den stigende inflation. Priser på alverdens ting derude, lige fra opvarmning af mad og til alle mulige ting, stiger, og det gør det rigtig svært for danskerne at få enderne til at nå sammen og deres økonomi til at balancere. Det synes jeg da er vigtigt at vi politisk tager bestik af – ikke for at vi kan sende et signal til danskerne om, at vi kan fjerne de stigende priser, men vi kan måske tage nogle tiltag, der kan gøre det nemmere at komme igennem krisen, f.eks. tage toppen af elregningen, som vi gør med det her, og det synes vi da er positivt.
Derfor har målet for Danmarksdemokraterne i de her forhandlinger også været, at det ikke kun skulle være en låneordning, men at det skulle være en reel håndsrækning til de mange danskere, så det skulle være lettere at betale sine regninger og komme igennem krisen. Derfor er vi ekstra glade for lige netop de elementer, der er i det her lovforslag, som jo handler om, at vi får banket elafgiften i bund. Den sænkes med 68,9 øre pr. kilowatt-time i 6 måneder i 2023. Vi havde gerne set, at det var tidligere, det var trådt i kraft, så man havde fået de her kolde måneder hen over vinteren med.
Jeg tror også, vi er nødt til at tage bestik af og ærligt sige til hinanden herinde, at det indtil videre kun er 6 måneder, og at det godt kunne tænkes, at krisen kommer til at vare længere tid. Så mon ikke vi kommer til at forholde os til, at det kan blive en periode, der kommer til at vare længere end det? Men det er trods alt positivt, at den er kommet ned i de første 6 måneder, og så må vi se på det igen senere, hvis det bliver nødvendigt.
Der er også et par andre elementer i forslaget, bl.a. en forhøjelse af børne- og ungeydelsen, som er et rigtig vigtigt element. Så er der et par finansieringselementer, bl.a. at fremrykke hævelsen af loftet på aldersopsparingen, som giver nogle penge.
Så er der det fjerde forslag, jeg også skal nævne, om, at der indføres skattepligt på udbytter til udenlandske statsligt ejede selskaber – en sats på 22 pct., som godt nok reelt vil ende med at blive 15 pct., fordi vi jo har dobbeltbeskatningsoverenskomster med de fleste lande, men det er sådan set en ganske fornuftig finansiering.
Jeg kan huske tilbage til, dengang vi havde udbytteskatteskandalen. Der tror jeg faktisk også, at man fandt ud af, at man ved en fejl bare havde udbetalt en ret stor sum til nogle udenlandske selskaber, som man troede var statslige selskaber. Nu får vi så lukket det, og jeg synes egentlig, det giver god mening, at vi får fjernet det, som jeg tror man mere kan kalde en fejladministration, der har været igennem årene. Jeg tror i øvrigt, det var Enhedslistens ordfører Rune Lund, der kæmpede for det her i rigtig mange år. Han gravede ned i det og fandt så ud af, at staten faktisk havde administreret forkert, og at de troede, at reglerne var noget andet, end de burde være.
Afslutningsvis kan jeg sige, at jeg faktisk synes, det er positivt, at vi med det her giver en reel håndsrækning til rigtig mange danskere derude. Alle bruger el, og de vil også få gavn af en lavere elafgift, men vi er også i Danmarksdemokraterne klar over, at det jo ikke er det, der løser alt. Ligesom mange andre partier har stået og sagt her fra talerstolen, er vi sådan set også villige til at gå tilbage til forhandlingslokalet og se på, om man kan finde andre ting, der kan hjælpe danskerne igennem det.
Jeg vil da også bare som en sidebemærkning nævne, at det egentlig også er lidt spøjst, at vi så ikke gjorde det, da vi sad sammen. I stedet for at vi alle sammen skal komme herned i Folketingssalen og sige, at vi vil mere, hvorfor gjorde vi det så ikke bare, da vi sad sammen i samme lokale? Det kan vi så gøre fremadrettet, men det ændrer jo ikke ved, at det trods alt er et skridt i den rigtige retning. Derfor er vi med i den her aftale og kommer til at stemme for det her lovforslag.
Kl. 13:10
Den fg. formand (Christian Juhl):
Tak for det. Der er ikke nogen korte bemærkninger, så jeg vil gerne byde velkommen til hr. René Christensen fra Dansk Folkeparti.
