L 90 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om fremme af vedvarende energi og elsikkerhedsloven og om ophævelse af lov om tilskud til fremme af vedvarende energi i virksomheders produktionsprocesser.

(Udfasning af PSO-opkrævning, ophævelse af ForskEL, finansiering af Sikkerhedsstyrelsens virksomhed på elsikkerhedsområdet og nedjustering af balanceringsgodtgørelse).

Af: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)
Udvalg: Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 18-11-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 29-11-2016
Betænkning afgivet 14-12-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 16-12-2016
3. behandlet, vedtaget 19-12-2016
Ministerområde:
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter en aftale om afskaffelse af PSO-afgiften, som blev indgået mellem regeringen (Venstre), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti den 17. november 2016. Aftalen indebærer en afskaffelse af PSO-afgiften og omlægning af PSO-udgifter til finansloven samt ændrede prioriteringer i udgifterne på energiområdet. Baggrunden for den politiske aftale er, at Europa-Kommissionen har erklæret PSO-systemet traktatstridigt.

Lovforslaget indeholder desuden ændringer, der vedrører en balanceret grøn omstilling. De omfatter en afskaffelse af puljen for VE til proces, omprioritering af ForskEL-programmet til EUDP og flytning af Sikkerhedsstyrelsens driftsudgifter til finansloven. Endelig indeholder lovforslaget en reduktion af balancegodtgørelsen fra 1,8 øre pr. kWh til 1,3 øre pr. kWh.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 88 (S, DF, V, LA, RV, SF og KF), imod stemte 15 (EL og ALT), hverken for eller imod stemte 0.