L 15 Forslag til lov om ændring af lov om godkendelse og syn af køretøjer.

(Gebyr og tilsyn med toldsyn, øgede beføjelser ved vejsidesyn m.v.).

Af: Transportminister Benny Engelbrecht (S)
Udvalg: Transportudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 02-10-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 10-10-2019
Betænkning afgivet 12-11-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 19-11-2019
3. behandlet, vedtaget 21-11-2019
Ministerområde:
Transport- og Boligministeriet
Resumé:
Formålet med forslaget er at gennemføre dele af den politiske aftale "Aftale om styrket regelefterlevelse på motorområdet" mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet af 2. april 2019. Et af indsatsområderne i aftalen er at sikre bedre toldsyn, som foretages af synsvirksomhederne i forbindelse med eksport af køretøjer. Det præciseres derfor i forslaget, at denne tilsynskompetence også gælder for toldsyn, ligesom der indføres gebyr for toldsyn til at finansiere tilsynsopgaven. Endvidere bemyndiges transportministeren til at indføre en tilladelsesordning til udførelse af toldsyn for synsvirksomhederne.

Formålet med forslaget er endvidere at give Færdselsstyrelsen hjemmel til at anvise tunge erhvervskøretøjer ind til vejsiden med henblik på gennemførelse af vejsidesyn. Dette som et led i opfyldelsen af EU-regler, hvor der skal gennemføres ca. 500 vejsidekontroller i Danmark.

Endelig styrkes Færdselsstyrelsens tilsyns- og kontrolbeføjelser i forbindelse med kontrolgennemgang af køretøjer, som netop er blevet synet i den synsvirksomhed, hvor styrelsen udfører sit tilsyn.

Loven træder i kraft den 1. januar 2020.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 103 (S, V, DF, RV, SF, EL, KF, ALT, NB og LA), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.