Skatteudvalget 2019-20
SAU Alm.del
Offentligt
2112056_0001.png
26. november 2019
J.nr. 2019 - 10417
Til Folketinget
Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 83 af 7. november 2019 (alm. del). Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Bødskov
/ Jeanette Rose Hansen
SAU, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 83: Spm. om grænsen for, hvornår en virksomhed kan opnå en reduktion i spiritusafgiften, ved fremstilling af over 10 hl ren alkohol om året m.v., til skatteministeren
2112056_0002.png
Spørgsmål
Ifølge spiritusafgiftsloven går grænsen for, hvornår en virksomhed kan opnå en reduktion
i spiritusafgiften, ved fremstilling af over 10 hl ren alkohol om året. Ministeren bedes op-
lyse, om opgørelsen af fremstilling, inden for rammerne af dansk lovgivning og EU lov-
givningen, kan opgøres ud fra destilleriets færdigproducerede varer, eller om fremstilling
skal forstås som destillationstidspunktet.
Svar
Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Skattestyrelsen. Skatte-
styrelsen har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:
”Skattestyrelsen antager, at der med ”færdigproducerede varer” menes spiritus, der er tap-
pet på flaske.
Spiritusafgiftsloven giver små destillerier mulighed for at få en afgiftslettelse
den så-
kaldte moderationsordning
således at destillerier, der højst har fremstillet 10 hektoliter
spiritus (100 pct. ætanolstyrke) i det foregående kalenderår, har mulighed for at få en af-
giftslettelse på 7.500 kr. pr. hektoliter i det aktuelle kalenderår. Et destilleri kan dog ikke
opnå afgiftslettelse for mere end 10 hektoliter i det aktuelle kalenderår. Har destilleriet
fremstillet mere end 10 hektoliter spiritus (100 pct. ætanolstyrke) i det foregående kalen-
derår, har destilleriet ikke mulighed for at få en afgiftslettelse i det aktuelle kalenderår.
Et destilleri skal være autoriseret af Skattestyrelsen og må have ubeskattede varer liggende
på et af Skattestyrelsen godkendt lager. Destilleriet betaler afgift af den mængde spiritus,
der overgår til forbrug, hvilket typisk vil være den udleverede mængde af spiritus i den ak-
tuelle afgiftsperiode.
Rådets direktiv 92/83/EØF af den 19. oktober 1992 om harmonisering af punktafgifts-
strukturen for alkohol og alkoholholdige drikkevarer regulerer blandt andet, at medlems-
staternes moderationsordning for spiritus ikke må anvendes på virksomheder, der frem-
stiller over 10 hektoliter ren alkohol om året, men præciserer ikke nærmere, hvad der skal
forstås ved ”fremstiller”. Ved indførslen af moderationsordningen i spiritusafgiftslovens §
2 er der taget udgangspunkt i direktivets ordlyd.
Det er Skattestyrelsens opfattelse, at der ved opgørelsen af den fremstillede mængde, skal
tages udgangspunkt i den spiritus, der forefindes efter endt destillation. Det skyldes, at
der ved destillationen ”fremstilles” et spiritusafgiftspligtigt
produkt.
Skattestyrelsen vurderer endvidere, at det vil være uhensigtsmæssigt at ændre den nuvæ-
rende fortolkning fra (slutningen på) destillationstidspunktet til aftapningstidspunktet.
Aftapningstidspunktet vil medføre en mulighed for, at der kan ske salg af afgiftspligtige
varer, uden at disse indgår i beregningen af virksomhedens mulighed for at få afgiftslet-
telse. Hvis et destilleri fx lægger 50 liter spiritus til lagring på et fad og udleverer fadet til
en privatperson, vil destilleriet skulle betale afgift af fadets indhold af spiritus, men den vil
Side 2 af 3
SAU, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 83: Spm. om grænsen for, hvornår en virksomhed kan opnå en reduktion i spiritusafgiften, ved fremstilling af over 10 hl ren alkohol om året m.v., til skatteministeren
2112056_0003.png
ikke indgå i opgørelsen af, hvor meget destilleriet har fremstillet, da varen ikke er ”fær-
dig”.
Derudover vil det medføre en forskelsbehandling af de spiritusafgiftspligtige varer, der
kan forbruges umiddelbart efter destillation, fx gin og snaps, og de spiritusafgiftspligtige
varer, der lagres i et antal år, fx whisky. Det skyldes, at producenterne af førstnævnte ikke
har mulighed for at styre hvilket år, der skal være deres varers fremstillingsår.”
Side 3 af 3