L 130 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven. (Gennemførelse af aftale om initiativer vedrørende omgørelsesfristen i straffesager).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 13-03-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 02-04-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 21-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 23-05-2024
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Med lovforslaget forslås det at forlænge omgørelsesfristen i straffesager fra 2 til 4 måneder. Den foreslåede ændring er en reaktion på eksempler på sager vedrørende omgørelse af påtaleopgivelser, hvor fejl hos politiet eller anklagemyndigheden har ført til, at sagerne ikke kunne forfølges yderligere.

Lovforslaget udvider desuden anvendelsesområdet for retsplejelovens § 1018 h, således at forurettede i sager om seksuelle overgreb kan søge erstatning eller godtgørelse ved fejl relateret til omgørelsesfristen.

Lovforslaget indeholder desuden en forenklet proces for behandling af disse erstatningskrav, hvilket faciliterer en lettere adgang til retfærdighed for ofrene.

Initiativet ledsages af foranstaltninger for at reducere fejlrisikoen hos politi og anklagemyndighed fremadrettet.

Lovforslaget er en udmøntning af en politisk aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og SF, DD, LA, KF, EL, RV, DF og ALT om initiativer vedrørende omgørelsesfristen i straffesager.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2024.