L 38 Forslag til lov om ændring af lov om realkreditlån og realkreditobligationer, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love.

(Realkreditbelåning af havvindmøller, styrkelse af Finanstilsynets tilsynsbeføjelser og dækning af motoransvarsforsikringer hos Garantifonden for skadesforsikringsselskaber m.v.).

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 13-10-2023
Betænkning afgivet 09-11-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 16-11-2023
3. behandlet, vedtaget 21-11-2023
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Lovforslaget indeholder flere forskellige elementer.

Lovforslaget skal først og fremmest gøre det muligt at finansiere og pantsikre havvindmøller i Danmarks eksklusive økonomiske zone (EØZ) ved realkreditbelåning. Derudover gennemfører lovforslaget ændringer i den finansielle lovgivning, som skal bidrage til forbruger- og investorbeskyttelsen samt styrke og målrette tilsynet på det finansielle område.

Proportionaliteten ved strafbedømmelsen i visse mindre alvorlige sager om markedsmanipulation styrkes, så mindre alvorlige sager fremover straffes med bøde frem for fængselsstraf.

Lovforslaget har derudover til formål at skabe større gennemsigtighed om tilsynsprocessen for de virksomheder, som modtager påbud fra Finanstilsynet om at lade sig følge af sagkyndige.

Med forslaget implementeres et EU-direktiv om ansvarsforsikring for motorkøretøjer og kontrollen med forsikringspligtens overholdelse, der skal sikre, at forsikringstagere og skadelidte i Danmark opnår samme økonomiske beskyttelse som hidtil, når et forsikringsselskab træder i likvidation eller bliver erklæret konkurs.

Lovforslaget indeholder endelig en række præciseringer og justeringer af den gældende finansielle lovgivning.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 109 (S, V, SF, M, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT, NB og UFG), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.