Aktstk. 39 Aktstykke om tilførsel af midler til udviklingsbistanden under Udenrigsministeriet grundet mindreudgifter til flygtningemodtagelse

Af: Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs
Folketingsår: 2017-18
Status: Tiltrådt

Om aktstykket

Fremsat:
29-11-2017
Afgjort:
07-12-2017
Paragrafområde:
§ 6 Udenrigsministeriet
Afgørelse:
Tiltrådt af et flertal i Finansudvalget den 07-12-2017 (udvalget med undtagelse af Enhedslistens medlem, der stemte hverken for eller imod aktstykket)

Enhedslistens medlem af udvalget finder det positivt, at der tilføres midler til udviklingsbistanden, så Danmark som absolut minimum lander på de uambitiøse 0,7 pct. af BNI. Enhedslisten er dog i mod den del af finansieringen, der tages fra JobReform fase 2, kontanthjælpsreform og integrationsydelse. Det er Enhedslisten holdning, at finansieringen af udviklingsbistand ikke skal tages fra arbejdsløse. Enhedslisten finder det problematisk at aktstykker på denne måde hastes igennem i slutningen af året.
Alternativets medlem af udvalget bemærker, at aktstykket fordeler 2,15 mia. kr. til udviklingsbistand, som der er brug for i udviklingslandene. Derfor stemmer Alternativet for aktstykket. Alternativet er dog kritiske over for flere dele af aktstykket. For det første bliver 150 mio. kr. finansieret af kontanthjælpsreformen og integrationsydelsen, hvilket Alternativet mener er meget problematisk. Derudover finder Alternativet, at det er bekymrende, at de tildelte midler fokuserer på kortsigtede indsatser og i den forbindelse problematisk at Global Partnership for Education ikke bliver tilgodeset.
Endelig er Alternativet kritiske overfor processen omkring de sene bevillinger, hvor aktstykket hastes igennem ved årets udgang.
SF´s medlem af udvalget hilser med tilfredshed, at der modsat sidste år sker en tildeling af midler til den egentlige ulandsbistand som følge af, at udgifterne til flygtninge har været lavere end forventet. Det havde dog været at foretrække, hvis der havde været bedre tid til en drøftelse af, hvordan midlerne anvendes bedst muligt – især i betragtning af, at der er tale om et stort beløb. En del af finansieringen stammer fra en reserve der er opstået som følge af indførelsen af fattigdomsydelser, som SF er imod. Der er dog alene tale om midler vedrørende 2017, og finansieringen påvirker derfor ikke mulighederne for at afskaffe fattigdomsydelserne fremadrettet.
Modtaget: 07-12-2017
Omdelt: 07-12-2017

Tiltrådt aktstykke

20171_aktstk_afgjort39.pdf