179 unge indtager Folketinget

21.01.2020

De unge skal i dialog og debat med hinanden, politikere og ministre om klima, sundhed, uddannelse, straf og flygtninge på ungdomsparlamentsdagen.

Ungdomsparlament 2020
I løbet af efteråret har folkeskoleelever landet over på 8. og 9. klassetrin deltaget i Folketingets undervisningsforløb Ungdomsparlamentet, hvor de er blevet udfordret med spørgsmålet: Hvad ville I ændre i samfundet, hvis I kunne få lov til at bestemme? 

179 elever er blevet udvalgt som parlamentarikere til ungdomsparlamentsdagen mandag den 27. januar, hvor de sammen skal tage stilling til netop dette spørgsmål. 

Demokratiske spilleregler skal læres

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), ser frem til at byde ungdomsparlamentarikerne velkommen i Folketinget:

”Politik handler dybest set om, hvordan vi sammen gør verden til et bedre sted. Når vi skal løse de store samfundsudfordringer, er det vigtigt at have et sæt spilleregler, så alle synspunkter bliver hørt. Det er kernen i vores demokrati. De unge skal lære at sætte sig ind i politik og argumentere for deres sag. Og de skal kunne lytte, tænke og tage stilling til, hvad de selv synes er rigtigt. I skolerne lægges der mange kræfter i at træne eleverne til at engagere sig i den demokratiske samtale. På Christiansborg inviterer vi hvert år eleverne til at opleve det arbejdende demokrati i praksis med skolevalg i de ulige år eller som i år Ungdomsparlamentet. Jeg glæder mig til at se, hvad de unge når frem til”, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

Ungdomsparlamentsdagen 2020 

Når de 179 skoleelever møder ind på Christiansborg, er de velforberedte. Med sig har de i alt 36 forslag til politiske tiltag, som er deres bud på løs-ninger til samfundets udfordringer og problemstillinger inden for emnerne klima, sundhed, uddannelse, straf og flygtninge. De skal arbejde med forslagene på næsten samme måde, som det normalt foregår i Folketinget, når nye love skal vedtages. Eleverne skal således deltage i udvalgsarbejde, der ledes af folketingsmedlemmer, stille spørgsmål til ministre i spørgetiden og stemme for eller imod forslagene i Folketingssalen. I spørgetiden får eleverne blandt andet mulighed for at stille spørgsmål direkte til statsminister Mette Frederiksen (S) m.fl. 

Som afslutning på ungdomsparlamentsdagen bliver de forslag, eleverne stemmer igennem, overrakt til miljøminister Lea Wermelin (S), der på UP-dagen repræsenterer regeringen. Desuden vil repræsentanter for de ung-domspolitiske partier også få overrakt resultatet. Afstemningsresultatet er Ungdomsparlamentet 2020s formelle bud på, hvad de unge ville ændre i samfundet, hvis det altså var eleverne i landets 8.- og 9.-klasser, der bestemte.

Yderligere oplysninger 

Kirsten Løffler Reich, pressekonsulent, Ungdomsparlamentet 
tlf. +45 61 62 32 35, e-mail: [email protected].

Fakta om Ungdomsparlamentsdagen

  • Ungdomsparlamentsdagen (UP-dagen) finder sted mandag den 27. januar 2020. 
  • Eleverne skal arbejde i udvalg, debattere og stemme om deres forslag i Folketingssalen. Udvalgsmøderne ledes af folketings-medlemmer og de stiller spørgsmål til regeringens ministre i spørgetiden.  
  • Elever fra både Danmark, Grønland og Færøerne deltager.
  • En liste over de skoler, der deltager i ungdomsparlamentsdagen, kan ses på up20.dk/presse.
  • En liste over de udvalgte forslag, der skal behandles på UP-dagen, kan ses på up20.dk/presse.
  • Folketinget har afholdt Ungdomsparlamentet hvert andet år si-den 1999. Det er et undervisningsforløb for alle 8.- og 9.-klasser i rigsfællesskabet, hvor eleverne udarbejder egne lovforslag på skolerne og sender dem ind til Folketinget. Folketinget udvælger 60 forslag, som 179 elever står bag. Disse elever inviteres til at deltage i ungdomsparlamentsdagen på Christiansborg. 
  • I midten af januar stemte ungdomsparlamentarikerne i lukkede grupper på Facebook om, hvilke forslag ud af 60, som de ville arbejde videre med i Folketinget. 
  • Ungdomsparlamentet skal give eleverne en bedre forståelse for demokratiets spilleregler og for, hvordan lovgivningsarbejdet i Folketinget fungerer, og motivere dem til demokratisk deltagelse.