Skatteudvalget 2018-19 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
2054966_0001.png
6. maj 2019
J.nr. 2019 - 3902
Til Folketinget
Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 401 af 9. april 2019 (alm. del). Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Andreas Steenberg (RV).
Karsten Lauritzen
/ Kristina Astrup Blomquist
SAU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 401: Spm. om, hvad provenuvirkningen vil være ved at hæve eller sænke afgiften på henholdsvis chokolade- og sukkervarer, øl, vin og spiritus med henholdsvis 10, 25, 50 eller 100 pct., til skatteministeren
2054966_0002.png
Spørgsmål
Ministeren bedes oplyse, hvad provenuvirkningen vil være ved at hæve eller sænke afgif-
ten på henholdsvis chokolade- og sukkervarer, øl, vin og spiritus med henholdsvis 10, 25,
50 eller 100 pct. Virkningen ønskes opgjort ved umiddelbart provenu, provenu efter tilba-
geløb, provenu efter tilbageløb og adfærd og i varig virkning.
Svar
Der er skønnet over de varige provenumæssige konsekvenser ved at forhøje eller ned-
sætte afgiftssatsen på en række nydelsesmidler,
jf. tabel 1.
Tabel 1. Skønnede provenukonsekvenser ved ændringer i afgifterne
2019-niveau
Varig
virkning,
mio. kr.
Forhøjelser
Provenu
efter
tilbageløb
Provenu
efter
tilbageløb
og adfærd
Nedsættelser
Provenu
Umiddelbart
efter
provenu tilbageløb
Provenu
efter
tilbageløb
og adfærd
Umiddelbart
provenu
Chokolade- og sukkervarer
1
10 pct.
25 pct.
50 pct.
100 pct.
Øl
2
10 pct.
25 pct.
50 pct.
100 pct.
Vin
3
10 pct.
25 pct.
50 pct.
100 pct.
Spiritus
4
10 pct.
25 pct.
50 pct.
100 pct.
100
275
550
1.100
100
275
550
1.100
25
25
-25
-375
-100
-275
-550
-1.100
-100
-275
-550
-1.100
-50
-125
-350
-1.050
150
400
775
1.550
150
375
775
1.550
100
225
425
700
-150
-400
-775
-1.550
-150
-375
-775
-1.550
-100
-275
-600
-1.350
75
200
400
775
75
200
375
775
50
150
250
450
-75
-200
-400
-775
-75
-200
-375
-775
-50
-150
-325
-725
200
525
1.050
2.100
200
525
1.050
2.075
150
375
675
1.150
-200
-525
-1.050
-2.100
-200
-525
-1.050
-2.075
-175
-425
-900
-2.000
Anm.: Der er afrundet til nærmeste 25 mio. kr. Det er lagt til grund, at ændringerne får virkning fra den 1. januar 2020. Be-
regningerne er baseret på opdateret datagrundlag for bl,a. grænsehandel for 2018. Tilbageløbsfaktoren udgør 21 pct. Det
er beregningsteknisk forudsat, at afgiftssatserne indekseres efter 2025. Det bemærkes, at der desuden er indregnet ændret
forbrugs- og grænsehandelsadfærd ifm. vurderingen af den afledte arbejdsudbudseffekt. 1) Arbejdsudbudseffekten forud-
sættes til 0 pct. Afgiften på chokolade- og sukkervarer er opdelt i to satser, som afhænger af sukkerindholdet. For choko-
lade- og sukkervarer, hvis indhold af tilsat sukker er over 0,5 g pr. 100 g, udgør afgiften 25,97 kr. pr. 100 g. For chokolade-
og sukkervarer, hvis indhold af tilsat sukker er under 0,5 g pr. 100 g, udgør afgiften 22,08 kr. pr. 100 g. Dækningsafgiften
indgår i de provenumæssige beregninger for den del af dækningsafgiften, der vedrører chokolade- og sukkervarer. Det er
antaget, at dækningsafgiftens selvfinansieringsgrad er den samme som for afgiften på chokolade- og sukkervarer. 2) Ar-
bejdsudbudseffekten forudsættes til 1 pct. Afgiften på øl udgør 48,74 kr. pr. liter ren alkohol. 3) Arbejdsudbudseffekten for-
udsættes til 7 pct. Vinafgiften er opdelt i tre satser, som afhænger af alkoholindhold. Beregningerne er lavet på baggrund af
ændringer i satsen for bordvin (6-15 pct. alkohol), som udgør 11,26 kr. pr. liter. For hedvin (15-22 pct. alkohol) og øvrig vin
(1,2-6 pct. alkohol) udgør afgiften hhv. 15,08 kr. og 5,18 kr. pr. liter. 4) Arbejdsudbudseffekten forudsættes til -2 pct. Afgiften
på spiritus udgør 150,00 kr. pr. liter ren alkohol.
