Beretning nr. 14/2011 om DSB's anskaffelse og færdiggørelse af IC4- og IC2-tog

Status: Afsluttet

Om Statsrevisorenes beretning

Beretningen handler om, hvordan DSB siden maj 2009 har arbejdet med at anskaffe og færdiggøre IC4- og IC2-tog.

DSB indgik i maj 2009 et forlig med togproducenten AnsaldoBreda efter årelange forsinkelser i togleverancen. DSB overtog opgaven med at færdiggøre IC4- og IC2-tog mod en økonomisk kompensation fra AnsaldoBreda. I 2010 indgik DSB Vedligehold som underleverandør til AnsaldoBreda desuden en kontrakt om at opgradere 14 såkaldte NT-togsæt.

Formålet med undersøgelsen har været at vurdere, om DSB som togkøber og togproducent og DSB Vedligehold som underleverandør har taget nødvendige tiltag, så DSB hurtigst muligt inden for de økonomiske rammer kan indsætte de færdige IC4- og IC2-tog i passagertrafikken, og om Transportministeriet som ejer af DSB har ført et tilfredsstillende overordnet tilsyn. Formålet er undersøgt ved at besvare følgende spørgsmål:

• Har DSB som togkøber og DSB Vedligehold som underleverandør taget hurtige og målrettede tiltag for at få togene leveret til den aftalte tid og i den aftalte kvalitet?
• Har DSB som togproducent planlagt og gennemført færdiggørelsen af togene, så DSB inden for de økonomiske rammer hurtigst muligt kan indsætte dem i passagertrafikken?
• Har Transportministeriet som ejer af DSB ført et tilfredsstillende overordnet tilsyn med, hvordan DSB anskaffer og færdiggør togene?

Rigsrevisionen har igangsat undersøgelsen på baggrund af en anmodning fra Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne afgav beretningen og deres bemærkning til Folketinget 20. juni 2012.

Beretning om DSB's anskaffelse og færdiggørelse af IC4- og IC2-tog

SR1411 (pdf-version)
Html-version