Skatteudvalget 2019-20
SAU Alm.del
Offentligt
2191317_0001.png
15. maj 2020
J.nr. 2020 - 4245
Til Folketinget
Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 379 af 23. april 2020 (alm. del). Spørgsmålet er stil-
let efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Bødskov
/ Kristina Astrup Blomquist
SAU, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 379: Spm. om at hæve virksomheders momsfradrag for restaurationsudgifter, til skatteministeren
2191317_0002.png
Spørgsmål
Hvad vil konsekvensen være af at hæve virksomheders momsfradrag for restaurationsud-
gifter til henholdsvis 50 pct., 75 pct. og 100 pct. alene for år 2020?
Svar
Efter gældende regler har momspligtige virksomheder ret til at fradrage 25 pct. af mom-
sen på restaurationsbesøg. Det begrænsede fradrag er bl.a. begrundet med, at erhvervs-
mæssige restaurationsbesøg indeholder et element af privat forbrug.
Hovedreglen i EU’s
fælles momsregler er dog fuldt fradrag for restaurationsbesøg, der er
af erhvervsmæssig karakter. Danmark har i forhold til disse fælles momsregler en såkaldt
”stand still” vedrørende restaurationsmoms, hvilket betyder, at Danmark kan bibeholde
regler, fra før de fælles momsregler trådte i kraft. En stand still indebærer, at et medlems-
land kun kan bevæge sig hen mod de fælles regler, hvilket betyder, at hvis Danmark øger
momsfradraget for restaurationsmoms, vil det ikke være muligt senere at nedsætte fradra-
get igen. En forhøjelse af momsfradraget kan således ikke gennemføres alene i 2020.
Det skønnes, at en permanent forøgelse af momspligtige virksomheders fradragsret for
moms på restaurationsydelser fra 25 pct. til 50 pct. medfører et varigt mindreprovenu ef-
ter tilbageløb og adfærd på ca. 1,2 mia. kr. Ved 100 pct. fradrag skønnes det varige min-
dreprovenu efter tilbageløb og adfærd at udgøre ca. 3,4 mia. kr. Det er forudsat, at initiati-
vet kan træde i kraft fra 1. juli 2020. Et evt. ikrafttrædelsestidspunkt vil skulle konsolide-
res, idet det bemærkes, at initiativet vil forudsætte vedtagelse af lovgivning og evt. tilpas-
ninger hos Skatteforvaltningen.
Tabel 1. Mindreprovenu efter tilbageløb og adfærd ved en forøgelse af momsfradrag for restaurati-
onsydelser
Mia. kr. (2020-niveau)
Momsfradrag 50 pct.
Momsfradrag 75 pct.
Momsfradrag 100 pct.
2020
0,6
1,2
1,8
2021
1,2
2,4
3,5
Varigt
1,2
2,3
3,4
Anm.: Der er forudsat et tilbageløb på 7,5 pct. ved nedvæltning i løn for så vidt angår. danske virksomheders forbrug af restaurationsydelser.
Ved opgørelse af adfærdsvirkningen er der forudsat en selvfinansieringsgrad på 4 pct. vedrørende ændret arbejdsudbud, svarende til virkningen
af en ændring i AM-bidraget, og der er der indregnet en negativ adfærdsvirkning i form af tab af indkomstskat ved omdannelse af lønindkomst til
erhvervsmæssigt indkøb af restaurationsydelser med karakter af privatforbrug.
Restaurationsydelser indkøbt som led i erhvervsmæssig virksomhed kan indeholde et ele-
ment af privatforbrug. En forhøjelse af momsfradraget for restaurationsydelser vil styrke
incitamentet til fx at erstatte beskattet lønindkomst med formelt erhvervsmæssigt ind-
købte restaurationsydelser.
En forhøjelse af momsfradraget medfører et prisfald på erhvervsmæssigt brug af restaura-
tionsydelser i Danmark. Prisfaldet medfører et øget forbrug og en øget eksport af restau-
rationsydelser mv. En eventuel stigning i aktivitet og beskæftigelse i restaurationsbran-
Side 2 af 3
SAU, Alm.del - 2019-20 - Endeligt svar på spørgsmål 379: Spm. om at hæve virksomheders momsfradrag for restaurationsudgifter, til skatteministeren
2191317_0003.png
chen og tilstødende brancher sker imidlertid på lidt længere sigt på bekostning af beskæf-
tigelse i andre brancher. Hertil kommer, at man med forslaget også sænker prisen på re-
staurationsbesøg for udlændinge, der alligevel ville have foretaget erhvervsmæssige køb af
restaurationsydelser.
Side 3 af 3