Kl. 13:10
(Ordfører)
René Christensen (DF):
Tak for det. Den her del af aftalen indeholder jo lidt flere elementer, og det positive er selvfølgelig, at elafgiften fjernes og kommer ned på EU's minimum. Vi synes selvfølgelig, at det kommer i gang alt for sent. Vi havde gerne set, at man havde besluttet, at det skulle være fra den 1. oktober, og så kunne man have lavet det med tilbagevirkende kraft. Vi havde også gerne set, at det havde været mere end 6 måneder, men nu er det, som det er. Så vi synes, det kommer lidt for sent, men vi glæder os dog over, at afgiften er blevet fjernet i en kortere periode.
Så må man også sige, at en stor del af udfordringerne i forhold til det, vi står over for nu, jo også er, at der er energimangel, og der burde man måske se på, om man i nogle af de decentrale værker, hvor man bl.a. bruger biomasse til at fyre med, eventuelt kunne fyre med kul. Så er der nok mange, der vil sige: Hold da op, står man og taler om at fyre med kul fra Folketingets talerstol? Det er jo ikke grønt. Jo, det er det sådan set, for det er jo kvotebelagt, så det vil sige, at hvis vi fyrer med kul i Danmark, vil der være andre steder, hvor man ikke kan fyre med kul, fordi vi har taget den del af kvoten. Men det ville jo gøre, at vi kunne være sikre på, at vores forsyningssikkerhed ville være stærkere, så det burde man bestemt kigge på, med henblik på hvordan vi kan sikre forsyningssikkerheden i den periode, som vi står i.
Nogle andre ting, som jeg synes mangler, særlig også, fordi hele aftalen jo først kommer til at virke i 2023, er, at der er en masse andre ting, der bliver implementeret i 2023. Eksempelvis bliver prisen på transport af strøm væsentlig dyrere fra den 1. januar. Rigtig mange danskere har jo fået en skrivelse fra deres elselskab i går eller i forgårs, hvor man skriver til dem, at de nu skal være opmærksomme på, at man, fordi vi i Danmark er i gang med den grønne omstilling og bliver mere og mere elektrificerede, har fået mulighed for at hæve tarifferne for levering af strøm, og det betyder faktisk, at transportafgiften mellem kl. 17 og 20 i alle ugens dage kommer op på 1,83 kr. Der skal vi bare lige huske, når vi står og glæder os over – det gør vi også i Dansk Folkeparti – at vi nu har sænket elafgiften med 61 øre, at prisen for at få strøm i stikkontakterne kommer op på 1,83 kr., så der er i hvert fald en hel del af den her sænkelse, som bliver ædt op.
En anden ting, som vi er lidt ærgerlige over ikke er med, er, at der ligger en politisk beslutning om, at der kommer en afgiftsforhøjelse på fossil procesenergi på 6 kr. pr. kilowatt, og det påvirker jo virksomhederne markant. Det er alene en dansk beslutning, og den burde man selvfølgelig have taget med og enten helt have afskaffet det eller udskudt det, for med hensyn til intentionerne om at sætte priserne op for få folk til at blive mere grønne – det kan man jo mene om hvad man vil – må jeg bare sige, at med de energipriser, vi har nu, tror jeg ikke, det er nødvendigt at lægge flere økonomiske åg over på de danske virksomheder. Så den aftale burde man i hvert fald genbesøge, og det havde været passende at gøre det i forbindelse med aftalen her.
Vi må sige, at vi glæder os over, at elafgiften sænkes. Vi ville gerne have, at lovforslaget eventuelt kunne blive delt, således at man kunne få lov at stemme for den del af det. For med hensyn til mange af de andre dele, der ligger i hele det her sammensurium – det er jo tre lovforslag, der er lagt sammen – sagde Nye Borgerlige det så fint heroppefra: Hvordan kommer elselskaberne til at arbejde med det her med, at de skal agere bank og sørge for, at folk får udskudt deres regninger osv.? Hvad er det for et bureaukrati, der kommer der? Er der sat penge nok af til, at forbrugerne ikke kommer til at se, at der kommer et administrationsgebyr på deres elregning på et senere tidspunkt? Der er sådan set mange spørgsmålet endnu.
