Skatteudvalget 2018-19 (2. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
2078481_0001.png
23. september 2019
J.nr. 2019 -
Til Folketinget
Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 62 af 5. september 2019 (alm. del). Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Carl Valentin (SF).
Morten Bødskov
/ Kristina Astrup Blomquist
SAU, Alm.del - 2018-19 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 62: Spm. om ministeren er enig i, at provenutabet ved at afgiftsfritage plantebaserede kakaodrik fra chokoladeafgiften vil være minimalt, da afgiften er så høj, at salget af plantebaseret kakaodrik – og dermed provenuet – er minimalt, til skatteministeren
2078481_0002.png
Spørgsmål
Er ministeren enig i, at provenutabet ved at afgiftsfritage plantebaserede kakaodrik fra
chokoladeafgiften vil være minimalt, da afgiften er så høj, at salget af plantebaserede ka-
kaodrik
og dermed provenuet
er minimalt? I forlængelse heraf bedes ministeren rede-
gøre for de provenumæssige konsekvenser ved at afgiftsfritage plantebaserede kakao-
drikke fra chokoladeafgiften.
Svar
Det bemærkes indledningsvist, at en afgiftsfritagelse af plantebaserede kakaodrikke fra
chokoladeafgiften kan rejse EU-retlige spørgsmål, som i givet fald vil skulle vurderes nær-
mere, jf. svar på SAU alm. del spørgsmål 60 af 5. september 2019.
Indtægterne fra chokoladeafgiften er ikke opdelt på produkttyper, og det er således ikke
muligt at udsøge de indtægter, der kan henføres til plantebaserede kakaodrikke.
Danmarks Statistik har opgjort den samlede detailomsætning af plantebaserede drikke til
ca. 8 mio. kg i 2018. Opgørelsen er ikke opdelt på produkttyper indeholdende fx kakao,
som dog umiddelbart vurderes at udgøre en mindre andel.
Chokoladeafgiften for varer, hvor indholdet af tilsat sukker højst udgør 0,5 g pr. 100 g, er
22,08 kr. pr. kg, mens afgiften for varer, hvor indholdet af tilsat sukker overstiger 0,5 g pr.
100 g, er 25,97 kr. pr. kg.
En afgiftsfritagelse af plantebaserede kakaodrikke fra chokoladeafgiften skønnes på den
baggrund at have begrænsede provenumæssige konsekvenser.
Side 2 af 2