B 42 Forslag til folketingsbeslutning om at indføre en ny arealkategori – naturzone – i planloven med henblik på at standse tabet af biodiversitet i Danmark.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2015-16
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-11-2015
1. behandlet/henvist til udvalg 19-04-2016
Beretning afgivet 14-09-2016
Ministerområde:
Miljø- og Fødevareministeriet
Resumé:
Med beslutningsforslaget pålægges regeringen at fremsætte lovforslag om ændring af planloven, der indfører en ny arealkategori – naturzone – i planloven med det primære formål at bevare natur og biodiversitet og sikre, at der bliver udpeget tilstrækkelig store og sammenhængende arealer, der i dag huser sårbar eller truet biodiversitet, som naturzoner, så tilbagegangen i natur og tab af biodiversitet kan vendes til fremgang.

Forslaget er en del af Enhedslistens naturpakke, der foruden B 42 indeholder B 43, B 44, B 45, B 46 og B 47.

Udvalget har afgivet en fælles beretning over forslagene B 42, B 43, B 44, B 45, B 46 og B 47. I beretningen opfordrer et mindretal regeringen til at indlede drøftelser med Folketingets partier inden udgangen af 2016 om yderligere indsatser til at standse tabet af biodiversitet. Et andet mindretal fremhæver, at naturpakkens indsatser sammen med eksisterende indsatser på naturområdet vil indgå i en samlet afrapportering af Danmarks internationale forpligtelser. Endelig opfordrer et tredje mindretal regeringen til løbende at revurdere, hvordan de statslige arealer kan optimeres med henblik på at styrke biodiversiteten.