B 99 Forslag til folketingsbeslutning om øget regulering af realkreditinstitutters og realkreditforeningers mulighed for at hæve bidragssatser og kursskæringsgebyrer.

Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Samling: 2015-16
Status: Forkastet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 18-03-2016
1. behandlet/henvist til udvalg 13-05-2016
Betænkning afgivet 26-05-2016
2. behandlet/forkastet 31-05-2016
Ministerområde:
Erhvervs- og Vækstministeriet
Resumé:
Forslagsstillerne ønsker med forslaget at pålægge regeringen inden den 15. oktober 2016 at fremsætte lovforslag og indføre administrative ændringer med henblik på at opnå en øget regulering af realkreditinstitutters og realkreditforeningers muligheder for at hæve bidragssatser og kursskæringsgebyrer.

Institutterne og foreningerne skal således afskæres fra at hæve bidragssatser og gebyrer på allerede indgåede lån, medmindre der i særlige tilfælde, hvor lovgivningskrav skaber øget kapitalbehov, gives dispensation fra en tilsynsmyndighed, der samtidig skal godkende, hvor meget bidragssatser og gebyrer må hæves.

Endelig skal der indføres begrænsninger i adgangen til at udbetale udbytte og bonus, såfremt der er givet dispensation til at hæve bidragssatser og gebyrer, og kunderne skal i de situationer også have billigere adgang til at skifte selskab.
Afstemning:
Forslaget blev forkastet. For stemte 20 (EL, ALT, SF), imod stemte 91 (S, DF, V, LA, RV, KF), hverken for eller imod stemte 0.