Aktstk. 99 Aktstykke om ESS

Af: Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Folketingsår: 2023-24
Status: Tiltrådt

Om aktstykket

Fremsat:
06-12-2023
Afgjort:
19-12-2023
Paragrafområde:
§ 15 Social- og Indenrigsministeriet
Afgørelse:
Tiltrådt af et flertal i Finansudvalget den 19-12-2023 (udvalget med undtagelse af Enhedslistens og Liberal Alliances medlemmer, der stemte imod aktstykket)
Påtegning
Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget konstaterer, at ministeren ønsker at udmønte 63,0 mio. kr. fra reserve til evaluering af det specialiserede socialområde til professionshøjskolerne. SF har længe arbejdet for at styrke uddannelse og opkvalificering på det specialiserede socialområde, hvilket der er akut behov for. SF konstaterer dog, at ministeren heller ikke her har indkaldt aftalekredsen bag evalueringen til drøftelser om udmøntning. SF har i forbindelse med aktstykket stillet spørgsmål om, hvorfor ministeren ikke har indkaldt partierne bag evalueringen af det specialiserede socialområde og opfordret ministeren til at indkalde partierne med henblik på drøftelse af fælles udmøntning af midlerne. SF finder det stærkt kritisabelt, at ministeren ikke har indkaldt til sådanne drøftelser og således reelt ikke har inddraget partierne bag evalueringen af det specialiserede socialområde forud for udmøntningen. SF ser samtidig kritisk på, at ministeren med aktstykke nr. 98 samtidig ønsker at omprioritere i alt 28,2 mio. kr. til Den Sociale Investeringsfond fra uforbrugte midler på § 15.26.21. Virksomme indsatser for udsatte børn og unge og deres familier og § 15.11.79.56. Reserve til evaluering af det specialiserede socialområde. Kritikken skal dertil ses i lyset af, at social- og boligministeren også har forelagt Finansudvalget aktstykke nr. 68, hvor ministeren ønsker at overføre 364,3 mio. kr. fra reserven til initiativer ifm. Aftale om Børnene Først til regeringsreserven til helt andre formål og uden forhandlinger med forligskredsen, trods der udestår politiske drøftelser om initiativer i marginen af Børnene Først. SF konstaterer i forlængelse af ovenstående, at der for så vidt angår uforbrugte midler er en væsentlig informationsulighed mellem minister og ministerium på den ene side og eventuelle aftalekredse og Folketingets ordførere på den anden. Folketinget har således markant ringere mulighed for at have overblik over, hvilke puljer og konti der har eller kan forventes at have et mindreforbrug og dermed markant ringere mulighed for indflydelse på brugen af midlerne. Dette er generelt problematisk og særligt problematisk i de tilfælde, hvor der er tale om større beløb afsat i forbindelse med en bestemt aftale eller forlig i en særlig kreds. SF er således stærkt kritisk overfor den manglende inddragelse, men kan støtte at midlerne udmøntes til professionshøjskolerne med henblik udvikling og gennemførsel af uddannelses- og efteruddannelsesaktiviteter af medarbejdere på tilbud på det specialiserede socialområde.

Enhedslistens medlem af udvalget bemærker, at EL finder det stærkt kritisabelt, at ministeren, trods henvendelser, ikke har fået indkaldt forligspartierne til drøftelse af udmøntningen af midlerne fra finansloven for 2022 til opfølgning på evalueringen af det specialiserede socialområde. Der har været rigeligt med tid til at drøfte brugen af midlerne, og det er utilfredsstillende, at vi derfor står i en situation, hvor vi her allersidst på året skal tage stilling til aktstykker om brug af uforbrugte midler, som vi selv har været med til at afsætte i finanslovsforhandlinger for 2022. EL mener ikke, at ministerens manglende handling og manglende drøftelser med forligspartierne bag finansloven for 22 skal gå ud over medarbejderne på tilbud på det specialiserede socialområde og deres muligheder for uddannelses- og efteruddannelsesaktiviteter.
Dokumentdato: 19-12-2023
Modtaget: 19-12-2023
Omdelt: 19-12-2023

Tiltrådt aktstykke

20231_aktstk_afgjort99.pdf