B 71 Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af krav om helårsbeboelse i nyopførte boliger.

Udvalg: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget
Samling: 2016-17
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 23-02-2017
1. behandlet/henvist til udvalg 26-04-2017
Beretning afgivet 28-09-2017
Ministerområde:
Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Resumé:
Med beslutningsforslaget pålægges regeringen i indeværende folketingssamling at tage initiativ til at ændre boligreguleringslovens § 50, stk. 1, og eventuel anden relevant lovgivning, så nyopførte boliger bliver omfattet af kravet om helårsbeboelse i de lokalplaner, hvor kommunen kræver helårsbeboelse.

Forslaget skal sikre, at boligreguleringslovens krav om bopælspligt fremover også gælder for boliger, hvor der ikke inden for de seneste 5 år har været tilknyttet en folkeregisteradresse. Disse boliger er p.t. undtaget fra bopælspligten, hvilket fører til et stort antal ubeboede boliger i f.eks. København. Det er efter forslagsstillernes mening uacceptabelt i en situation, hvor der er stort pres på boligmarkedet i København, og beslutningsforslaget skal derfor sikre, at hullet i boligreguleringsloven lukkes.

Udvalget afgav beretning over beslutningsforslaget, hvori et mindretal i udvalget (S, EL, ALT, RV og SF) opfordrer regeringen til at forberede en ændring af reglerne om bopælspligt. Et andet mindretal (DF) finder ikke anledning til at foretage yderligere, da transport-, bygnings- og boligministeren agter at fremsætte et lovforslag på området.