Så alt i alt er vores holdning til den her aftale, at den er lille, den kommer først fra januar, og den adresserer ikke de udfordringer, som der er, og slet ikke, når man kigger på de udfordringer, som bliver lagt oven på i forhold til tidligere gennemførte aftaler i Folketinget. Langt det meste af den her aftale bliver jo ædt op i forbindelse med nye afgiftsstigninger og nye muligheder for at hæve priserne over for danskerne.
Kl. 13:14
Den fg. formand (Christian Juhl):
Jeg tror godt, der kan blive plads til en enkelt kort bemærkning, nemlig fra hr. Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige. Værsgo.
Kl. 13:15
Lars Boje Mathiesen (NB):
Tak. Jeg er meget enig i det, der bliver sagt oppe fra talerstolen. Jeg bed lige mærke i, at ordføreren sagde, at Dansk Folkeparti gerne så, at elafgiften var blevet sænket i længere tid, end det er tilfældet. Jeg hører nogle gange lidt fra ordførerne om, at man ikke vil sænke den strukturelt for bestandigt, men nogle gange hører jeg noget andet fra ordførerens formand. Der er ikke noget trickspørgsmål i det, men det er bare for at få en klarificering af, om Dansk Folkeparti gerne vil have sat elafgiften ned til EU's minimum strukturelt, altså for bestandigt, eller om man kun vil have gjort det for en kortere periode, så den senere igen stiger for danskerne.
Kl. 13:15
Den fg. formand (Christian Juhl):
Ordføreren.
Kl. 13:15
René Christensen (DF):
Det så vi gerne. Men jeg vil gerne sige, at de knap 7 mia. kr., som det vil koste at fjerne den helt, kan vi sagtens finansiere i en kort periode, og vi kan også finansiere det for 12 måneder. Det bliver lidt sværere, når man kommer længere ud i overslagsårene. Men hvis vi kan finde finansieringen, er det absolut et af de steder, vi gerne vil være med, for elafgiften rammer faktisk også rigtigt, når man kigger på Ginikoefficienten. For vi bruger alle sammen el, og man bruger ikke meget mere el, fordi man har en høj indkomst, og derfor er det også sådan socialt set et rigtig godt sted at give en skattelettelse. Så hvis vi kan finde finansieringen til det, er vi absolut med til at gøre det strukturelt og for evigt.
Kl. 13:16
Den fg. formand (Christian Juhl):
Spørgeren.
Kl. 13:16
Lars Boje Mathiesen (NB):
Jeg er glad for den klarificering. Heldigvis kan jeg betrygge ordføreren med, at det kun er 5,4 mia. kr., vi skal finde varigt strukturelt, for de 7 mia. kr. er jo lige nu og her, og så bliver det mindre. Så det er jeg glad for at høre – tak for det.
Kl. 13:16
Den fg. formand (Christian Juhl):
Ordføreren.
Kl. 13:16
René Christensen (DF):
Det kvitterer jeg bare for.
Kl. 13:16
Den fg. formand (Christian Juhl):
Tak for det. Og så kan vi sige til hr. Lars Boje Mathiesen, at han er velkommen på talerstolen, og hr. Lars Boje Mathiesen er fra Nye Borgerlige. Værsgo.
Kl. 13:16
(Ordfører)
Lars Boje Mathiesen (NB):
Tak for det. 79 kr. til et pensionistpar var, hvad der kunne være i puljen. Til en børnefamilie er det omkring 260 kr. om måneden. Det er svaret til danskerne på de udfordringer, de står over for – det er, hvad de kan få mere i posen. Alt andet er retorik og sniksnak, og når man taler om et loft, er det reelt set en afdragsordning, og det kan i sig selv være fint nok, men regningen skal gøres mindre. Og hvad bliver den så gjort mindre med? Ja, for et pensionistpar er det 79 kr. om måneden. Det er så lidt, og det er så ringe en aftale, at det vil vi ganske enkelt ikke lægge navn til i Nye Borgerlige, og derfor er vi ikke med i aftalen. Vi mener, at i et land med verdens højeste eller næsthøjeste skatte- og afgiftstryk kunne politikerne godt spænde livremmen en anelse ind.
