Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
B 30 Bilag 1
Offentligt
1836673_0001.png
FAKTA om plantebaseret valgmulighed i de offentlige køkkener
Det gavner samfundsøkonomien at give mulighed for at vælge plantebaseret kost
Det er veldokumenteret, at mere plantebaseret kost reducerer forekomsten af bl.a. hjerte-kar-
sygdomme, kræft og diabetes, som alle er en stor økonomisk belastning for
sundhedsvæsenet.
Desuden vil det hjælpe Danmark med at leve op til vedtagne klimamål.
Verden kan spare 700 milliarder US dollars om året i sundhedsudgifter (direkte og indirekte,
inklusive tabte arbejdsdage), hvis kosten følger WHOs anbefalinger
(Kilde:
Oxford University 2016)
Norges sundhedsvæsen kan spare 12 milliarder NOK om året, hvis kostrådene følges
+ 6 milliarder NOK (værdien af tabt produktion pga sygdom)
+ 136 milliarder NOK (anslået værdi af flere og bedre leveår)
(Kilde:
Helsedirektoratet Norge 2016)
Danskerne ønsker det
44 % af danskerne støtter, at der skal være en helt plantebaseret valgmulighed i alle
offentlige køkkener (Coop Analyse 2017). Kun 26 % er imod.
56 % af danskerne ønsker at spise mindre kød (Coop Analyse 2017).
Knap en halv million danskere lever overvejende eller helt vegetarisk (Coop Analyse 2017).
Klart flertal af baglandet i partierne i Folketinget støtter det
Over 1.200 kommunal- og regionsvalgskandidater (ud af 1.400 som deltog i undersøgelsen)
tilkendegav forud for valget, at der skal tilbydes en helt plantebaseret valgmulighed i de
offentlige køkkener.
89 % af partiernes bagland støtter det på sygehuse, 84 % på plejehjem og ifm
madudbringning til ældre, 82 % på kommunale arbejdspladser, 80 % i skoler og 79 % i
daginstitutioner.
Der er et massivt flertal for i alle partier.
Markedet er der
men udbuddet i Danmark følger ikke med efterspørgslen
Stor vækst i plantebaserede fødevarer globalt set
skal Danmark med, til gavn for vækst og
arbejdspladser, så er det nu
DVF henvendte sig til Coop for 3 �½ år siden og foreslog dem at få en vegetarisk vision; de
lyttede og satte varer på hylderne, og det smittede de øvrige supermarkeder, så det i dag ses
som et vigtigt vækstmarked for hele detailhandlen, som der er konkurrence om
I det offentlige er der ikke et frit valg, men i høj grad en monopol-tilstand
Frihed og velfærd
Friheden til at kunne leve efter sin overbevisning
Tryghed for syge, ældre og familier
Ca. 100.000 borgere lever vegetarisk
yderligere ca. 372.000 borgere overvejende
vegetarisk
’Ja, vi har vegetarmad...’ Men mange
institutioner tilbereder ikke et ernæringsrigtigt måltid;
og kommunerne kan ikke dokumentere, at de gør det
Kun 21 % af kommunerne stiller krav om, at daginstitutionerne skal tage hensyn til
vegetarer
Kun 56 % af kommunerne siger, at de kan garantere hensyntagen til ældre vegetarer
Dansk Vegetarisk Forening modtager løbende henvendelser om ringe ernæring, pres og/eller
tvang i de offentlige institutioner