B 136 Forslag til folketingsbeslutning om ligestilling af krav til sprogkundskaber og kvalifikationer mellem læger i Danmark, der er uddannet i henholdsvis EU/EØS og tredjelande.

Udvalg: Europaudvalget
Samling: 2017-18
Status: Bortfaldet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 23-03-2018
1. behandlet/henvist til udvalg 09-05-2018
Ministerområde:
Sundheds- og Ældreministeriet
Resumé:
Beslutningsforslaget handler om at sikre patientsikkerheden i Danmark. Det skal ske ved at sørge for, at personer fra andre EU-/EØS-lande end Danmark og resten af Norden, der ansøger om dansk lægeautorisation eller anerkendelse som speciallæge i Danmark, mødes med de samme krav til sprogkundskaber og samme test af kvalifikationer som ansøgere, der er statsborgere og/eller uddannet i lande uden for EU/EØS.

I dag er det sådan, at læger fra lande uden for EU/EØS skal igennem en omfattende ansøgningsproces for at kunne virke som læger i Danmark. Der stilles imidlertid ikke nær samme krav til læger/speciallæger fra EU-/EØS-lande grundet EU's regler for gensidig anerkendelse af erhvervskvalifikationer.

I Danmark bør vi ikke acceptere, at EU forhindrer det danske Folketing i at vedtage regler, som sikrer et højt niveau af patientsikkerhed. Hensynet til EU og arbejdskraftens frie bevægelighed bør ifølge forslagsstillerne ikke stå over hensynet til patientsikkerheden.