L 63 Forslag til lov om ændring af lov om frikommunenetværk og barnets lov.

(Forlængelse af udvalgte forsøgsmuligheder m.v. i frikommuneforsøg II og rettelse af fejl i regler om underretningspligten og satser m.v. i barnets lov).

Af: Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2023-24
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 03-11-2023
Betænkning afgivet 30-11-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 05-12-2023
Delt i:
Ministerområde:
Social-, Bolig- og Ældreministeriet
Resumé:
Lovforslaget skal sikre en forlængelse af udvalgte forsøgsmuligheder m.v. i Frikommuneforsøg II. Med lovforslaget foreslås anvendelsesperioden for udvalgte forsøgsmuligheder for kommunerne i frikommunenetværket om bedre styring af udgifterne på det specialiserede socialområde forlænget med et år. Formålet er, at kommunerne i frikommunenetværket kan fortsætte en række forsøg, som regeringen umiddelbart finder har et potentiale for at blive helt eller delvist udbredt, men hvor det i givet fald hensigtsmæssigt kan ske i forbindelse med eventuelle andre ændringer af lovgivningen på området.

Eventuel ny lovgivning kan imidlertid ikke nå at træde i kraft, inden hjemlerne udløber den 31. december i år. Formålet med at forlænge udvalgte forsøgshjemler er derfor at give kommunerne i frikommunenetværket mulighed for at fortsætte disse forsøg, mens den endelige opfølgning afklares.

Lovforslaget har desuden til formål at rette fejl i barnets lov, herunder i reglerne om underretningspligt for personer, der udøver offentlig tjeneste eller offentligt hverv, og i reglerne om hjælp og støtte til borgere med en hastigt fremadskridende sygdom og i reglerne om opkrævning af betaling for madservice m.v. Det foreslås, at de mangelfulde formuleringer rettes, og at disse ændringer træder i kraft den 1. januar 2024 samtidig med barnets lov.