L 25 Forslag til lov om ansættelsesklausuler.

Af: Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2015-16
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-10-2015
1. behandlet / henvist til udvalg 30-10-2015
Betænkning afgivet 18-11-2015
2. behandlet/direkte til 3. behandling 08-12-2015
3. behandlet, vedtaget 10-12-2015
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at begrænse og regulere brugen af ansættelsesklausuler og at indføre et forbud mod at indgå aftaler om jobklausuler. Med lovforslaget samles reguleringen af ansættelsesklausuler i én lovgivning, og de nye regler vil gælde for alle ansættelsesforhold, som ønskes reguleret ved hjælp af ansættelsesklausuler.

Lovforslaget indeholder en række betingelser, som arbejdsgiverne skal overholde for at kunne forpligte lønmodtagere via erhvervsbegrænsende ansættelsesklausuler. Der stilles f.eks. krav om,
- at aftaler om klausuler skal indgås skriftligt,
- at lønmodtageren har ret til kompensation, og
- at klausulerne maksimalt kan vare i 1 år efter fratræden.
Der er desuden yderligere konkrete krav til indgåelse af de enkelte typer af ansættelsesklausuler.

Derudover indeholder lovforslaget bestemmelser om opsigelse af aftaler om ansættelsesklausuler og bestemmelser om konsekvenserne af misligholdelse af en aftale om en ansættelsesklausul. Lovforslaget kan fraviges ved kollektiv overenskomst mellem de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter til både lønmodtagers fordel og ulempe.

Lovforslaget udmønter en aftale, der er indgået af den tidligere regering (Socialdemokratiet og Radikale Venstre), Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Konservative i forbindelse med vækstpakken fra juni 2014. Lovforslaget blev fremsat som lovforslag L 196 og behandlet første gang i folketingsåret 2014-15, 1. samling. Lovforslaget bortfaldt på grund af udskrivelse af folketingsvalg.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 85 (S, DF, V, ALT, RV, SF, KF), imod stemte 16 (EL og LA), hverken for eller imod stemte 0.