L 72 Forslag til lov om ændring af retsplejelov for Grønland og kriminallov for Grønland.

(Telefonforkyndelse, magtanvendelse i grønlandske anstalter samt tilhold, opholdsforbud og bortvisning m.v.).

Af: Justitsminister Søren Pind (V)
Udvalg: Grønlandsudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-11-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 06-12-2016
Betænkning afgivet 25-01-2017
2. behandlet/direkte til 3. behandling 31-01-2017
3. behandlet, vedtaget 02-02-2017
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget skaber mulighed for at foretage telefonisk forkyndelse af processuelle meddelelser i civile sager og straffesager i Grønland. Den mulighed findes i den danske retsplejelov, og Naalakkersuisut (Grønlands regering), Grønlands Domstole og Politimesteren i Grønland har alle fremsat ønske om, at der indføres tilsvarende regler i Grønland.

Desuden giver lovforslaget hjemmel til, at de ansatte ved de grønlandske anstalter kan anvende peberspray og skjold over for de indsatte. Det er et tiltag, som Rådet for Grønlands Retsvæsen har anbefalet indført i Grønland, og som forventes at have samme præventive effekt, som det har haft i danske fængsler, således at yderligere magtanvendelse kan undgås.

Endelig foreslås der nogle ændringer af kriminalloven, der hænger sammen med en samtidig ikraftsættelse for Grønland ved kongelig anordning af lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 109 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.