B 64 Forslag til folketingsbeslutning om et midlertidigt stop for studielån til udenlandske studerende.

Udvalg: Europaudvalget
Samling: 2017-18
Status: Forkastet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 19-01-2018
1. behandlet/henvist til udvalg 23-02-2018
Betænkning afgivet 13-04-2018
2. behandlet/forkastet 17-05-2018
Ministerområde:
Uddannelses- og Forskningsministeriet
Resumé:
Med beslutningsforslaget indføres et midlertidigt stop for tildeling af studielån til EU-/EØS-borgere og tredjelandsborgere. Genoptagelse af tildeling af studielån til disse studerende bør først ske, når den danske stat kan inddrive misligholdt studiegæld nemt og omkostningseffektivt i andre EU-/EØS-medlemslande.

Som baggrund for forslaget anfører forslagsstillerne, at studielån, der aldrig bliver tilbagebetalt af udenlandske studerende, er et voksende problem, især på grund af et hul i EU-lovgivningen. Forslagsstillerne er af den opfattelse, at når den danske stat har pligt til at udbetale studielån til udenlandske studerende, så bør den danske stat også sikres nem og omkostningseffektiv adgang til at inddrive gælden.

En løsning bør derfor findes på EU-niveau eller i form af bilaterale aftaler mellem Danmark og hjemlandene om gældsinddrivelse af forfalden studiegæld.
Afstemning:
Forslaget blev forkastet. For stemte 21 (DF), imod stemte 79 (S, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), hverken for eller imod stemte 0.