L 5 Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og lov om voksenansvar for anbragte børn og unge.

(Fremtidsfuldmagter på det sociale område m.v.).

Af: Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V)
Udvalg: Social-, Indenrigs- og Børneudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 05-10-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 11-10-2016
Betænkning afgivet 17-11-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 29-11-2016
3. behandlet, vedtaget 01-12-2016
Ministerområde:
Social- og Indenrigsministeriet
Resumé:
Lovforslaget indeholder en række ændringer af serviceloven, retssikkerhedsloven og lov om voksenansvar for anbragte børn og unge.

Med lovforslaget får borgerne bl.a. mulighed for at træffe beslutning om, hvem der kan give samtykke til, at de flyttes til et botilbud, hvis de en dag ikke længere selv kan samtykke, f.eks. på grund af demens. Et andet formål med lovforslaget er at give mulighed for hurtigere flytning af f.eks. en dement borger til et relevant botilbud, når alle klageberettigede, f.eks. de pårørende, er enige i, at flytningen er en god idé. Proceduren for udpegning af dommere til kommunernes børn og unge-udvalg forenkles også.

Endelig indebærer lovforslaget en forlængelse af afklaringsperioden i forbindelse med kommunernes mulighed for at opnå refusion fra staten i de situationer, hvor kommunen anbringer en flygtning med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i et døgntilbud.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 113 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.