L 140 Forslag til lov om ændring af lov om forberedende grunduddannelse, lov om institutioner for forberedende grunduddannelse, lov om kommunal indsats for unge under 25 år og forskellige andre love.

(Mere fleksible rammer til at tilrettelægge forberedende grunduddannelse, smidigere overgang til den forberedende grunduddannelse m.v.).

Af: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-03-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 05-04-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 07-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 14-05-2024
Ministerområde:
Børne- og Undervisningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter aftalen af 21. november 2023 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige om styrket forberedende grunduddannelse (fgu) som en hovedvej for de 43.000 unge uden uddannelse og beskæftigelse.

Aftalen har til formål at styrke fgu-institutionernes økonomi, at give dem mere fleksible rammer til at tilrettelægge uddannelsen, at gøre overgangen til fgu mere smidig og at forbedre mulighederne for elever på erhvervsgrunduddannelsen (egu).

Lovforslaget etablerer fleksible rammer for institutioner for forberedende grunduddannelses muligheder for at tilrettelægge undervisningen og udbuddet af undervisning på institutionens skoler og skaber mulighed for at skabe en smidigere overgang for unge, der skal påbegynde et forløb på den forberedende grunduddannelse igennem brobygning og tidligere målgruppevurdering.

Lovforslaget styrker endvidere uddannelsessporet erhvervsgrunduddannelse med bedre vilkår og muligheder for kombinationsforløb og udvidet mulighed for forlængelse af uddannelsen.

Der skabes endvidere bedre rammer på den forberedende grunduddannelse igennem økonomiske ændringer i forholdet mellem den statslige og kommunale finansiering og strukturelle ændringer af bl.a. elevernes erhvervstræningsmuligheder, elevernes frokostmåltid og udvidede krav til bestyrelserne.

Lovforslaget indeholder derudover en indarbejdelse af tekstanmærkning nr. 230 ad finanslovens § 20. Børne- og Undervisningsministeriet.

Loven skal træde i kraft den 1. august 2024.