B 116 Forslag til folketingsbeslutning om implementering af forureneren betaler-princippet for drikkevandsressourcer, der forringes eller ødelægges af sprøjtegifte, via en kollektiv brancheordning.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2017-18
Status: Bortfaldet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 23-03-2018
1. behandlet/henvist til udvalg 22-05-2018
Ministerområde:
Miljø- og Fødevareministeriet
Resumé:
Med beslutningsforslaget pålægges regeringen at sikre, at der etableres en kollektiv ansvarsordning bestående af aktørerne i det danske landbrug, som benytter sprøjtegifte. Målet er, at aktørerne skal dække udgifterne til nye eller ændrede vandboringer til drikkevand, hvis vandboringerne er blevet forringet eller helt ubrugeliggjort af sprøjtegifte eller nedbrydningsprodukter heraf. Nye boringer til drikkevand skal i dag betales af vandværkerne selv – altså forbrugerne – hvilket efter forslagsstillernes opfattelse strider mod princippet om, at forureneren skal betale.

Med forslaget flyttes byrden til den branche, som har forårsaget og forårsager forureningen, nemlig det konventionelle landbrug, og også gerne til andre aktører, der har andel i anvendelsen af sprøjtegifte, f.eks. importører. Ordningen skal gøre aktørerne kollektivt økonomisk ansvarlige for at dække disse udgifter til vandværker og enkeltboringsejere.