L 113 Forslag til lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v.

(Kapacitetsloft).

Af: Undervisningsminister Merete Riisager (LA)
Udvalg: Undervisningsudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 30-11-2017
1. behandlet / henvist til udvalg 08-12-2017
Betænkning afgivet 16-01-2018
2. behandlet/direkte til 3. behandling 23-01-2018
3. behandlet, vedtaget 25-01-2018
Ministerområde:
Undervisningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget er en udmøntning af aftalen mellem regeringen (Venstre), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om styrkede gymnasiale uddannelser af 3. juni 2016.

Heraf fremgår det bl.a., at undervisningsministeren i forlængelse af aftalen skal fastlægge nye principper for elevfordelingen ved optagelse på de gymnasiale uddannelser. Med lovforslaget udgår den tidsmæssige begrænsning for fastsættelse af et kapacitetsloft, og der etableres hjemmel til, at ministeren kan fastsætte et kapacitetsloft, hvilket i særlige tilfælde kan ske uden at afvente indstilling fra regionsråd og en udtalelse fra den berørte institution.

Endvidere vil et kapacitetsloft kunne fastsættes med henblik på et tilstrækkeligt og varieret uddannelsesudbud til alle unge overalt i landet.

Formålet er at styrke undervisningsministerens muligheder for at sikre, at der er gymnasier i hele landet, så alle unge uanset deres bopæl har adgang til et tilstrækkeligt og varieret uddannelsesudbud overalt i landet.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. februar 2018.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 96 (S, DF, V, EL, LA, RV, SF og KF), imod stemte 6 (ALT), hverken for eller imod stemte 0.