Folketingets åbning 2019

26.09.2019

Tirsdag den 1. oktober åbner Folketinget, og et nyt folketingsår skydes i gang.

Folketingets åbning begynder traditionen tro kl. 10 med en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke for Folketingets medlemmer.

Dronningen og øvrige medlemmer af kongehuset ankommer til Christiansborg kl. 11.40 for at overvære folketingsårets første møde. Kongehusets medlemmer modtages af Folketinget Præsidium med formanden, Henrik Dam Kristensen (S), i spidsen.

Bertel Haarder indleder årets første møde endnu en gang

Præcis kl. 12.00 begynder folketingsårets første møde, og det ledes altid af det medlem, som har siddet længst tid i Folketinget. Igen i år er det Bertel Haarder (V), som nu har været medlem af Folketinget i mere end 39 år.

Folketingets formand og Præsidium vælges

Første punkt på dagsordenen er valg af Folketingets formand. Som regel er denne begivenhed en stille affære, hvor et enigt Folketing indstiller samme person. Ud over formanden vælger Folketinget også 4 næstformænd fra Folketingets største folketingsgrupper, som sammen med formanden skal udgøre Præsidiet.

Åbningstalen: Hvordan synes regeringen det går i Danmark?

Når formanden er valgt, får statsminister Mette Frederiksen (S) ordet og holder sin åbningstale. I åbningstalen gør regeringslederen status over rigets tilstand. En del af åbningstalen er også lovprogrammet, der indeholder en gennemgang af de lovforslag, som regeringen har planer om at fremsætte i den nye folketingssamling.

Sådan kan du følge åbningsmødet

Der er et begrænset antal pladser på tilhørerpladserne, som er reserveret til offentligheden. Billetterne til disse pladser udleveres tirsdag den 1. oktober fra kl. 7.00 om morgenen ved Folketingets besøgsindgang, der ligger i Rigsdagsgården. Billetterne kan ikke bestilles på forhånd og udleveres efter først til mølle-princippet.

Folketingets åbning kan følges live på Folketingets tv-kanal og på Folketingets hjemmeside.

Åbningsdebat torsdag den 3. oktober

To dage efter åbningsmødet finder åbningsdebatten sted. Her debatterer Folketingets medlemmer statsministerens åbningstale.

Åbningsdebatten begynder kl. 10.00 og varer som regel til sent ud på aftenen. Debatten transmitteres direkte på Folketingets tv-kanal.