Vi har fremsat en lang række forslag i forhandlingerne, som kunne give skatte- og afgiftslettelser lige nu og her. En lang række af de her forslag bakker op om vores grundlæggende økonomiske politik, en politik, hvor en børnefamilie ville få et sted mellem 5.000 og 6.000 kr. mere i lommen hver måned. For at stille et spørgsmål: Hvorfor er det så vigtigt med de her skatte- og afgiftslettelser? Jamen det er det, fordi danskerne skal være langt bedre polstret til at stå imod de her fluktueringer, som sker i et frit marked, således at familierne ikke altid skal stå med hatten i hånden over for politikerne og kigge ind og bede om deres velvilje for at kunne få en hverdag til at hænge sammen.
Jeg synes, den her lovproces har været meget, meget kritisabel. Folketinget agerer, fordi de skal i valgkamp, og så er der ting, der skal afsluttes hurtigt. Det gør, at i den lovproces, som vi er i gang med, er der nogle af lovene, man ikke aner hvad konsekvensen bliver af for erhvervslivet, både økonomisk, men også administrativt. I forhold til nogle af lovgivningerne står det direkte i loven, at det afhænger af, om der kommer en statsstøttegodkendelse fra EU. Når man spørger ind til, hvad plan B så er, hvis den ikke kommer, får man at vide, at det har man ikke lige tænkt på; man formoder, den kommer. Det håber vi da så den gør. Men det er en forceret lovproces.
Vi så meget gerne, at det nuværende skatte- og afgiftstryk blev sænket, og at det blev sænket markant, således at borgerne fik mere frihed, mere selvbestemmelse, og således at de kunne stå imod at betale de regninger, der kommer i tilværelsen, også når de stiger og falder lidt en gang imellem. Tak.
Kl. 13:19
Den fg. formand (Christian Juhl):
Selv tak. Der er ingen korte bemærkninger, og derfor vil jeg gerne byde velkommen til hr. Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance.
Kl. 13:20
(Ordfører)
Ole Birk Olesen (LA):
Vi i Liberal Alliance er meget store tilhængere af, at vi afskaffer elafgiften, ikke bare midlertidigt, men permanent. Det er vi, fordi elafgiften er en afgift på et forbrug, som vi faktisk gerne vil fremme. Man skal jo ikke bruge afgifter på forbrug, som man vil fremme. Man bruger afgifter på forbrug, som man gerne vil mindske. Så derfor ønsker vi at fjerne elafgiften, for det kan være med til, at folk hurtigere skifter over fra forbrug af fossile brændstoffer til et forbrug, som er baseret på elektricitet, hvilket fører til, at vi hurtigere kan komme igennem den grønne omstilling i Danmark og dermed kan fungere som et foregangsland for resten af verden i den grønne omstilling.
Det, man gør her, er desværre ikke en permanent fjernelse af elafgiften. Den fjerner man kun i et halvt år, hvilket vil sige, at der er nogle, der får en mindre regning et halvt år, men der er ikke i det noget ekstra incitament til at udskifte sit gasfyr eller andet fossilt brændstof ved varigt at forbruge elektricitet i stedet for, for det er kun ½ år, man får den her effekt af en lavere afgift. Man får den ikke permanent. Så det er det beklagelige ved den her midlertidighed.
Noget andet meget vigtigt, som jeg må sige, og som er årsag til, at vi er skeptiske over for det her lovforslag, er, at det læner sig op ad finansieringen i en finanslov for 2023, som ifølge Nationalbanken og adskillige tidligere overvismænd er en slap finanslov, som øger inflationen i Danmark. Det er jo Nationalbankens opgave at holde øje med inflation og at sørge for, at Danmark har en fast kurs over for euroen. Og Nationalbanken kommer ud og siger her, at jamen hvis vi skal holde en fast kurs over for euroen, så kan vi ikke hæve renten mere end det, vi gør nu, og det kræver så, at finanspolitikken til gengæld ikke kaster brænde på bålet, som øger inflationen i Danmark. Nationalbankens meddelelse til regeringen, til Folketinget, til offentligheden er, at det finanslovsforslag, som finansministeren har fremsat på vegne af regeringen, er for slapt et finanslovsforslag. Det har det, man kalder en positiv finanseffekt, som er på 0,9 pct., og det er ikke det, vi har brug for i denne tid.
