Beretning nr. 26/2013 om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013

Status: Afsluttet

Om Statsrevisorenes beretning

Beretningen handler om revisionen af EU-midler i Danmark i 2013, dvs. revisionen af de indtægter, som Danmark har modtaget fra EU, og de bidrag (udgifter), som Danmark har betalt til EU.

Beretningen med erklæring er afgivet for at tydeliggøre Rigsrevisionens overordnede vurdering af EU-området i Danmark. Formålet med revisionen er at vurdere, om forvaltningen af EU-midler i Danmark samlet set fungerer tilfredsstillende (EU-erklæringen), og gennemgå udvalgte fokusområder af EU-forvaltningen.

Fokusområdet for beretningen har været den indsats, som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Fødevareministeriet) har iværksat for at minimere risikoen for underkendelser på arealordningerne. Europa-Kommissionen (Kommissionen) har i perioden 2002-2013 givet Danmark underkendelser for ca. 1 mia. kr. på arealkontrollen, hvoraf 750 mio. kr. vedrører hektarstøttedommen. Underkendelserne er givet, fordi Kommissionen ved sine besøg i Danmark har konstateret mangler i arealkontrollen.

Formålet med undersøgelsen er at kortlægge og vurdere Fødevareministeriets arbejde med at minimere risikoen for underkendelser. Rigsrevisionen besvarer følgende spørgsmål i beretningen:

• Hvad er processen for og årsagerne til, at Kommissionen giver Danmark underkendelser på arealordningerne?
• Fungerer de danske kontroller, der skal understøtte udbetalingen af arealstøtte, hensigtsmæssigt, og medvirker kontrollerne til at sikre, at udbetalingen af arealstøtte sker på et korrekt grundlag?
• Har Fødevareministeriet iværksat tilfredsstillende initiativer, der kan medvirke til at mindske risikoen for underkendelser fra Kommissionen?

Rigsrevisionen har selv taget initiativ til undersøgelsen, der er en del af den årlige revision af EU-midler i Danmark.

Statsrevisorerne afgav beretningen og deres bemærkning til Folketinget 17. september 2014.
Emneord: EU