Uddannelses- og Forskningsudvalget 2017-18
UFU Alm.del Bilag 101
Offentligt
1884033_0001.png
Vigtigheden af et tæt samarbejde
mellem industri og vidensinstitioner
v. Henning Høgh Jensen
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884033_0002.png
Hvordan vi på DTU kan blive bedre ?
Vi har en dialog med ingrediensindustrien på
hvordan forskning og uddannelse kan
understøtte den fortsatte succes på et stærkt
voksende globalt marked
2
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884033_0003.png
DTUs kompetencer passer med forskningsudfordringen som
virksomhederne har beskrevet som:
GENERELT
• Udnyttelse af sidestrømme
• Proteiner til ældre
• Proteiner til babyer
• Reduktion af madspil
• Velfærdssygdomme
• Naturlige løsninger fremfor
kemi
PRODUKT
• Proteiner
• Probiotika & præbiotika
• Alternative antioxidanter
• Nye alternative råvarer, fx
marine
• Udnytte sidestrømme
• Dokumenter oprindelse
• Mikrobiomets betydning for
sundhed og trivsel
PROCES
• Oprensning af proteiner
• Recirkulering af vand
• Separationsprocesser
• Enzymteknologi
• Hurtige analysemetoder
Kilde: Sektorrapport, DTU, 2016
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884033_0004.png
DTUs kompetencer passer med
ingrediensbranchens eksport’s profil
Enzymer, culturer, sødestoffer, farvestoffer,
vitaminer, fedtsyrer, m.v.
Emulgatorer
Proteiner, Vegs+Ani
Stivelses-/pektin-/carrageenan-produkter
Olier og fedtstoffer
Aroma, extracter, kryderier,
smagsforstærkere
Kilde: IFAU/DI Ingrediensforum 2013
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884033_0005.png
Effekt af DTU og virksomhedssamarbejde
- jf DAMVAD 2016 og IRISGroup 2017
• Virksomheder der har forskningssamarbejde med DTU er
højproduktive, eksportintensive og videnstunge.
disse virksomheder har fx en eksport på > 750.000 kr/ansat mod
ca. 200.000 hos erhvervslivet generelt.
• Virksomheder der har samarbejdet med DTU har 5 år efter
det første samarbejde
en mervækst i investeringer på 20% ift kontrolgruppen.
en mervækst i omsætning på 21% ift kontrolgruppen.
en mervækst i beskæftigelsen på 14% ift kontrolgruppen
• 80% af LIFE SCIENCE sektoren har samarbejdet med danske
universiteter i perioden 2014-2016.
80% af disse siger at samarbejdet væsentligt har styrket deres
konkurrenceevne
5
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884033_0006.png
Sukkertang som kilde til nye ingredienser til
mad, foder eller hudplejeindustrien
(MAB4 projekt)
Dyrkning af sukkertang
Ekstraktion/
bioraffinering
Karakterisering
Anvendelse i cremer
- Antioxidant aktivitet
- Antiageing aktivitet
- Emulgerende egenskaber
Publiceret i Hermund et al., 2017
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884033_0007.png
Protein Valorization - Innovation in the middle value segment
from proteins in the “commodity segment”
(PROVIDE projektet)
100000000
100
10000000
Peptide drugs
10
1000000
Enbrel
Peptide drugs
Peptide drugs
Insulin
DKK/mg
1
100000
Price - DKK/kg
10000
100
1000
Feed Enzymes
Food Enzymes
Industrial Enzymes
Nisin
Chymosin
Industrial Enzymes
Food Enzymes
Feed Enzymes
DKK/g
Profitable recombinant production
Antioxidative
hydrolysates
Lactoferrin
10
100
Lysozyme
Marine Proteins Hydrolyzed
whey
protein
Fish Meal
Gelatin
Skim
WPC Milk
Soy Protein
DKK/kg
10
1
Potato Protein
100
1
100
1000
10000
Size of market - M DKK
100000
10
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884033_0008.png
Vitamin D: stability during heating (80 C, 1 min)
100
o
Vitamin D
encapsulated
98%
Vitamin D
in water
85%
Vitamin D
Residual vitamin D
95
90
85
80
75
Encapulation of vitamin D using carbohydrate or protein ingredients as ‘shell’,
enhances the nutraceutical performance
Fibers
Hybrids
Particles