Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
S 554
Offentligt
1860908_0001.png
Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg
1240 København K
Den 26. februar 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 554 stillet den 19. februar 2019 af
Simon Kollerup (S).
Spørgsmål nr. S 554
”Mener ministeren, at deltagelse i »hygiejnekursus for personer, der erhvervsmæssigt håndterer
levende svin« i sig selv er tilstrækkeligt for at opnå viden og kompetencer til at håndtere
smittefaren fra MRSA, når nu arbejdsgruppen anbefalede et 8-timers kursus med krav om fysisk
tilstedeværelse?”
Svar
Som nævnt i svaret på spørgsmål S 553, mener jeg, at det er vigtigt at forebygge, at husdyr-MRSA
spredes fra svinebesætningerne og andre steder, hvor der håndteres levende svin til det
omgivende samfund, og at medarbejderne derfor bliver informeret om hvilke risici, der er
forbundet med husdyr-MRSA, og hvordan man kan mindske risikoen for at sprede smitten.
Det er væsentligt at bemærke, at kurset er en del af flere initiativer i MRSA-handlingsplanen om
hygiejne og reduktion af smittespredning og dermed ikke forventes alene at kunne reducere
spredning af husdyr- MRSA. Kurset er således et led i en samlet indsats mod husdyr-MRSA i
MRSA-handlingsplanen. Tidligere er der desuden i 2014 indført krav om en zoonotisk
smittebeskyttelsesplan med henblik på minimering af risikoen for spredning af husdyr-MRSA.
Fremadrettet indføres der desuden med Veterinærforlig III flere tiltag om hygiejne og
smittebeskyttelse.
Beslutningen om, at kurset ikke ville blive udbudt som et AMU-kursus blev ordførerne i kredsen
bag Handlingsplan for husdyr-MRSA og kredsen bag Fødevare- og Landbrugspakken orienteret
om i efteråret 2016.
Kurset er etableret som et e-learningkursus for at give større fleksibilitet. Kursisterne kan tilgå
kurserne alle steder med en internetforbindelse. Et e-learningskursus giver mulighed for, at flere
personer kan tage kurset på samme tid, set i forhold til et kursus med fysisk tilstedeværelse.
Kursusformen e-learning giver mulighed for videreudvikling i takt med nyopstået viden og behov.
Det fremgår af betænkning til lovforslag L159 om ændring af lov om hold af dyr, som indførte
bemyndigelse til at fastsætte regler om hygiejnekurset, at Miljø- og Fødevareministeriet vil
evaluere hygiejnekurset ved udgangen af 2018, samtidig med, at de øvrige initiativer i
handlingsplanen evalueres. Det fremgår af betænkningen, at ”I denne evaluering af
hygiejnekurset kan det bl.a. tages op, hvorvidt kursusformen bør suppleres med
tilstedeværelseskursus. Kursusformen e-learning er fleksibel og giver derved mulighed
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
S 554 - 2017-18 - Endeligt svar på S 554: Mener ministeren, at deltagelse i »hygiejnekursus for personer, der erhvervsmæssigt håndterer levende svin« i sig selv er tilstrækkeligt for at opnå viden og kompetencer til at håndtere smittefaren fra MRSA, når nu arbejdsgruppen anbefalede et 8-timers kursus med krav om fysisk tilstedeværelse?
for videreudvikling i takt med nyopstået viden og behov, herunder ved supplerende
kursusmoduler.”
Esben Lunde Larsen
/
Mette Hulstrøm
2