Miljø- og Fødevareudvalget 2023-24
MOF Alm.del Bilag 338
Offentligt
2835987_0001.png
Invitation til nationalt topmøde:
Vejen frem for frugt og grønt i Danmark
Madens Folkemøde inviterer Miljø- og Fødevareudvalget til at deltage i et nationalt topmøde
om dansk frugt og grønt, som Folketinget bevilgede støtte til på finansloven for 2024.
Topmødet foregår
fredag den 31. maj 2024
i tidsrummet 10.30-17.00 på Engestofte Gods
ved Maribo på Lolland. Miljø- og Fødevareudvalget inviteres i særdeleshed til at deltage i
topmødets sidste programpunkt
et
Ӂbent
Udvalgsmøde” kl. 15-17. Vi vil derudover gerne
tænke udvalget ind i det resterende program, herunder debatter og samtaler der relaterer
sig til en grønnere dansk madkultur, i det omfang medlemmerne har tid og mulighed for det.
Invitationslisten til det nationale topmøde dækker fødevarebranchen bredt set
dvs. aktører
der lovgiver, dyrker, forarbejder, sælger, tilbereder, serverer, køber, spiser og forsker i mad.
Se det foreløbige program nedenfor og en beskrivelse af baggrunden for topmødet på næste
side.
Program
10:30 – 11:45: Planterigets tilstand
Fælles velkomst med en række oplæg om vilkårene og tilstanden af produktion, salg og
forbrug af frugt og grønt i Danmark. Tentativ vært: Frank Erichsen.
12:00 – 13:00: Frokost i Det Grønne
Frokost med en række indlagte oplæg særligt for Miljø- og Fødevareudvalget og andre
inviterede – dagsordenen er mulighederne for at dyrke og spise flere danske grøntsager.
12:00 – 15:00: Nationalt Topmøde på flere scener
Program bestående af debatter, vidensoplæg og workshops om vejen frem for frugt og grønt
i Danmark. Det vil involvere erhvervsliv, civilsamfund og vidensinstitutioner. Vi vil meget
gerne invitere Miljø- og Fødevareudvalgets medlemmer til deltagelse i disse.
15:00 – 17:00: ”Åbent Udvalgsmøde” – deputationer får foretræde for Miljø- og
Fødevareudvalget
Der udvælges en række deputationer blandt topmødets deltagere. De udvalgte
repræsentanter fra relevante virksomheder eller organisationer kan løfte problemstillinger om
en grønnere madkultur for udvalgets medlemmer til efterfølgende diskussion.
17:00 – 18:30: Rundtur på Madens Folkemøde
Udvalget inviteres på en rundvisning og et godt glas at runde dagen af på.
18:30: Folkemødemiddag
Udvalgets medlemmer er inviteret med ledsager. Madens Folkemøde tilbyder at arrangere
overnatning lokalt.
Side
1
af
2
MOF, Alm.del - 2023-24 - Bilag 338: Invitation til Nationalt Topmøde den 31. maj 2024, fra Madens Folkemøde
2835987_0002.png
Baggrund for et nationalt topmøde om frugt og grønt
Motivation
Vi skal spise mere grønt! Hvis vi skal spise sundere, skal vi spise flere grøntsager. Hvis vi skal
spise mere bæredygtigt, skal vi spise flere grøntsager. Alle ved det, men alligevel spiser 9 ud
af 10 danskere for lidt frugt og grønt. Og giver det overhovedet mening at tale om en grøn
omstilling af Danmark, hvis ikke vores mad bliver grønnere, og hvis ikke vi selv producerer
mere frugt og grønt?
Danmark har et fremragende klima, velegnede arealer, fagligt meget dygtige avlere og både
en kultur og historie for at dyrke og udvikle sorter indenfor frugt og grønt. Alligevel falder
arealet stille og roligt og har gjort det igennem de sidste mange år. Frilandsgrønt til
mennesker udgør i dag kun 0,34 % af det dyrkede areal i Danmark, og frugt- og bæravl til
danske forbrugere er ved at forsvinde helt. Det forandrer vores landskaber, naturen, mulden
og livet på landet.
Hvad gør vi? Skal vi overhovedet dyrke frugt og grønt i Danmark? Skal vi prøve at dyrke
mere? Og hvis ja, hvordan får vi danskerne til at spise grønnere og købe dansk frugt og
grønt?
Madens folkemøde vil samle beslutningstagere, virksomheder og aktører fra hele
samfundet, og vi håber meget, at der også vil være deltagelse fra Miljø- og Fødevareudvalget
på dagen. Det er klart, at vi udarbejdet et mere detaljeret program, men vi håber, at I har
lyst til at sætte kryds i kalenderen fredag den 31. maj fra 10.30-17.00.
”Åbent Udvalgsmøde”
Vi ønsker i forbindelse med topmødet
at afholde et Ӂbent
Udvalgsmøde”,
hvor
Miljø- og
Fødevareudvalget modtager en række deputationer udvalgt blandt topmødets deltagere.
Målet er, at deputationerne rejser centrale problemstillinger til diskussion med Miljø- og
Fødevareudvalgets medlemmer, samt at udvalget kan tage viden, input og synspunkter med
videre i deres arbejde. Formatet er lånt fra den Kulturudvalgets deltagelse på Kulturmødet
Mors. Vi håber meget, at Miljø- og Fødevareudvalget har lyst til at deltage.
Side
2
af
2