Sikringen af Christiansborg Slotsplads vinder vigtig pris

08.11.2019

Den prestigefulde Dansk Landskabspris 2019 gik torsdag aften til GHB Landskabsarkitekter for projektet Christiansborg Områdesikring. Folketinget og Slots- og Kulturstyrelsen er bygherrer.

»En perlerække, der lægger sig beskyttende om demokratiet og Folkestyret«, sådan lød karakteristikken bl.a., ovenpå gårsdagens prisuddeling, hvor GHB Landskabsarkitekter fik overrakt en af de fineste udmærkelser for landskabsarkitekter i Danmark.

Landskabsprisen 2019 blev overrakt af fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S). Begrundelsen fra juryen gik bl.a. på, at områdesikringen er kendetegnet ved et æstetisk greb, der kærligt, men bestemt, løfter en vigtig samfundsmæssig udfordring. Derudover lagde juryen vægt på, at de genanvendte brosten fra pladsens tidligere belægning, skaber en forbindelse til pladsens historie, som er både bæredygtig og vidner om historiebevidsthed. En kombination, som ifølge jurypanelet, er respektfuld på flere planer.

Om Dansk Landskabspris 

Dansk Landskabspris hædrer landskabsarkitektoniske værker, som inspirerer og udvikler branchen. Prisen uddeles i et samarbejde mellem Park og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter. 

I år ønskede juryen at give prisen til personer eller projekter, der forholder sig til, hvordan landskabsarkitekter skaber samfundsmæssig værdi.
Prisen blev i år udelt 7. november af fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S).

Fakta om områdesikringen

Arkitekt: GHB Landskabsarkitekter

Bygherre: Folketinget og Slots- og Kulturstyrelsen

Udførelse: 2013-2019

Om arkitekturen: Den renoverede Slotsplads er på ca. 8.000 m2 og er belagt med næsten 200.000 brosten af den klassiske københavnerblanding. Samme slags sten ligger på gader og pladser flere andre steder i hovedstaden. Der er genbrugt sten fra dele af den gamle plads og fra Københavns Kommunes materialedepot suppleret med nyindkøbte genbrugssten. Granitkuglerne som omkranser pladsen i en halvcirkel, er hugget af lys nordisk granit, er 113 cm i diameter og vejer 1,7 ton hver. Den organiske kugleform går igen i området, blandt andet på slotstårnets otte guldkugler.