Forslaget om at fjerne elafgiften midlertidigt i ½ år er finansieret i den slappe finanslov. Det vil sige, at når man går i gang med at bruge penge fra denne slappe finanslov, så er man en del af problemet. Man er i den gruppe, der modtager kritik fra Nationalbanken, fra tidligere overvismænd i Danmark, fordi man allerede er i gang med at bruge af de penge, som er afsat i finansloven for 2023, som altså er for slap.
Af disse årsager har vi svært ved at stemme for lovforslaget. Selv om vi går helhjertet ind for, at man permanent afskaffer elafgiften, så har vi svært ved at stemme for et lovforslag om at gøre det midlertidigt og gøre det via en slap finanslov. Derfor må vi overveje, om vi skal stemme hverken for eller imod dette lovforslag. For på den ene side vil vi gerne gøre det permanent at fjerne elafgiften. På den anden side ønsker vi at gøre det inden for en ansvarlig finanspolitik.
Kl. 13:24
Den fg. formand (Christian Juhl):
Tak til hr. Ole Birk Olesen. Der er ingen korte bemærkninger. Og vi er nu nået så vidt i dagsordenen, at det er skatteministerens tur til at betræde talerstolen. Velkommen.
Kl. 13:24
Skatteministeren (Jeppe Bruus):
Tak for det. Jeg vil gerne sige tak for den gode modtagelse af lovforslaget til de ordførere – nu to – der er tilbage i salen. Det vidner jo også om, at det her lovforslag er endnu et i rækken af brede aftaler, der er lavet her i Folketinget, og det er jo kun glædeligt.
Med krigen i Ukraine og forsyningssituationen og de meget høje prisstigninger er der behov for at hjælpe både borgere og virksomheder i Danmark. Det gør vi altså nu med tiltagene i aftalen om vinterhjælp, der på kort sigt mindsker konsekvenserne af den situation, vi står i, og samtidig medvirker til omstillingen væk fra gas.
Mange danske familier oplever lige nu presset af de stigende priser på energi og fødevarer og af rentestigninger; priserne har været stigende i et stykke tid, og det er blevet forstærket, efter at der desværre igen er udbrudt krig i Europa. På den baggrund har Folketinget allerede besluttet flere tiltag: en varmecheck målrettet dem, der er hårdt ramt af stigende gaspriser, et engangsbeløb på 5.000 kr. skattefrit til de pensionister, der har mindst, et loft over huslejestigninger – bare for at nævne nogle af tiltagene.
Det har ikke altid været lige nemt at komme igennem med hjælpetiltagene, og man har i debatten her – nu er den pågældende ordfører desværre gået – efterlyst højere hastighed. Og der må jeg bare minde om, at vi jo i foråret forsøgte at få Folketinget til at lave tiltag, der var større end dem, vi endte med at indgå et kompromis om tilbage i juni, men det var svært at finde opbakning til det. Derfor er det jo positivt, at der nu er bred opbakning til aftalen om vinterhjælp – en aftale, der på kort sigt mindsker konsekvenserne af den situation, vi står i, og samtidig medvirker til omstillingen væk fra gas. Med det lovforslag, vi behandler i dag, gennemføres dele af aftalen, og det er vigtigt for mig at sige, at de forskellige aftaler ikke løser alle problemer, men at de tiltag, vi behandler i dag, kan give danskerne mere tryghed hen over vinteren.
Der har været meget debat om, hvordan vi bedst hjælper danskerne igennem svære tider med stigende priser på bl.a. energi, og et af de forslag, der særlig har fyldt, har været forslaget om midlertidig nedsættelse af elafgiften til EU's minimumssats. Fra regeringens side har vi fulgt situationen tæt og har hele tiden sagt klart og tydeligt, at vi er rede til at bruge alle værktøjer i kassen, og derfor er jeg også glad for, at der er indgået en bred aftale om netop en nedsættelse af elafgiften i det første halvår af 2023. Med lovforslaget nedsætter vi elafgiften til 0,8 øre pr. kilowatt-time i første halvår af 2023, og det er en markant lempelse, som vil komme alle danskere til gavn i form af lavere udgifter til elforbruget.
