Skatteudvalget 2017-18
SAU Alm.del
Offentligt
1879188_0001.png
12. april 2018
J.nr. 2018 - 1927
Til Folketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 318 af 16. marts 2018 (alm. del). Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Joachim B. Olsen (LA).
Karsten Lauritzen
/ Jeanette Rose Hansen
SAU, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 318: Spm. om at opdatere provenuskønnet i svar på SAU alm. del – spørgsmål 330 (folketingsåret 2014-15, 1. samling) om, hvad det vil koste at give virksomheder fuld momsafløftning for erhvervsmæssige restaurationsydelser, til skatteministeren
1879188_0002.png
Spørgsmål
Ministeren bedes opdatere provenuskønnet i svar på SAU alm. del – spørgsmål 330 (fol-
ketingsåret 2014-15, 1. samling) om, hvad det vil koste at give virksomheder fuld
momsafløftning for erhvervsmæssige restaurationsydelser. Ministeren bedes endvidere
oplyse, hvad den samfundsøkonomiske effekt vil være ved at give fuld momsafløftning.
Svar
Efter gældende regler har momspligtige virksomheder ret til at fradrage 25 pct. af mom-
sen på restaurationsbesøg. Det begrænsede fradrag er blandt andet begrundet i, at er-
hvervsmæssige restaurationsbesøg indeholder et element af privat forbrug.
Indførelse af fuldt momsfradrag skønnes at medføre et årligt mindreprovenu efter tilba-
geløb og adfærd på ca. 3 mia. kr. (2018-niveau),
jf. tabel 1.
Tabel 1. Mindreprovenu ved fuldt momsfradrag for restaurationsmoms
Mia. kr. (2018-niveau)
Umiddelbar provenuvirkning
Provenuvirkning efter tilbageløb
Provenuvirkning efter tilbageløb og adfærd
Kilde: Skatteministeriet.
2018
2,8
2,6
3,0
Det fulde momsfradrag vil medføre et prisfald på erhvervsmæssigt brug af restaurations-
ydelser i Danmark, som vil bevirke et øget forbrug af restaurationsydelser mv. herunder
af udlændinge. En eventuel stigning i aktivitet og beskæftigelse i restaurationsbranchen og
tilstødende brancher sker imidlertid på lidt længere sigt på bekostning af beskæftigelse i
andre brancher, og der vil derfor ikke isoleret set være en nævneværdig effekt på beskæfti-
gelsen af øget forbrug af restaurationsydelser. Der vil dog være en positiv arbejdsudbuds-
effekt og dermed beskæftigelsesvirkning som følge af, at den reducerede momsbelastning
nedvæltes helt eller delvist i arbejdskraftsproduktivitet og lønniveau.
Ved forslaget sænkes prisen på restaurationsbesøg også for udlændinge, der alligevel ville
have foretaget erhvervsmæssige køb af restaurationsydelser. Bortfaldet af provenu herved
udgør et tab af indkomst for Danmark, idet den modsvarende finansiering (i form af fx
mindre nedsættelse af personskatterne eller reduktion af offentlig service) vil belaste dan-
ske borgere.
Restaurationsydelser, indkøbt som led i erhvervsmæssig virksomhed, kan som nævnt in-
deholde et element af privatforbrug. En forhøjelse af momsfradraget for restaurations-
ydelser skønnes at medføre en negativ adfærdsvirkning, da det vil styrke incitamentet til
fx at erstatte beskattet lønindkomst med formelt erhvervsmæssigt indkøbte restaurations-
ydelser. Det skønnes at medføre et betydeligt mindreprovenu fra moms og indkomstskat,
hvilket øger finansieringsbehovet. Den positive arbejdsudbudsvirkning og den negative
adfærdsvirkning, ved omlægning af indkomst til arbejdsgiverbetalt restaurationsforbrug,
skønnes samlet at medføre et mindreprovenu på 0,4 mia. kr. Det bemærkes, at der er be-
tydelig usikkerhed om den samlede virkning af en forhøjelse af momsfradraget for restau-
rationsmoms.
Side 2 af 2