L 198 Forslag til lov om ændring af lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild.

(Udvidelse af vindmølletestcentrene ved Høvsøre og Østerild).

Af: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 21-03-2018
1. behandlet / henvist til udvalg 05-04-2018
Betænkning afgivet 17-05-2018
2. behandlet/direkte til 3. behandling 24-05-2018
3. behandlet, vedtaget 29-05-2018
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Lovforslaget fastlægger de planlægningsmæssige rammer m.v. for udvidelsen af de to eksisterende nationale testcentre for store vindmøller.

Med lovforslaget bliver de to nationale testcentre for prototypevindmøller omfattet af lov om et testcenter for store vindmøller ved Østerild. Lovforslaget åbner mulighed for, at hver af de to testcentre kan udvides med to nye testpladser til prototypevindmøller til i alt 16 testpladser. Desuden åbnes mulighed for, at der på flere pladser kan opstilles prototypevindmøller på op til 330 meters totalhøjde i Østerild og op til 200 meters totalhøjde i Høvsøre.

Ifølge lovforslaget er erhvervsministeren ansvarlig for, at der gennemføres nødvendige afværgeforanstaltninger og kompenserende foranstaltninger og for rydning af skov og etablering af erstatningsskov som følge af udvidelserne af de to testcentre. Desuden giver lovforslaget erhvervsministeren bemyndigelse til at ekspropriere fast ejendom, produktionsvindmøller og jord eller rettigheder herover.

Lovforslaget bygger på den politiske aftale af 15. marts 2017 om etablering af yderligere testpladser til prototypevindmøller ved Østerild og Høvsøre mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti, som siden hen er blevet tiltrådt af Radikale Venstre.

Loven skal træde i kraft den 1. juli 2018.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 105 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.