Side 2 af 4
SAU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 401: Spm. om, hvad provenuvirkningen vil være ved at hæve eller sænke afgiften på henholdsvis chokolade- og sukkervarer, øl, vin og spiritus med henholdsvis 10, 25, 50 eller 100 pct., til skatteministeren
2054966_0003.png
EU-retlige overvejelser
Afgiften på chokolade- og sukkervarer udgør 25,97 kr. pr. kg. for sukkerholdige varer og
22,08 kr. pr. kg. for sukkerfri varer. Sidstnævnte udgør en meget begrænset del af afgifts-
grundlaget. Chokolade- og sukkerafgiften er en ren national afgift.
Afgiften på øl udgør 48,74 kr. pr. liter ren alkohol (svarende til 2,2 kr. pr. liter alm. pils-
nerøl), mens afgiften på vin (med 6-15 pct. alkohol) udgør 11,26 kr. pr. liter. Begge afgif-
ter er EU-harmoniserede. Det betyder blandt andet, at der er fastsat minimumsafgifter,
som for øl ikke må være lavere end ca. 13,96 kr. pr. liter ren alkohol. Minimumsafgiftssat-
sen på vin er nul.
1
Uanset at EU's alkoholstrukturdirektiv giver medlemslandene mulighed
for at indføre en nulsats på vin, skal medlemslandene imidlertid overholde EU-retten, og
en isoleret afskaffelse af vinafgiften kan rejse EU-retlige spørgsmål.
Det bemærkes desuden, at der er en grænse for, hvor stort spændet mellem øl- og vinaf-
gifterne kan være, idet det i henhold til EU-traktaten ikke er tilladt at diskriminere uden-
landsk producerede varer til fordel for indenlandsk producerede varer. I dag er vinafgif-
ten ca. 71 pct. højere end ølafgiften (beregnet ved vin med 13,5 pct. alkohol).
Afgiften på spiritus udgør 150,00 kr. pr liter ren alkohol. Den er ligeledes EU-harmonise-
ret, og der er fastsat en minimumsafgiftssats. Det indebærer, at den danske afgift på spiri-
tus ikke må være lavere end ca. 74,50 kr. pr. liter ren alkohol.
Der vil således være nogle af de konkrete ændringer i afgifterne på øl, vin og spiritus, der
spørges til, samt nogle kombinationer af ændringer i afgifter på øl og vin, som i praksis
ikke vurderes at være mulige i henhold til EU-retten.
Grænsehandel og samfundsøkonomi
De danske punktafgifter har betydning for omfanget af grænsehandlen med de omfattede
varer. Hvis de danske afgifter og dermed priser er væsentlig højere end i vores nabolande,
kan det være en årsag til grænsehandel. Grænsehandlen med ovennævnte varer udgør ca.
2/3 af danskernes samlede grænsehandel med nydelsesmidler. Større ændringer af afgif-
terne skønnes derfor også at have væsentlige konsekvenser for grænsehandlen. Fx skøn-
nes meget store forhøjelser af spiritusafgiften med 50-100 pct. at indebære et mindrepro-
venu efter tilbageløb og adfærd, fordi de negative afledte effekter på grænsehandel og for-
brug overstiger de umiddelbare merprovenu ved forhøjelsen.
I nogle tilfælde kan punktafgifterne være højere, end hvad der er samfundsøkonomisk
velbegrundet, selvom man tager højde for eventuelle positive eksterne helbredseffekter.
Med forbehold for de udfordringer, der er forbundet med at opgøre de samfundsøkono-
miske effekter ved afgiftsændringer, vurderes en nedsættelse af afgifterne på spiritus samt
chokolade- og sukkervarer at være forbundet med en samfundsøkonomisk gevinst, mens
1
Da der er en højere minimumsafgift på mellemklasseprodukter (portvin, sherry og lignende), vil den høje vinafgiftssats i
praksis ikke kunne reduceres til mindre end ca. 3,35 kr. pr. liter. Mellemklasseprodukter udgør dog en meget begrænset del
af det samlede grundlag for vinafgiften.
Side 3 af 4
SAU, Alm.del - 2018-19 (1. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 401: Spm. om, hvad provenuvirkningen vil være ved at hæve eller sænke afgiften på henholdsvis chokolade- og sukkervarer, øl, vin og spiritus med henholdsvis 10, 25, 50 eller 100 pct., til skatteministeren
2054966_0004.png
de aktuelle satser på øl og vin vurderes at være nogenlunde balancerede, således at væ-
sentlige ændringer af afgifterne skønnes at være forbundet med et samfundsøkonomisk
tab,
jf. Skatteøkonomiske Redegørelse 2018.
Det bemærkes, at der er betydelig usikkerhed forbundet med opgørelse af konsekven-
serne af især større afgiftsændringer.
Og for god ordens skyld vil jeg afslutningsvis nævne, at det ikke er regeringens politik at
øge afgifterne, idet regeringen generelt arbejder for at lempe skatter og afgifter, og afgifts-
forhøjelser strider imod regeringens skattestop.
Side 4 af 4