L 11 Forslag til lov om ændring af retsplejelov for Grønland.

(Gengivelse af forklaringer i kriminalsager, revision af reglerne om legemsundersøgelse, normering af Retten i Grønland m.v.).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Grønlandsudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 02-10-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 01-11-2019
Betænkning afgivet 04-12-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 10-12-2019
3. behandlet, vedtaget 12-12-2019
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget er med enkelte sproglige justeringer en genfremsættelse af forslag til lov om ændring af retsplejelov for Grønland (lovforslag nr. L 228, folketingsåret 2018-19, 1. samling), som blev fremsat for Folketinget den 24. april 2019, men som bortfaldt som følge af valgudskrivelsen.

Forslaget har for det første til formål at indføre en fleksibel ordning med adgang til lydoptagelse af forklaringer afgivet under retsmøder i kriminalsager og gengivelse heraf, når de tekniske forudsætninger er til stede.

For det andet indfører lovforslaget mere tidssvarende regler for at udtage dna-prøver fra sigtede personer med henblik på senere identifikation for at forbedre politiets efterforskningsmuligheder.

For det tredje skal lovforslaget sikre, at der kan udnævnes en yderligere dommer ved Retten i Grønland, så det i endnu højere grad er muligt at fokusere på kortere sagsbehandlingstider, ligesom Retten i Grønland vil kunne øge indsatsen for at kompetenceudvikle kredsdommere og kredsdommerkandidater. Derudover styrkes mulighederne for midlertidig beskikkelse af dommere ved Grønlands Landsret og Retten i Grønland.

Lovforslaget har endelig til formål at revidere sammensætningen af en række råd og nævn, bl.a. som følge af nedlæggelsen af KANUKOKA (De Grønlandske Kommuners Landsforening).

Lovforslaget indgår i regeringens arbejde for at give justitsområdet i Grønland en standard, som svarer til standarden i Danmark, med de særlige fravigelser, der kan begrundes i de grønlandske forhold.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 104 (S, V, DF, RV, SF, EL, KF, ALT, NB, LA og SP), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.