L 81 Forslag til lov om ændring af lov om internationalt udviklingssamarbejde.

(Opdatering af lovens formål, justering af kravet om udarbejdelse af 4-årsplan for udgiftsrammer for udviklingsaktiviteter, ændring af rammerne for Investeringsfonden for Udviklingslandes virke, herunder bl.a. fastsættelse af en udbyttepolitik, og ændring af organiseringen af den udviklingsfaglige rådgivning m.v.).

Af: Udenrigsminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Udenrigsudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 11-11-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 22-11-2016
Betænkning afgivet 09-12-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 15-12-2016
3. behandlet, vedtaget 19-12-2016
Ministerområde:
Udenrigsministeriet
Resumé:
Med lovforslaget stadfæstes 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling og verdensmålene som et centralt omdrejningspunkt for dansk udviklingssamarbejde. Lovforslaget lægger desuden op til en justering af rammerne for den 4-årige plan for udgiftsrammer, der ifølge lovens bestemmelser skal fremlægges en gang om året. Desuden understreges det i lovforslaget, at et centralt formål med Investeringsfonden for Udviklingslandes (IFU’s) investeringer er at bidrage til realisering af verdensmålene.

Det foreslås at reducere antallet af medlemmer i Udviklingspolitisk Råd fra 15 til 9 medlemmer. Som led i den ændring lægges Bevillingskomiteens funktioner ind under Udviklingspolitisk Råd, hvorefter Udviklingspolitisk Råd for fremtiden yder både strategisk og konkret bevillingsfaglig rådgivning.

Lovforslaget ønskes vedtaget, således at det sammen med en ny udviklingspolitisk og humanitær strategi fremadrettet kan danne grundlag for Danmarks udviklingssamarbejde.

Loven træder i kraft den 1. januar 2017.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 88 (S, DF, V, LA, RV, SF og KF), imod stemte 14 (EL og ALT), hverken for eller imod stemte 0.