L 95 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Forlængelse af perioden for økonomisk sikkerhed i ægtefællesammenføringssager og ophævelse af den særlige, lette adgang til domstolsprøvelse i sager om familiesammenføring med børn).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2017-18
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 15-11-2017
1. behandlet / henvist til udvalg 30-11-2017
Betænkning afgivet 30-01-2018
2. behandlet/direkte til 3. behandling 06-02-2018
Delt i:
Ministerområde:
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Resumé:
Lovforslaget ændrer reglerne for garantistillelse i ægtefællesammenføringssager. Hidtil har reglerne betydet, at der skal stilles økonomisk sikkerhed i en periode på 5 år. Perioden skal forlænges, så længe ansøgeren ikke har opnået tidsubegrænset ophold eller et nyt opholdsgrundlag. Den nye ordning øger garantistillelsesperioden til 10 år, hvilket er 2 år længere end den tidsmæssige betingelse for at opnå tidsubegrænset ophold. Perioden afgrænses imidlertid til de 10 år og skal således ikke forlænges, selv om der ikke er opnået et andet opholdsgrundlag.

Lovforslaget ophæver desuden den særlig lette adgang til at få prøvet afgørelser om nægtelse, bortfald og inddragelse af opholdstilladelser i børnefamiliesammenføringssager. Hidtil har ansøgeren haft mulighed for at kræve afgørelserne prøvet ved domstolene. Forslaget fjerner den direkte adgang. Afgørelsen vil stadig kunne prøves efter den almindelige adgang til domstolsprøvelse.