Børnefamilier er også hårdt ramt af den nuværende situation, og med lovforslaget målrettes netop hjælp til familier med børn, og det gør vi altså ved midlertidigt at forhøje børne- og ungeydelsen i 2023 med 660 kr. pr. barn. Udbetaling af den forhøjede børne- og ungeydelse vil ske i første kvartal af 2023. I forhold til børneydelsen betyder det, at udbetalingen vil ske i januar, og i forhold til ungeydelsen betyder det, at forhøjelsen vil blive fordelt over udbetalingerne i januar, februar og marts. Jeg er opmærksom på, at mange børnefamilier også efter forhøjelsen af børne- og ungeydelsen vil være hårdt ramt. Udgifterne bliver ikke mindre, og det vil stadig være dyrt at købe mælk til en familie. Det er en alvorlig situation, vi står i – det er der ingen tvivl om. Derfor følger vi fra regeringens side situationen tæt, ikke mindst situationen for de hårdt ramte børnefamilier.
Som en del af finansieringen af aftalen fremrykkes forhøjelsen af aldersopsparingens lave indbetalingsloft, som er en del af aftalen fra juni om etablering af en grøn fond. Fremrykningen sker fra 2024 til 2023. Og også udvidelsen af perioden for aldersopsparingens høje indbetalingsloft er med til at finansiere aftalen om vinterhjælp.
Endelig indføres der som en yderligere del af finansieringen en skattepligt på udbytte af danske aktier, som modtages af udenlandske stater og deres institutioner. Der er tale om en god og fair beskatning. Det er kun rimeligt, at udenlandske stater på linje med andre aktionærer pålægges en pligt til at udbetale udbytteskat, når deres formue er placeret i danske aktier. Det er ikke nogen hemmelighed, at der tidligere har været en vis tvivl om, om der er juridiske forhindringer i forhold til en sådan beskatning. Det er der så ikke. Nu er Enhedslistens ordfører gået, men jeg vil også gerne her benytte anledningen til at sende en venlig hilsen til hr. Rune Lund fra Enhedslisten, som nu befinder sig i Kenya; jeg håber, at hilsenen kommer hele vejen derned, for han bør retfærdigvis krediteres for ihærdigt at have forfulgt det her spørgsmål. Det er takket være ham, at vi står i en situation, hvor vi faktisk kan bruge den her beskatning til at hjælpe nogle familier, der er trængte.
Som afslutning vil jeg gerne takke for den debat, der har været i dag. Jeg er glad for at se, at vi i fællesskab kan hjælpe danskerne i den her svære tid. Tak for ordet.
Kl. 13:29
Den fg. formand (Christian Juhl):
Også tak til ministeren. Og der er et spørgsmål fra fru Victoria Velasquez fra Enhedslisten – De Rød-Grønne.
Kl. 13:29
Victoria Velasquez (EL):
Jeg vil bare lige kvittere for det, ministeren sagde i sin tale, for selv om ministeren ikke kunne se, at jeg var på pladsen, er vi jo meget engagerede i det her spørgsmål. Det ved ministeren også, og jeg tror også, at hr. Rune Lund bliver glad for den bemærkning. Og så må vi jo se, hvad efteråret kommer til at bringe, men vi er i hvert fald klar, også til de forhandlinger, der skal være om en ny model for udbytteskat.
Kl. 13:30
Den fg. formand (Christian Juhl):
Ministeren.
Kl. 13:30
Skatteministeren (Jeppe Bruus):
Jeg tænker, at det var en kommentar.
Kl. 13:30
Den fg. formand (Christian Juhl):
Vi siger tak til ministeren. Der er ikke flere korte bemærkninger, og der er ikke flere, der har bedt om ordet.
Derfor er forhandlingerne afsluttet.
Jeg foreslår, at lovforslaget henvises til Skatteudvalget. Hvis ikke nogen af jer gør indsigelse, betragter jeg det som vedtaget.
Det er vedtaget.
Kl. 13:30
Meddelelser fra formanden
Den fg. formand (Christian Juhl):
Der er ikke mere at foretage i dette møde ud over at sige tak til alle for dagens indsats i folkestyrets tjeneste.
Folketingets næste møde afholdes i morgen, torsdag den 28. september 2022, kl. 10.00.
Jeg henviser til den dagsorden, der fremgår af Folketingets hjemmeside.
Mødet er hævet. (Kl. 13:31).